Cep telefonuyla tahlil ve teşhis artık mümkün

Teknoloji hayatımızın her yönünde yaşam kalitemizi artırmak için çalışıyor. Sağlık alanına yansıması da bir başka oluyor...

Hasta burada, doktor nerede?

Kaliforniya Üniversitesi (University of California Los Angeles / UCLA ) ve aynı üniversiteden bioteknoloji ve nanoteknoloji alanındaki çalışmalarıyla fark yaratan Dr. Aydoğan Özcan'ın sağlıkta yeni bir dönem başlatan çalışması, Avea'nın ortaklığı ve katkılarıyla Mobil Tahlil Projesi olarak hayat buluyor.

Mobil Tahlil Projesi, yakın bir gelecekte zamandan ve büyük yatırımlardan tasarruf edilerek, kan sayımı gibi tahliller ile sıtma, AIDS, tüberküloz vb. hastalıklara cep telefonu kullanılarak uzaktan tanı ve teşhis konulmasını mümkün kılacak.

Türkiye'nin Ar-Ge Merkezi belgesine sahip ilk ve tek operatörü olan Avea, mobil teknolojinin hayatın her alanına katkı sağlayacak şekilde yayılması amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Bu vizyonla Avea, dünyanın önde gelen üniversitelerden Kaliforniya Üniversitesi'nin yürüttüğü uzaktan teşhis sağlamaya olanak tanıyan bilimsel çalışmalarını mobil iletişimin sunduğu imkânlarla zenginleştiriyor. Sağlık alanında bir devrim niteliği taşıyan ve Mobil Tahlil Projesi adıyla Ar-Ge çalışmaları devam eden proje tamamlandığında, cep telefonu aracılığıyla bazı hastalıkların tetkiki için tahlil yapılabilecek, sonuçlar mobil iletişim yoluyla sağlık merkezlerine anında iletilebilecek.

Proje nasıl yürüyecek?

Proje nasıl yürüyecek?

''Teknoloji Hayal Gücünün Emrinde'' söylemiyle yola çıkan Avea, UCLA'da görev yapan ve mobil sağlık konusundaki başarılı çalışmalarıyla adından söz ettiren Elektrik Mühendisi Dr. Aydoğan Özcan'ın uzun yıllardır üzerinde çalıştığı projeyi gerçek hayata taşımak üzere Türkiye'ye getiriyor. Mobil Tahlil Projesi ile önümüzdeki dönemde zamandan ve büyük yatırımlardan tasarruf edilerek kan sayımı gibi tahliller ile sıtma, AIDS, tüberküloz vb. hastalıklara cep telefonu aracılığıyla uzaktan tanı ve teşhis konulması mümkün olacabilecek. Mobil Tahlil teknolojisi ile hastaların kan ve teşhis için gereken diğer kişisel numunelerinin cep telefonu mikroskop gibi kullanılarak, Avea'nın mobil teknolojisi üzerinden teşhisi yapılacak ve sağlık merkezlerine iletilebilecek.

Proje nasıl yürüyecek?

Toplantıda projenin detaylarını anlatan Dr. Aydoğan Özcan; "Kalifornia Üniversitesi'ndeki akademik çalışmalarımızla, sağlık sektörünün en önemli sorunlarından biri olan zamanında teşhis ve zamanında müdahale konusuna çözüm bulmaya odaklanmıştık. Bir takım hastalıkların uzaktan teşhisini mümkün kılacak yerinde tahlil yöntemleri üzerinde epey mesafe kat ettik. Bu noktada Avea çalışmamızın değerini takdir ederek gerçek hayata taşımanın mümkün olabileceği bir platformda teknolojisi ile destek vermeyi teklif etti. Şu an çalışmalarımızı Avea'nın deneyimi paralelinde mobil iletişim platformuna taşıma yönünde sürdürüyoruz. Sağlık çözümleriyle mobilitenin buluştuğu bu proje, günlük yaşamda yeni bir çığır açacak" dedi.

Okuyucu Yorumları