Cep telefonunun mucidinden, telefonların geleceği ile ilgili yeni tahminler

Cep telefonlarının babası olarak bilinen Martin Cooper, gelecekte telefonları taşımayacağımızı, doğrudan kulağımıza yerleştireceğimizi söylüyor.

Cep telefonunun mucidinden gelecek tahminleri

Cep telefonları artık çok yaygın olduğu için aslında bu cihazlara tam anlamıyla bağlı olmadığımızı unutmak çok kolay. Normalde, telefonlarımız cebimizde durur, kafamızda değil... Ancak ilk cep telefonunu geliştiren ünlü isim Martin Cooper, bunun bile değişmek üzere olduğunu düşünüyor.

Cooper, Barselona'daki Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC) CNBC ile yaptığı görüşmede, “Yeni nesil, telefonu kulak derisinin altına yerleştirecek” dedi. 94 yaşındaki Cooper, New York City'deki 6th Avenue'deki tarihi ilk cep telefonunu aramasından elli yıl sonra Yaşam Boyu Başarı ödülü almak için MWC'ye katıldı.

50 yıl öncesi gerçekten ilkel bir zamandı” dedi ve ekledi: “İnternet yoktu, büyük ölçekli entegre devreler yoktu, dijital kameralar yoktu. Bir gün telefonunuzun bir kamera, bir ansiklopedi olacağı fikri hiç aklımıza gelmemişti. Bağlantı kurmanın önemli olduğunu biliyorduk. Ve bir gün sen doğduğunda sana bir telefon numarası verileceğine dair şakalaşıyorduk. Ve telefona cevap vermediğinizde, öldüğünüz anlamına geliyordu. Bir gün herkesin bir cep telefonuna sahip olacağını biliyorduk. Ve neredeyse gerçekleşti.

Cooper'ın herkes için cep telefonu vizyonunun gerçeğe yaklaşmasıyla, cep telefonlarındaki teknolojik ilerleme olasılıkları sonsuz görünüyor ve artık vücudumuzun cep telefonları için jeneratör olarak kullanılabileceğini öne sürüyor. Yani yaydığımız enerjinin kulağa yerleştirilen bir telefon cihazını çalıştırmaya yetebileceğini düşünüyor.

Cooper, CNBC'ye “Vücudunuz mükemmel bir şarj cihazıdır” dedi ve ekledi: “Yemek yediğinizde vücudunuz enerji üretir, değil mi? Yiyecek yersiniz ve vücudunuz enerji üretir. Bu kulaklığı çalıştırmak için çok az enerji gerekiyor.

Cooper'ın tüm bunların gerçek olabileceği fikri, icat ettiği yaklaşık 1 kilogram ağırlığındaki cep telefonundan çok uzak. Fikrin, 1940'larda popüler hale gelen ve kahramanı iki yönlü bir kol saati radyosu kullanırken gösteren Dick Tracy çizgi romanından geldiğini söyledi.

İlk aramasını Motorola DynaTAC 8000X ile AT&T'deki baş rakibi Joel S. Engel'e yapmış ve Engel'in aramaya cevap vermesini beklerken bunun işe yarayacağını ummuştu.

O önemli günden bu yana cep telefonları, sürekli yanımızda olan çok işlevli cihazlara doğru gelişti. Cihazlarımıza olan bağlılığımıza ve onlara güvenmemize rağmen Cooper, MWC'de “Cep telefonu, tıbbi teknoloji ve İnternet’in bir araya gelmesiyle hastalıkları fethedeceğiz” dedi.