Cep düellosu: Nexus One vs. iPhone 3GS

Google'ın ilk cep telefonu Nexus One'ı iPhone 3GS ile kapıştırdık: Kapışmanın galibi burada...

Google'ın cebi iPhone'a karşı

Google Nexus One ABD'de satışa sunuldu, ilkbahara doğru diğer ülkelerde de dağıtılmaya başlanacak. Google'ı tanıyan bilir: Firma yarım iş yapmaz; hatta belki de iPhone'un tahtını sarsabilir.

Arama motoru devi, Nexus One'ı sözleşmesiz olarak 529 Dolara satışa sunuyor ve cihazı ilk Google cep telefonu olarak lanse ediyor. Nexus One ilk uygulama testinde tadına bakabildiğimiz modern teknikleri kullanan güzel bir cep telefonu. 16 GB bellekli iPhone 3GS'nin sözleşmesiz fiyatı en az 959 Dolar + KDV. Dolayısıyla Nexus One fiyat bakımından çok daha uygun; ama iPhone'un kalitesine yetişebiliyor mu? İşte bu sorunun üzerine yoğunlaştık.

Kullanım mercek altında

Kullanım mercek altında

Nexus One'un AMOLED ekranı keskin bir görüntü sunuyor ve tutarlı bir biçimde işaret parmağı ile yönetilebiliyor. İlk testte bunu doğrulayabildik; keza alt menülerde de tereyağından kıl çeker gibi, hızlı bir şekilde dolaşabildik. Üst seviyedeki performansın tabanını geliştiricilerin elinden yeni çıkmış Android OS 2.1 ve 1 GHz işlemci oluşturuyor. Nexus One 3,7 inç dokunmatik ekran ile iPhone'dan daha büyük bir eylem alanı sunuyor. Bununla da yetinmek istemeyenler yine 1 GHz işlemci ile çalışan 4,3 inç ekranlı HTC HD2'ye yönelebilir. Lakin çokça yazı yazanlara kaydırılabilir QWERTY klavyeli Motorola Milestone'u (Droid) tavsiye ediyoruz.

Nexus One'un ABD sürümünü isteğe bağlı bir uygulama ile çoklu dokunmatik hale getirebildik. Diğer ülkelere dağıtılacak sürümün fabrika çıkışlı olarak çoklu dokunmatik yönetimi destekleyeceğini düşünüyoruz. Yalnız ekranın altında bulunan dört dokunmatik tuşa hiç ısınamadık; çünkü komut almaları için çok bastırmamız gerekiyordu. Google'ın bu eksikliği nihai ürün çıkana kadar halletmesi gerekiyor. Bunun dışında hiçbir sorunu olmayan dokunmatik mekanizmasına rağmen seçimimiz değişmedi: iPhone'un çoklu dokunmatik ekranındaki akıcı kullanım hala çığır açıcı niteliğini koruyor. Keza iPhone'un daha düşük hızlı işlemcisi de (600 MHz) buna engel olamıyor. Apple'ın parmak dostu olma potansiyelini Nexus One dâhil tüm diğer rakipler örnek almalı.

Android OS vs. iPhone OS

Android OS vs. iPhone OS

Google sistemi Android, ilk kez T-Mobile G1'de kullanılmasından bu yana büyük bir hayran kitlesine ulaştı ve cep telefonu piyasasında baskın bir hale geldi. Rakibi Apple gibi tek bir cihaza odaklanmak yerine Google, birçok popüler cep telefonu üreticisi ile beraber çalıştı.

Android güncellemeleri kullanıcılar için çok şey ifade ediyor. Bir örnek: Kamera fonksiyonları 2.0 sürümünde itibaren belirgin ölçüde geliştirildi. Nexus One'daki en yeni Google yazılımı (Android 2.1) konuşulan cümleleri komutlara çevirebiliyor. Üç tane yerine artık beş tane ana ekran tasarımı ve böylece daha fazla kişiselleştirme imkânı sunuluyor. Motorola Milestone'un kullandığı Android 2.0 ile karşılaştırıldığında 2.1, devrimsel yenilikler sunmuyor. Android Market ve sunduğu uygulama yelpazesi ise Apple App Store'un sunduğu çeşitliliğin yanına bile yaklaşamıyor.

İnternet ve multimedya kontrolü

İnternet ve multimedya kontrolü

Nexus One web sitelerini hızlıca yüklemek için WLAN ve HSDPA'nın yanında HSUPA'yı da destekliyor. Böylece cihaz iPhone'dan bir teknik daha fazla sunuyor. Fakat bu durum sadece iPhone ile karşılaştırmada geçerli. Zira üst sınıf cep telefonları kural olarak her zaman HSUPA ile donatılmıştır.

Nexus One multimedya konusunda da yeni ölçütler getirmiyor. LED'li 5 Megapiksel kamera, iPhone 3GS'nin 3,2 Megapiksel kamerasını teknik açıdan gölgede bırakıyor olabilir; ama yeni Google Phone büyük bir kalite atlaması gerçekleştiremiyor. Bu konuda Sony Ericsson ve Samsung, 12 Megapiksel kameralı cepleri ile çok daha ilerideler. Nexus One da aynı iPhone gibi görüntülü konuşma için gerekli ön kameradan feragat ediyor. Fakat ekolayzırı bile olmayan düşük sesli müzik çalar biz cidden hayal kırıklığına uğrattı. Bu konuda bizi sadece iPhone değil, diğer birçok telefon etkilemeyi başarmıştı.

İlginç bir artı ve sonuç

İlginç bir artı ve sonuç

Nexus One ilginç bir numara ile ön plana çıkmayı başardı: Google en uygun seviyede akustik sağlamak için cep telefonunu arkasına ikinci bir mikrofon yerleştirdi. Bu ek mikrofon telefon görüşmesi sırasında rahatsız edebilecek rüzgâr veya inşaat gürültülerini tanıyıp izole edebiliyor. ABD'li testçiler bu mikrofondan çok etkilenmiş durumda. Biz ise buna adilce karar verebilmek için tam testi yapmayı bekliyoruz.

iPhone rakibi mi? Evet; iPhone katili mi? Hayır
Gerçek şu ki Nexus One teknik açıdan birçok şey sunuyor. 1 GHz işlemci ile hızlı bir çalışma temposu sunuyor, yepyeni Android OS 2.1 ile çalışıyor ve ikinci mikrofonu sayesinde berrak telefon görüşmeleri yapmayı sağlıyor. Fakat buna rağmen cihaz devrimsel yenilikler sunmuyor ve iPhone'u tahtından kıpırdatamıyor bile. Geçenlerde yayımladığımız ilk uygulama testi de bunları doğrular nitelikte. Yine de Nexus One'u iyi bir alternatif olarak görüyoruz.

Karşılaştırma Tablosu

Karşılaştırma Tablosu
Nexus One, iPhone, Milestone, HD2: Karşılaştırma Tablosu
Google Nexus One Apple iPhone 3GS 32 GB Motorola Milestone HTC HD2
İşletim sistemi Android 2.1 iPhone OS 3.x Android 2.0 WM 6.5
Ebatlar 119 x 60 x 11,5 mm 115 x 62 x 12 mm 116 x 60 x 16 mm 121 x 67 x 12 mm
Ağırlık 130 g 136 g 170 g 158 g
Dokunmatik ekran AMOLED, 3,7 inç, 800 x 480 Piksel Çoklu dokunmatik, 3,5 inç, 480 x 320 Piksel 3,7 inç, 480 x 854 Piksel Çoklu dokunmatik, 4,3 inç, 480 x 800 Piksel
QWERTY klavye Hayır, sadece sanal Hayır, sadece sanal Evet Hayır, sadece sanal
İşlemci saat hızı 1 GHz 600 MHz 550 MHz 1 GHz
Şebekeler HSDPA/HSUPA, GSM dört bant HSDPA, GSM üç bant HSDPA/HSUPA, GSM dört bant HDSPA/HSUPA, dört bant GSM
Arayüzler WLAN. Bluetooth A2DP, Micro-USB, 3,5-mm-çıkış WLAN. Bluetooth A2DP, Micro-USB, 3,5-mm-çıkış WLAN. Bluetooth A2DP, Micro-USB, 3,5-mm-çıkış WLAN. Bluetooth A2DP, Micro-USB, 3,5-mm-çıkış
Bellek 32 GB'a kadar genişletilebilir 32 GB Flash, genişletilemez 32 GB'a kadar genişletilebilir 32 GB'a kadar genişletilebilir
Kamera 5 Megapiksel, oto fokus, LED ışığı, 720 x 480 piksel ile video çekimi 3,15 Megapiksel, oto fokus, 640 x 480 ile video çekimi 5 Megapiksel, oto fokus, LED ışığı, 720 x 480 piksel ile video çekimi 5 Megapiksel, oto fokus, LED ışığı, 640 x 480 piksel ile video çekimi
GPS A-GPS A-GPS A-GPS A-GPS
Batarya Lityum-İyon, 1400 mAh Bilinmiyor Lityum-İyon, 1400 mAh Lityum-İyon, 1230 mAh
Okuyucu Yorumları