CEO ayrıldı; Apple Watch için umut ışığı doğdu

Apple'ın Apple Watch'lardan çıkartmak zorunda kaldığı önemli özellik için umut ışığı doğdu. CEO'nun ayrılması, Apple için yeni bir çıkış yolu olabilir.

CEO ayrıldı; Apple Watch için umut ışığı doğdu

Apple ve Masimo adlı bir şirket arasında kan oksijeni izleme teknolojisi sebebiyle devam eden bir davadan dolayı ABD’deki Apple Watch’larda kan oksijeni izleme özelliği bulunmuyor. Apple, ithalat yasağından kaçınmak için bu özelliği giyilebilir cihazlarından kaldırmış olsa da, bahsi geçen özellik yakında ABD’deki Apple Watch cihazlarına geri dönebilir.

Masimo CEO’su Joe Kiani geçtiğimiz hafta görevinden istifa etti ve bu durum Apple’ın kan oksijen izleme teknolojisi konusunda olası bir anlaşma umutlarını ateşledi. Kiani son yıllarda Apple’ı en çok eleştiren isimlerden biriydi ve iPhone üreticisine karşı "teknolojinin çalınması" nedeniyle davayı açan kişiydi. Ayrıca Kiani, teknolojiyi Apple’a lisanslamayacağını da söylemişti.

Kiani, mahkemede kazanılan zaferin ardından Bloomberg’e yaptığı açıklamada “en büyük ve en güçlü şirketlerin bile Amerikalı mucitlerin fikri haklarına saygı duyması ve başkalarının patentlerini ihlal ederken yakalandıklarında sonuçlarına katlanması gerektiğini doğruladığını” söylemişti.

Kiani’nin Masimo’dan ayrılmasıyla beraber Apple, sağlık teknolojisi şirketiyle tekrar görüşmeye başlayabilir ve tekrar bir lisans anlaşmasına ulaşmayı deneyebilir. Apple Watch cihazlarında bol miktarda sağlık izleme özelliği bulunsa da, kan oksijeni izleme özelliği müşteriler için daha çekici olmasını sağlayacaktır.

1989’da Joe Kiani tarafından kurulan Masimo, “modern nabız oksimetrelerinin mucidi” olduğunu söylüyor. Apple ve Masimo, ilk Apple Watch’un piyasaya sürülmesinden iki yıl önce, 2013’te bir iş birliği görüşmesine başladı. Apple’ın 2014’te Masimo’nun Baş Tıbbi Sorumlusu Dr. Michael O'Reilly’yi işe almasının ardından şirketler arasındaki ilişki kötüye gitti.

Masimo, Apple’ı toplantıları şirket içindeki önemli kişileri belirlemek için kullanmakla suçladı. Sağlık teknolojisi firması daha sonra konuyu mahkemeye taşıdı ve bu dava, Apple’ı Apple Watch Series 9 ve Watch Ultra 2’deki kan oksijen izleme teknolojisini kaldırmaya zorladı.