Cebinizin ekranında kendi logolarınızı görmeye hazır mısınız?
Size özel logonuzu yeşil ekran üzerine tek tek noktalar koyarak tasarlayabileceğiniz gibi, isterseniz programın görüntü yakalama özelliğinden de yararlanabilirsiniz. Bunun için, araç çubuğunda yer alan fotoğraf makinesi simgesine tıklayın. Seçmiş olduğunuz logo türüne bağlı olarak, imleciniz belirli bir boyutta çerçeveye dönüşecektir. Daha sonra, ekran üzerinde istediğiniz yere tıklayarak, buranın görüntüsünü tek renkli olarak cep telefonu ekranına aktarabilirsiniz. İsterseniz farklı bir resim düzenleme programında hazırlayacağınız uygun boyuttaki BMP dosyalarını da logo olarak kullanmanız mümkün olacaktır. Bunun için de, File menüsü altındaki Open seçeneğini kullanabilirsiniz. Bahsettiğimiz yöntemlerden biriyle logonuzu oluşturduktan sonra File menüsü altından “Upload image to Phone” seçeneği ile logonuzu anında cep telefonunuza gönderebilirsiniz. Ayrıca yine File menüsü altında yer alan “Get current image from phone” seçeneğini kullanarak, tam tersi işlem gerçekleştirip, telefondaki simgenizi bilgisayarınıza aktarmanız da mümkün olabilir. Yeni simgeler denemeden önce, eskisini bu yolla yedekleyebilirsiniz.
Cep telefonunuza klavye eklemek sizce ne kadar mümkün?
Hazırlamış olduğunuz eğlenceli ve hareketli logoları, isterseniz bir arkadaşınıza da yollayabilirsiniz. Üstelik sadece logoları değil, zil seslerini ve hatta SMS mesajlarınızı da bu yolla gönderebilirsiniz. Böylelikle 10 parmak kullanabileceğiniz klavye rahatlığında arkadaşlarınızın mesajlarına en hızlı şekilde cevap atıp onları şaşırtmanız da mümkün olabilir. Bunun için önce File menüsü altındaki “Send image via SMS” seçeneği ile SMS Send penceresini açın. Burada alt bölümde yer alan farklı kartları kullanarak, sadece logo değil, SMS göndermeniz de mümkün olabilir. En üst bölüme mesaj merkezi numarasının yazılması gerekir. Eğer telefonunuz bağlı ise bunu Get Default tuşuna tıklayarak, otomatik olarak yapabilirsiniz. Benzer şekilde bir alt satıra, arkadaşınızın telefonunu elle girmek yerine Phonebook tuşuna tıklayıp, telefonunuzdaki telefon defterinden de yararlanabilirsiniz. Bu durumda LogoManager, önce tüm listeyi bilgisayarınıza aktaracaktır. Eğer Text kartını kullanarak sadece mesaj gönderecekseniz, 160 karakterlik mesajınızı yazıp Send tuşuna basmanız yeterli olur. Graphic kartında ise ek olarak, karşı tarafın telefon operatörünü de belirtmeniz gerekir. Farklı bir menü altından da olsa, zil tonları da diğerlerine benzer bir şekilde karşı tarafa ulaştırılabilir. Program içindeki pratik RTTTL editörü, yeni besteler hazırlanma işini oldukça kolaylaştırıyor. Ayrıca bu şekilde, başka kullanıcılar tarafından hazırlanmış onlarca hazır zil sesini de yükleyip kullanmanız mümkün oluyor.
SIM kartınızı değiştirirken telefon defterini yedeklemek
Araç çubuğunda en sonda yer alan simge telefon ile ilgili birçok bilgiye ulaşabileceğiniz Phone Explorer penceresini karşınıza getirecektir. Bu pencere altından IMEI kodunuzdan telefon yazılımınızın sürümüne, hızlı arama tuşlarına atanmış numaralardan tüm telefon defterinize kadar bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Eğer bu bilgiler içinden telefon defterinizi telefon yerine SIM kart üzerinde saklıyorsanız, SIM kartınızı değiştireceğiniz zaman büyük bir sorun ortaya çıkacaktır. Çünkü, tüm bu kayıtları elle yedeklenmek oldukça zahmetli bir iştir. Ancak Phone Explorer penceresi altında My Phone’a sağ tuş ile tıklayıp, “Save backup to file” seçeneğini kullanarak belki de saatler sürecek bir işi, birkaç saniyede halledebilirsiniz. Ayrıca isim ve telefon değişikliklerini bu seçenek altından, hızlı bir şekilde gerçekleştirmeniz de mümkün olabilir. Size birçok bilgi sunmasına rağmen, yazının başında belirttiğimiz gizli bilgiler burada yer almaz ve onlara ulaşmak için yine bu yazılım içinde yer alan bir başka özellik olan Network Monitor seçeneğinin kullanılması gerekir.
Telefonunuzun sizden gizlediği bilgiler su yüzüne çıkıyor
Tools menüsü altından Network Monitor seçeneğini kullanarak, gizli bilgilere ulaşabileceğiniz pencereyi ekrana getirebilirsiniz. Bu seçenek çoğu telefonda yer alan, ancak kullanıcılardan saklanan Network Monitor adlı bir menüyü aktif hale getirerek, bilgileri kullanıcıya ulaştırır. Bu bilgiler aslında sadece telefon servis elemanlarının işine yarayacak bilgilerdir ve yanlış bir şekilde değiştirilmeleri telefonun işleyişinde sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla bu seçenek normal kullanıcılara sunulmaz. Ancak diğer taraftan şimdiye kadar kaç mesaj attığınızdan telefonu kaç kere şarj ettiğinize kadar, çok detaylı istatistik bilgileri de içerirler. Eğer bu tip istatistikler ilginizi çekiyorsa, bu pencere altındaki Enable tuşuna tıklayarak, menüyü aktif hale getirebilirsiniz. Bundan sonra ister telefon üzerinden ister bu pencere aracılığı ile, bilgileri izleyebilirsiniz. Dikkat! Bu değerlerden kesinlikle herhangi birini değiştirmeyin. Bu telefonunuzun doğru çalışmamasına yol açabilir. Bu yüzden bilgileri sadece LogoManager altında yer alan Network Monitor penceresi üzerinden izlemeye özen gösterin. Bu şekilde yanlışlıkla değişiklik yapmanız da önlenecektir. Telefonunuzda bu menüyü seçip 01 yazdıktan sonra, yukarı ve aşağı okları kullanarak da bu bilgileri izleyebilirsiniz.
Menüyü kapayıp tekrar normal kullanım moduna dönmek içinse, tekrar aynı menüyü seçip 00 kodunu girmeniz gerekir. Bu menüyü tamamen kaldırmak için telefonunuzdaki Netwok Monitor menüsünü seçip kod olarak 241 yazın. Menü kaybolacaktır. Network Monitor altında yer alan menüler ve bu menüler içinde yer alan her bir sayının anlamı için Nokianetmondoc.zip adlı DOC dosyasına başvurabilirsiniz. Sonuç olarak, cep telefonunuza kablo yardımıyla logo, zil ve SMS atmakta ya da gizli Nokia oyununu aktif hale getirmekte hiç bir sakınca yoktur. Ancak farklı yazılımların kullanılmasıyla SIM kilidinin kırılması, yeni kullanım dillerinin eklenmesi ya da titreşim aparatı taktırarak bu menünün aktif hale getirilmesi gibi, diğer bazı değişiklikler, onun garanti kapsamı dışında kalmasına neden olabilir. Bu nedenle, ya değişmemesi gereken özellikleri öğrenip ona göre davranın ya da en iyisi garantisi devam eden telefonu nuz için biraz daha bekleyin.
Mobil iletişim teknolojisindeki hızlı gelişmenin bize sağladığı en büyük faydalardan biri olarak kabul edebileceğimiz cep telefonları, bugün neredeyse hepimizin cebinde yerini almış durumda. Artık telefonumuzun yetenekleriyle bağlantılı bir şekilde gerek sesli, gerekse çeşitli mesaj yöntemlerini kullanarak, bu teknolojinin nimetlerinden olabildiğince yoğun bir şekilde yararlanmaya çalışıyoruz. Hatta sadece teknik özelliklerinden değil, giydiğimiz giysinin rengine uygun onlarca kapak ve kendimizi en iyi ifade eden ekran logoları ile telefonların eğlenceli yönünden de yoğun bir şekilde istifade ediyoruz. Eğlenceyi bir adım daha ileri taşıyanlar ise telefonlarındaki oyunlarda rekor kırma peşinde koşup arkadaşlarına şaka ve espri içeren, hareketli ve hareketsiz mesaj atmaktan da geri kalmıyorlar. Ancak tüm bunların bir de fatura kısmı var... Logo başına 2 kontür ödeyerek, telefonların ekran logolarını ruh hallerine göre defalarca değiştirmenin acısı, ay sonunda ortaya çıkıyor. Peki bu kötü(!) huydan vazgeçmek çözüm mü? Tabii ki hayır! Ücretsiz logo sağlayan çeşitli web siteleri bir noktaya kadar buna bir çözüm oluşturabiliyor. Ancak kimsede olmayan kendi logolarınızı hazırlamak ve bunları telefonunuza tamamen ücretsiz olarak istediğiniz zaman aktarmak istiyorsanız, maliyeti çok fazla olmayan özel bir kablo aracılığı ile bu rüyanızı gerçeğe dönüştürebilirsiniz.
Telefonunuzu PC’nize bağlayarak onu daha verimli kullanabilirsiniz
Belki de daha önce hiç bir arada kullanmayı düşünmediğiniz PC’niz ve cep telefonunuzu, herhangi bir elektronik dükkanından alabileceğiniz özel bir kablo ile bağlayarak, cep telefonunuza ücretsiz logo aktarabileceğiniz gibi, telefonun hiç bilmediğiniz gizli özelliklerine de ulaşmanız ve mesaj atmak için PC’nizin klavyesini kullanmanız mümkün olabilir. Ayrıca telefon hafızasına ya da SIM kartınıza sığmayan ama silmeye kıyamadığınız özel mesajlarınızı yedeklemeniz ve telefon defterine kolayca çeki düzen vermeniz de bu şekilde inanılmaz derecede kolaylaşacaktır. PC’nizi kullanarak cep telefonunuzu yönetmenin birçok avantajı daha var... Tüm bu avantajlardan yararlanmak için neler yapmanız gerektiğine birazdan değineceğiniz. Ancak önce uygun bağlantı için gerekli olan koşulları nasıl sağlayabileceğimize bir bakalım.
Ucuz bağlantı elemanları sizi kabarık fatura derdinden kurtaracaktır
Birazdan gerçekleştireceğimiz tüm işlemler için öncelikle buna uygun bir telefonunuzun ve yine telefonunuza uygun bir bağlantı kablonuzun olması gerekir. Alcatel, Bosch, Ericsson, Mitsubishi, Motorola, Nokia, Panasonic, Philips, Sagem, Samsung, Siemens ve Sony marka telefonlar, bu işlemler için uygundur. Bu telefonlar için uygun kabloları ise İstanbul Kadıköy’de Yazıcıoğlu iş hanından ya da bitişiğinde yer alan pasajdaki elektronikçilerden ortalama 10 milyon lira bir fiyata temin edebilirsiniz. Eğer bulabilirseniz içinde bağlantı yazılımlarının da yer aldığı bir paket almanız daha iyi olacaktır. Bulamazsanız verdiğimiz web sayfaları bağlantılarından yararlanarak, uygun yazılımları sisteminize indirebilirsiniz. Piyasada çok fazla marka ve model telefon olduğu için, yazının devamında bunlar arasından, PC bağlantısı diğerlerine göre daha teknik olduğu ve daha yaygın kullanıldığı için Nokia 3210 modelini örnek almayı uygun gördük. Yine de bu işlemleri farklı yazılımlarla diğer telefonlar için de benzer şekilde uygulayabilirsiniz. Tek değişecek şey, kablonun telefona bağlandığı yer olacaktır. İşleme başlamadan önce, hangi telefon ile bağlantı kuracak olursanız olun, kabloyu telefonunuza takmadan, güvenlik açısından kapayıp, bağlantıyı sağladıktan sonra da açmaya özen göstermeniz gerekir. Dikkat! Telefonlar bu tür bağlantılar için özel olarak geliştirilmediğinden, dikkatsiz davranmanız, telefonunuza bir zarar gelmesine yol açabilir. Bu yüzden ileride bahsedilecek adımları eksiksiz olarak dikkatle uygulayın. Burada tüm risk size ait olacaktır.
Kablo: PC’yi cebe bağlanmak için kullanılabilecek en iyi yöntem
Cep telefonları ile PC’niz arasında bağlantı kurmak için bir çok yöntem bulunur. Ancak bunların hepsini aynı başarıyla kullanmak mümkün olmaz. Örneğin yeni model WAP desteği olan telefonlar, bağlantı için bu protokolü kullanabilirler. Ancak bu bağlantı üzerinden en fazla logo, melodi ya da SMS gibi transferler mümkün olacak ve yine de bir ücret ödemek gerekecektir. Üzerinde IRDA bulunan daha profesyonel telefonlarda ise, yukarda saydıklarımıza ek olarak, tüm teknik bilgi transferlerinin ve diğer özel işlemlerin ücretsiz olarak yapılması mümkün olabilir. Bunun için, üzerinde IRDA olan bir PC, notebook ya da cep bilgisayarı yeterli olacaktır. Eğer her iki bağlantı şekline de sahip olmayan bir cep telefonu kullanıyorsanız, bu durumda çözüm olarak biraz önce bahsettiğimiz bağlantı kablolarından bir tane edinmeniz gerekir. Ayrıca IRDA’ya sahip olan telefonunuzda da, isterseniz bağlantı için kablo kullanabilirsiniz. Çoğu cep telefonunun alt bölümünde bu tür bağlantılar için bir seri uç bulunur. Eğer böyle bir telefona sahipseniz, FBUS tipi (DAU-9P) kablo, işinizi görecektir. Nokia 3210 gibi, bağlantılara ancak pil kapağının açılmasıyla ulaşabildiğiniz telefonlarda ise, MBUS (DAU-9P) tipi kablo kullanmak gerekecektir. Ancak satın alırken, sadece telefonunuzun marka ve modelini söylemek de yeterli olabilir. Kablosuz bağlantı yapacaksanız, telefonunuzu, IRDA portu tam olarak PC’nizin ya da cep bilgisayarınızın IRDA portu ile karşı karşıya gelecek şekilde yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Kablo kullanmanız durumunda ise, önce kablonun PC tarafını COM portlarınızdan birine bağlayın, daha sonra telefonunuzu kapatın ve kabloyu düzgün bir şekilde bağladığınıza emin olduktan sonra açın. Bundan sonraki tüm işlemler, yazılımlar üzerinden gerçekleşecektir. Örnek telefon olarak Nokia 3210’u seçtiğimiz için bağlantı yazılımı olarak da Logo Manager for Nokia Phones’u kullanacağız. Bu yazılımı tüm Nokia modelleri için kullanabilirsiniz.
Bağlantı için sadece doğru kablo değil, doğru yazılım da şart
Öncelikle, yazılımın kurulum aşamasında bile, mutlaka kablo bağlantısını sağlayın. Çünkü burada IRDA mı yoksa kablo mu kullanacağınızın seçilmesi gerekir. Seçimin ardından da, telefonu bağladığınız COM port test edilecek ve bağlı bir telefon bulunursa, kurulum tamamlanacaktır. Eğer telefon yanlış porttaysa, değiştirip tekrar deneyebilirsiniz. Tüm portlarda aynı sorunu yaşıyorsanız, BIOS’tan, seçtiğiniz COM port’un açık olup olmadığını kontrol etmenizde fayda vardır. Cep telefonunuza her türlü logo, zil tonu ve SMS gönderebileceğiniz, telefon defterini düzenleyebileceğiniz ve telefonun gizli bilgilerine ulaşabileceğiniz komple bir yazılım paketi olan LogoManager, tüm bu fonksiyonları da tek bir pencere altından kullanıcıya sunabiliyor. Programı ilk olarak başlattığınızda, öncelikle Tools menüsü altından Options seçeneğini seçip ayarların doğruluğunu kontrol edin. Burada en üstte kullandığınız kablo tipi (Nokia 3210 için MBUS) ve bağlı bulunduğu COM port’u yer alır. Onun hemen altında ise cep telefonu operatörünüz görüntülenir. Eğer telefonunuz bağlı ve açıksa, zaten bu bölüm otomatik olarak doldurulacaktır. Burada tüm ayarlarınız doğru görünüyorsa artık kullanıma başlayabilirsiniz. LogoManager’ın ana penceresi üzerinde en büyük yeri, yeşil renkli piksel tabanlı logo tasarım alanı kaplar. Bunun hemen solundaki cep telefonu resmi ise logonuzun ekranda nasıl duracağını görmenize yarayacaktır. En sağ bölümde ise çizim araçları menüsü bulunur. Üzerinde tasarım yapacağınız yeşil alanın boyu ise seçeceğiniz logo türüne uygun olarak değişecektir. LogoManager ile operatör logosu, grup logosu, resimli mesaj ya da ekran koruyucu ve başlangıç logosu tasarlayabilirsiniz. Bunun için, üst bölümdeki araç çubuğu üzerinde yer alan 5 simgeden oluşan setin ilk 4 simgesini kullanabilirsiniz. Bu bölümdeki son simge ise zil seslerini düzenlemede kullanılır.