İster kendiniz için alıyor olun ister bir yakınınız için, yaklaşan yılbaşında, cep telefonu güzel bir yeni yıl hediyesi olabilir. Hangi telefonu alacağınız konusundaki karar aşamasında ise, cep telefonu sektöründeki çeşitlilik tek bir cihazda karar kılmayı zorlaştırıyor. Satın almayı düşündüğünüz cep telefonu bir akıllı telefonsa, buna bir de bu teknolojideki tecrübesizlik eklenebiliyor.
Mağazaların yolunu tutmadan veya bir operatörün cihaz kampanyasından faydalanmadan önce, aklınızda bulunması ve karar aşamasında değerlendirmeniz gereken bazı önemli noktalar var. Hangi cep telefonunu alacağınıza karar vermek, diğer birçok cihazı almaya karar vermekten daha kafa karıştırıcıdır. Biz de CHIP Online olarak sizlere bu kararınızda yardımcı olacak ipuçlarını veriyoruz...
İlk adım
Eğer cep telefonunuzu, bir GSM şirketinin cihaz kampanyasıyla satın almayı düşünüyorsanız hangi operatörü tercih edeceğiniz hususunda da ikinci bir karar vermeniz gerekecektir. Hangi operatörün cihaz kampanyasından faydalanabileceğinize karar vermek, hangi cep telefonunu alacağınıza karar vermek kadar zor bir süreç olabilir. Birçok alıcı, mevcut operatörüyle devam etmeyi düşünerek bu değerlendirmeyi atlayabilir. Fakat GSM şirketlerinin cihaz kampanyalarını değerlendirmeyi düşünenlerdenseniz, bir taahhütname ile kendinizi tek bir operatöre bağlamadan önce şu hususları bilmenizde fayda var:
- Cihaz veya hizmet indirimlerinden faydalanabilmek için genelde iki yıllık bir taahhütnameye imza atmanız gerekmektedir.
- Her taahhütnamede olduğu gibi, cayma hakkınızı kullanmanız durumunda, şirketin kampanya taahhütnamesindeki koşullarla belirlediği cayma bedelini ödemek zorundasınız. Birçok operatör bu bedeli zamanla düşürse de taahhüt kapsamında sağlanan hizmet indirimlerinin de geri ödenmesini talep edebilmektedir.
Operatör seçimi: Cihaz kampanyaları
Yeni bir telefonla birlikte, özellikle bir taahhütnameye imza atacaksanız operatör seçimi de önemli bir karar olacaktır. Hizmet kalitesi ve kapsama alanı en temel öncelikler fakat bireysel ihtiyaçlarınıza göre yapacağınız kampanya tercihi de en az bunlar kadar önemlidir.
Operatörün hizmet kalitesiyle başlarsak, bu değerlendirmenin temelinde kapsama alanı olacaktır. Bu yazımızda GSM operatörlerini değerlendirmeyeceğiz ancak bu değerlendirmeyi yapacak sizlere bazı ipuçları sunacağız.
Bölgenizde hangi operatörün performansının daha iyi olduğuna karar vermek için, iş arkadaşlarınıza veya çevrenize danışabilir, onların tecrübelerinden faydalanabilirsiniz. Çoğunlukla cihazla birlikte indirimli olarak sunulan internet erişimi konusunda, GSM operatörlerinin bölgenizdeki 3G performansını araştırmanız da faydalı olacaktır.
Hatalı bir seçim sonucunda, uzun bir taahhütnameye imza atacaksanız can sıkıcı deneyimlerle karşılaşabilirsiniz ve akıllı telefonunuzla sürmeyi düşündüğünüz internet keyfi, hayallerinizdeki gibi gerçekleşmeyebilir.
Bir sonraki adım olarak, hangi kampanyanın ve ödeme planının size daha uygun olduğuna karar vermelisiniz. Birçok ödeme planı, pakette sunulan indirimli konuşma süresinin uzunluğu ve sunulan internet erişimi hizmetinin kota miktarına bağlı olarak tarifelendirilmiştir.
Bazı kampanya paketlerindeki konuşma süreleri ise belli günlerle (örneğin sadece hafta sonları) veya belli saat dilimleri ile sınırlanabilmektedir. İndirimli konuşma dakikalarının uzunluğunun yanı sıra, bu gibi zaman kısıtlamalarının olup olmaması da aylık ödemeleri şekillendiren faktörlerdir ve ödeme planınızı önemli oranda değiştirir. Kullanım alışkanlıklarınızı ve bütçenizi dengede tutacak, size uygun bir paketi seçmenizde fayda var.
Operatör seçimi: Bilmeniz gerekenler
Buraya kadar bahsettiklerimize ek olarak, herhangi bir cihaz kampanyasına imza atmadan önce operatörünüzden öğrenmeniz ve değerlendirmeniz gereken hususları sıralayalım:
- Kampanya kapsamında paket olarak sağlanan dakikaların kullanımında bir zaman dilimi sınırlaması varsa, hangi zaman dilimleriyle sınırlandığını ve kaç dakikalık görüşme sürenizin kaldığını nasıl sorgulayabileceğinizi öğrenin.
- Ekstra ücretlendirmeleri (aktivasyon, uluslar arası dolaşım, paket limit aşımı, vb.) ve anlaşmanızdaki fiyatlara vergilerin dahil olup olmadığını öğrenin.
- Kısa mesajları ve MMS mesajlarını sıkça kullanıyorsanız, seçtiğiniz tarifeye ücretsiz mesaj paketinin dahil olup olmadığını veya size uygun mesaj paketlerini ve maliyetlerini öğrenin.
- Özellikle, internet erişimi amaçlı kullanacağınız bir akıllı telefon alıyorsanız, internet erişim paketinin kullanım limiti olup olmadığını ve bu limitin kullanım alışkanlıklarınızı karşılayıp karşılayamayacağını öğrenin.
- Eğer çocuğuna cep telefonu alacak bir ebeveynseniz, alacağınız pakette, fatura tutarı, görüşme süresi, internet erişimi, dosya indirme gibi kısıtlamalar koyup koyamayacağınızı öğrenin. Ayrıca, eğer çocuğunuzun nerede olduğunu takip etmenizi sağlayan uygulamalardan faydalanmak istiyorsanız, bu hizmeti hangi kanallardan ve hangi ücretlerle alabileceğiniz hakkında da operatörden bilgi edinmenizde fayda olacaktır.
- Bazı GSM operatörleri, seçtiğiniz bazı numaralarla ücretsiz veya indirimli görüşmenizi sağlayabiliyor. Operatörden bu gibi avantajlar hakkında ayrıntılı bilgi isteyin.
- Eğer bir operatörün cihaz kampanyasından faydalanarak cep telefonu almaya karar verdiyseniz, satın almadan önce mağazalardan ve internet üzerinden de fiyat araştırması yapın.
- Cep telefonunuzu kaybetmekten veya çaldırmaktan çekiniyorsanız, ek garanti ve cep telefonu sigortası avantajlarını da değerlendirebilirsiniz.
Telefon seçimi: Tasarım ve özellikler
Çoğu alıcı, mağazaya aklında belli bir telefon modeli olarak gider. Fakat hala karar vermeye ihtiyacınız varsa seçim yapmak göründüğü kadar da zor değil. Seçim kararınızı belli kriterlere göre vermek, bu seçimi daha kolay yapmanızı sağlayacaktır. Bu kriterleri sizler için sıraladık:
Tasarım: Genel telefon tasarımı, açılır kapaklı ve bar tipi olmak üzere ikiye ayrılsa da döner kapaklı ve kayar kapaklı modeller de bulunmaktadır. Her tasarım, kendine özgü artı ve eksilere sahiptir. Hangi seçeneğin sizin için daha uygun olduğuna karar vermelisiniz. Ayrıca telefonu elinize aldığınızda, sizin için rahat bir tutuşa sahip olup olmadığına dikkat edin. Örneğin, dışarıda çalışan biriyseniz, sağlam ve elinizden kaymayacak tasarımları seçebilirsiniz.
Tarz: Her yerde yanınızda taşıyacağınız bir cihaz satın alacaksınız. Peki, tarzı sizin zevkinizi yansıtacak mı? Bu kriter tamamen zevkinize kalmış.
İşlevler: Gün geçtikçe gelişen teknoloji sayesinde, cep telefonlarının özellik listesi de epeyce uzun bir hale geldi. Peki, bu kadar özelliğe ihtiyacınız var mı? Eğer telefonunuzu sadece sesli görüşme yapmak ve mesaj yazabilmek için kullanacaksanız, hala piyasada pek çok çeşitle bulabileceğiniz basit modeller mevcut. Bunun yanında, basit çoklu ortam işlevlerine (müzik, kamera, video, vb.) sahip orta sınıf telefonları da tercih edebilirsiniz. Eğer program ve oyunları indirip kullanabilmek, e-posta hesaplarına ulaşmak, kablosuz internet (3G) ile sörf yapmak, eksiksiz bir medya oynatıcısı özelliğine sahip olmak ve bir avuç içi bilgisayar özelliklerine sahip olmak istiyorsanız, bir akıllı telefon almayı tercih edebilirsiniz.
İşletim Sistemi: Eğer bir akıllı telefon alacaksanız, işletim sistemi atlanmaması gereken önemli bir detaydır. Çeşitli markaların kendine özgü işletim sistemlerinin (Palm WebOS, Symbian, RIM BlackBerry, Apple iOS) ve birçok farklı marka altında karşınıza çıkabilecek Google Android ve Windows Phone 7 işletim sistemlerinin her birinin kendine özgü nitelikleri var. İhtiyaçlarınıza cevap verebilecek bir işletim sistemi seçmeniz önemli.
Telefon seçimi: Kullanım kolaylığı
Ekran: Bir cep telefonunun kullanılabilirliğini en çok etkileyen faktörlerden birisi de ekranıdır. Almayı düşündüğünüz telefonun ekranı sizin için yeterince büyük ve yeterince parlak mı? Eğer dokunmatik ekranlıysa, dokunmatik hassasiyeti yeterli mi?
Tuş takımı ve kontrol kolaylığı: Tuşların büyüklüğünü ve yerleşimini değerlendirin. Sizin için yeterince büyük mü ve kullanımı kolay mı? Sık sık kısa mesaj veya e-posta yazacaksanız klavyeli bir modeli de deneyebilirsiniz. Dokunmatik klavyeli ve fiziksel klavyeliler arasında kararsızsanız ikisini de deneyerek seçim yapmalısınız.
Menüler: Telefonunuzun menüleri arasına daldığınızda kayboluyor musunuz? Menülerin kullanım kolaylığı da, bir çok kullanıcı açısından önemli bir tercih kriterdir.
Telefon seçimi: Performans
Görüşme performansı: Alacağınız telefonun sesli görüşme sırasındaki, karşılıklı ses kalitesini denemenizi tavsiye ediyoruz. Mağazalarda genellikle aktif bir hat ile cihazı deneme şansınız olmayacaktır; ancak çevrenizdekilerin görüşlerinden ve internetteki kullanıcı eleştirilerinden yararlanarak almak istediğiniz cihazın görüşme performansı hakkında fikir edinebilirsiniz.
Kablosuz internet performansı: Kablosuz internet (3G) erişimi bulunan bir cihazı deneyerek veya yine kullanıcı eleştirilerinden faydalanarak alacağınız cep telefonunun internet performansını değerlendirin. Bu performans tabi ki telefon kadar erişimde kullanılan operatörle de ilgilidir.
Çoklu ortam performansı: Medya oynatma ve kamera performansı da, alacağınız telefonda değerlendirilmesi gereken önemli bir ölçüttür.
Batarya ömrü: Akıllı telefonlar ve geniş dokunmatik ekrana sahip cep telefonları, genellikle daha basit modellere göre oldukça kısa batarya ömrüne sahiptir. Üreticinin açıkladığı batarya süresini değerlendirebilirsiniz, ancak gerçek kullanımdaki batarya ömrüyle kağıt üzerindeki batarya ömrü farklılık gösterebileceğinden, bu hususta da kullanıcı görüşlerine başvurmanızda fayda var.
Son olarak; eğer cep telefonunuzda aksesuarlara önem veriyorsanız, bluetooth kulaklık, kablolu kulaklık, taşıma kılıfı veya koruyucu kılıf, ekran koruyucu film gibi aksesuarların uyumluluğunu da kontrol etmenizi öneriyoruz.