Şiddetli soğuk, ani ısı değişimleri ve nem... Bunlar kış aylarında narin telefonları tehdit eden en önemli tehlikeler. Bu tür aşırı etkenler, ilk akla gelenin aksine sadece telefonun pilini etkilemekle kalmıyor. Yeni nesil dokunmatik ekranlı akıllı telefonlar, soğuklardan özellikle etkileniyor. Samsung Galaxy Nexus ya da Apple iPhone gibi üst seviye modeller de, LG GS500 Cookie gibi daha ucuz modeller de soğuktan aynı şekilde etkileniyor. Soğuk havadan normal telefonlara göre daha fazla etkilenen dokunmatik ekranlı akıllı telefonlar kış aylarında özel ilgi istiyorlar.
Soğuk ve nem
Soğuk hava, akıllı telefonların kış aylarında karşılaştıkları en büyük tehlikelerden biri: aşırı ısı değişimi ve düşük ısı telefonun pilini ve ekranını olumsuz etkiliyor. Akıllı telefonların işlemcileri de soğuk ortamları pek sevmiyor. Ortamdaki nem artışı telefon bileşenlerinin zarar görmesine hatta bozulmasına yol açabiliyor.
Ama paniğe kapılmanıza gerek yok: birazdan vereceğimiz tavsiyelere kulak verir, ipuçlarına dikkat ederseniz korkacak bir şey yok.
Telefon üreticileri, akıllı telefonları tasarlarken, aşırı ısı değişimlerine karşı dayanıklılıklarını test ediyor, soğuk havalarda çalışacaklarından emin olmadan üretime geçmiyorlar. Ama bir telefonun soğuk havada çalışıyor olması, ömrünün kısalmadığı anlamına gelmiyor. Düşük ısılarda cihazların pil ömrü azalıyor. Telefonunuz arabada dahi beklese durum değişmiyor çünkü soğuk hava arabanın içini de dışı kadar etkiliyor. Bu nedenle olur ki telefonunuzu arabada unutursanız ertesi sabah geldiğinizde güç bela çalıştığını ya da tamamen bozulduğunu görürseniz şaşırmayın. Soğuk hava özellikle dokunmatik ekranlı telefonları ve navigasyon cihazlarını olumsuz etkiliyor.
Buğulanma
Ani ısı değişimleri tüm elektronik cihazlar için tehlikelidir. Ama sürekli olarak yanımızda taşıdığımız, soğuk kış aylarında sürekli olarak bizimle birlikte ısı değişimlerine maruz kalan telefonlar özellikle tehlikede. Soğuk ortamdan sıcak ortama geçerken oluşan buğulanma, telefonda bulunan elektronik parçalara zarar verebilir. Soğuk kış aylarında nemlenmeye yol açan tek şey buğulanma da değil: kar yağışı altında telefonla konuşmak, cihazı en az yağmur altında konuşmak kadar olumsuz etkiliyor.
İster doğa sporu yapanlara hitap eden sağlam telefonlar isterse de üst seviye narin akıllı telefonlar olsun, cihazların buğulanmanın etkilerinden korunması gerekiyor. Çünkü buğulanma sonucu oluşan hasarların tamiri oldukça pahalıya mal olabiliyor. Ayrıca hiçbir üretici bu tür arızaları garanti kapsamında değerlendirmiyor. Hile yapmanın da bir anlamı yok çünkü su ve buğudan kaynaklanan arızaları tespit etmek çok kolay.
Her sorunun bir çaresi var...
Peki, ne yapmak gerekiyor? Telefonlarımız soğuk kış aylarını evde mi geçirecek? Elbette hayır. Vereceğimiz ipuçlarını dikkate alırsanız telefonunuzu soğuk havanın etkilerinden koruyabilirsiniz.
İpucu: Telefonunuzu sıcak tutun
Telefonunuzun uzun süre soğuk havaya maruz kalmasına engel olun. Kesinlikle arabada unutmayın. Cebinizde, çantanızda ya da paltonuzun cebinde taşıyın. Böylece cihazın pilini, ekranını ve elektronik parçalarını soğuktan koruyabilirsiniz.
İpucu: Pili doldururken telefon sıcak olmalı
Telefonunuzun pilinin soğuk olmaması çok önemli: pili doldurmadan önce telefonun oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Eğer telefonu oda sıcaklığına geldikten sonra doldurursanız, pilin daha uzun süre dayandığını göreceksiniz.
İpucu: Telefona can verin
Acilen telefon etmeniz mi gerekiyor? Telefonun pili soğuktan etkilenip uykuya mı daldı? Önce vücut ısınızı kullanıp pilin biraz ısınmasını sağlayın. Böylece daha uzun süre görüşebilirsiniz.
İpucu: Yedek pil bulundurun
Soğuk havalarda telefonsun kalmak istemeyenlerin yanında yedek pil bulundurmasında fayda var. Ama yedek pilin orijinal ve yeni olması şart: eski ve yan sanayi piller hiçbir işinize yaramayacaktır.
İpucu: Ani ısı değişimlerinden sakının
Telefonunuzun ani ısı değişimlerinden, sıcak ya da soğuktan çok daha fazla etkileneceğini unutmayın. Örneğin soğuktan sıcağa geçtiğinizde, telefonu ısı kaynaklarından uzak tutmaya çalışın; çok sıcak ortamlara sokmayın. Böylece elektronik parçalara zarar veren buğulanmayı engelleyebilirsiniz.
İpucu: Telefonu kuru tutun
Yoğun kar yağışı altında telefon görüşmesi yapmanız gerekiyorsa, kulaklık seti kullanmaya özen gösterin. Kar yağışının, telefonu en az yağmur kadar olumsuz etkileyeceğini unutmayın.
İpucu: Gerekmedikçe telefonu kapalı tutun
Eğer uzun süre soğuk bir ortamda ya da dışarıda bulunmanız gerekiyorsa ve acil bir telefon görüşmesi söz konusu değilse telefonu kapalı tutun.
Telefon kılıfları ve eldivenler
İpucu: Koruyucu kılıf kullanın
Telefonları çizilmeye karşı korumak ve yere düştüğünde zarar görmesini engellemek için tasarlanan koruyucu kılıflar, soğuğa karşı da etkilidir.
İpucu: Telefonu kendinize yakın tutun
Koruyucu kılıflar telefonu sıcak tutar ama çoğu zaman yeterli olmazlar. Çok soğuk havalarda telefonu cebinizde, vücudunuza yakın bir yerde tutarak vücut ısınızı cihazı sıcak tutmak için kullanın.
İpucu: Dokunmatik ekran eldivenleri kullanın
Kış aylarında, eldiven giyerken dokunmatik ekran kullanmak istiyorsanız, sadece bunun için özel olarak tasarlanmış eldivenleri kullanmanız gerekiyor. Eldivenlerin fiyatları 15 ila 40 avro arasında değişiyor.
Dayanaklı telefonlar
Özellikle zor doğa şartlarında kullanılmak için tasarlanan dayanıklı telefonlar, sıcak, soğuk demeden sorun çıkarmadan çalışacak bir telefon arayanların ilk tercihi olmalı. Özel kasaları sayesinde darbelerden etkilenmeyen bu telefonlar, 20 hatta 30 derecelik ani ısı değişimlerine dayanabiliyorlar.
Piyasada çok fazla dayanıklı telefon bulunmuyor. Mevcut modellerse, "normal" diyebileceğimiz diğer telefonların teknik özelliklerine sahip değil. Ama piyasada Samsung Galaxy Xcover gibi Android işletim sistemli dayanıklı telefonlar da var. Sony ve Motorola da dayanıklı, Android işletim sistemli, GPS desteği sunan modeller sunuyor. Elbette ekstra dayanıklı bu telefonlar, normal telefonlardan biraz daha pahalı.
Ancak, piyasadaki en dayanıklı telefona sahip olmak istiyorsanız, belki de adını hiç duymadığınız bir firmanın, Amerikan firması Sonim'in modellerine göz atmanız gerekecek. Akla gelebilecek en zorlu koşullarda çalışmak üzere tasarlanan bu telefonlar ortalama 1000 TL değerinde.
Nasıl konuşmalı?
Soğuktan korunmak iyi ama kış aylarında telefonla konuşurken nelere dikkat etmeli? İşte birkaç işe yarar ipucu...
İpucu: Yüksek zil sesi ve kulaklık
Eğer telefonun zil sesini en yükseğe getirirseniz, cihazı kalın kış giysilerinin altında saklayabilirsiniz. Kulaklık seti kullanarak, telefonu bulunduğu sıcak cepten çıkarmadan görüşme yapabilirsiniz. Bluetooth kulaklıklar bu noktada çok işinize yarayacaktır.
İpucu: Otomatik çağrı kabul
Ellerinizde kalın eldivenler varken doğru tuşa basmak zor olabilir. Dokunmatik ekranlı telefonlarda özel eldivenler kullanmak gibi bir tercihiniz var ama normal tuşlu cihazlarda bu seçenek bulunmuyor. O yüzden telefonunuzu gelen çağrıları otomatik olarak kabul edecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Böylece telefon çaldığı anda açılır ve kulaklık üzerinden cevap verebilirsiniz.
İpucu: Uygulamayla çağrı kabul
Telefonunuz otomatik çağrı kabul özelliğine sahip değilse, işletim sistemine uygun bir uygulama bulmayı deneyebilirsiniz. Google Play'de bu işi yapan pek çok Android uygulaması bulunuyor.
İpucu: Sesli arama
Telefonunuzu sesle yönetin. Pek çok telefonda bulunan ve genellikle bir tuşa basılarak etkinleştirilen bu özellik sayesinde, önceden belirlediğiniz numaraları sesli komutla arayabilirsiniz. Pek çok Bluetooth kulaklığın bu özelliği desteklediğini düşünürsek, telefonu hiç cebinizden çıkarmadan arama yapabilirsiniz.
İpucu: Telesekreteri kullanın
Neden telefon her çaldığında cevap veresiniz ki? Telesekreter hizmeti kullanırsanız, telefonunuzu ihtiyaç duymadıkça cebinizden çıkarmanız gerekmez.
Sonuç
Soğuk havaların telefonunuzun pilini ve dokunmatik ekranını nasıl olumsuz etkileyebileceğini ve korunmak adına yapabileceklerinizi gördük. Şimdi verdiğimiz ipuçlarını özetleyelim:
- Telefonunuzu mümkünse cebinizde, hiç olmazsa vücudunuza yakın tutun.
- Ani ısı değişimlerinden sakının. Aksi takdirde oluşan buğulanma telefona çok ciddi zarar verebilir.
- Telefonunuzu, gelen çağrılara otomatik olarak cevap verecek şekilde ayarlayın. Kablosuz kulaklık seti kullanın.
- Telefonunuza uygun, darbelere karşı koruma sağlayan bir kılıf alın. Bu, telefonunuzu neme karşı da koruyacaktır.
- Dokunmatik ekranlı telefonlar için özel üretilen eldivenlerden kullanın. Böylece soğuktan korunurken telefonunuzdan vazgeçmek zorunda kalmazsınız.
- Soğuğa karşı tam koruma istiyorsanız, özel olarak tasarlanan dayanıklı telefonlardan edinin.