Yeni bir çalışmaya göre, akıllı telefonların sensörleri, hacker'ların PIN ve şifrelerinizi çalmaları için yeni bir yol olabilir.
Birleşik Krallık'taki Newcastle Üniversitesi araştırmacıları, klavye kullanılırken akıllı telefonların hareketlerini incelediler. Yapılan testlerde şifrelerin ilk tahminde %70 oranla, beşinci tahminde ise %100 oranla başarılı oldular. Bütün bu tahminler ise sadece akıllı telefonların çeşitli sensörleri aracılığıyla yapılmıştı.
Ancak bu tehlikeye rağmen araştırma, insanların risklerden haberdar olmadıklarını ve çoğu kullanıcının, telefonlarda yer alan algılayıcıların ne işe yaradığını bilmediklerini belirtiyor. Günümüzdeki akıllı telefon ve tabletlerde GPS, kamera, mikrofon gibi algılayıcıların yanı sıra, daha az bilinen denge çarkı (gyroscope), pusula, NFC ve ivme ölçer gibi pek çok sensör daha bulunmakta.
Ancak School of Computing Science'dan bir araştırmacı ve makalenin baş yazarı olan Dr. Maryam Merhnezhad'in söylediğine göre mobil uygulamaların ve internet sitelerinin bunların çoğuna erişim için izin istememeleri sebebiyle, kötü amaçlı programlar sessiz bir şekilde her hareketinizi "dinleyebiliyorlar" ve algılayıcı verilerini kullanarak arama zamanınız, fiziksel aktiviteleriniz ve hatta dokunma aksiyonlarınız, PIN'leriniz ve şifreleriniz gibi önemli kişisel verilerinizi öğrenebiliyorlar.
Merhnezhad'ın açıklamasına göre daha da endişe verici olan durum, telefonunuz üzerinde bu kötü amaçlı kodları içeren bir sayfayı bazı tarayıcıları kullandığınızda ve sonrasında "bir önceki sekmeyi kapamadan örneğin banka hesabınızı açtığınızda giriş yaptığınız her kişisel detayı" öğrenebiliyorlar. Hatta bazı durumlarda bu sayfaları tamamen kapayana kadar telefonunuz kilitli bile olsa sizi izlemeye devam edebiliyorlar.
Ancak araştırmada belirtilene göre bu duruma rağmen insanlara en çok hangi algılayıcılardan korktukları sorulduğunda, bu sessiz algılayıcılardan önce kamera ve GPS endişeleri bulunduğu görülmekte.
Araştırma, algılayıcıların mobil oyunlar, sağlık ve fitness uygulamalarının hızlı bir şekilde gelişmelerine yardımcı olduğunu belirtmekte.
Ancak bu algılayıcıların her dokunuşu, tutuşu ve hareketi algılaması oldukça büyük bir tehlike oluşturabilmekte. Ekip, Google ve Apple gibi büyük tarayıcı sağlayıcılarını bu riskler hakkında uyardıklarını belirtiyor ancak henüz probleme kesin bir çözüm bulunabilmiş değil.