Almanya ile Türkiye arasındaki ileri teknoloji ortaklığı önümüzdeki sene resmiyet kazandı. Alman Deutsche Messe AG, İstanbul Ticaret Odası, Alman İleri Teknoloji Birliği BITKOM ve TÜBİSAD tarafından organize edilen ortaklık sözleşmeleri 7 Ekim akşamı İstanbul'da imzaladı. Böylece, Türkiye, 2011 yılında CeBIT'in bilişim ve iletişim sektöründe partner ülkesi oldu.
Deutsche Messe AG CeBIT başkanı Ernst Raue konu hakkında şu yorumu yaptı:"CeBIT 2011 Avrupa'nın en güçlü büyüyen ülkeleri arasında bulunan Türkiye'yi Hannover'de ağırlayacak. Girişimci ve yetenekli Türk firmaları ve kullanıcıları fuar boyunca bilişim ve iletişim alanındaki yüksek potansiyellerini gözler önüne serecek".
CeBIT partner ülke uygulaması, gerek ürünlerini sunan şirketler, gerekse CeBIT fuarını ziyaret eden alıcılar açısından yıllardır başarıyla yürütülen bir konsept oldu. Katılımcı firmalar bir yandan üst düzey politikacılarla tanışma fırsatını yakalarken bir yandan da uluslararası medyanın yardımıyla dünya çapındaki bilinirliklerini de arttırabiliyorlar. Dünyanın her yerinden gelen potansiyel yeni iş ortaklarının bu yoğunlukta bir araya toplanması ancak CeBIT fuarında görülebilen bir özellik. Raue bu konuda: "CeBIT, partner ülke konseptiyle gelen fuar katılımcılarına uluslararası pazarda benzersiz bir tanıtım imkanı ve milyar seviyelerinde seyreden siparişler alma gibi faydalar sağlıyor" şeklinde sözlerine devam etti.
CeBIT Eurasia ile sıkı ilişkiler
Türkiye ve Almanya arasındaki uzun yıllara dayanan çift taraflı ekonomik ilişkiler, yeni ticari faaliyetler için ideal bir zemin sağlıyor. BITKOM başkan yardımcısı Heinz Paul Bonn: "Almanya ve Türkiye'nin uzun yıllara dayanan bir ticari geçmişi var. Türk kuruluşları, Avrupa ve Asya'daki deneyimleri ile son derece önemli işbirliği ortaklarımızdır. Bu alışverişlerin güçlendirilmesi Alman firmalarının son derece yararına olacaktır" dedi.
Örnek olarak Software AG firması, 22 yıldır Türkiye'de yer almaktadır. Software AG firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Karl Heinz Streibich'in ifadesiyle: "Türkiye, bugün en hızlı büyüyen bilgi teknolojileri pazarlarından bir tanesidir. CeBIT'in Partner Ülke olarak Türkiye'yi seçmesini biz de desteklemekteyiz." Streibich için CeBIT yüksek teknoloji sektörünün sunulduğu önemli bir platform olduğunu belirterek sözlerine "CeBIT bizim ortak katalizatörümüzdür." şeklinde devam etti.
Türkiye, CeBIT 2011 fuarında birçok alanda temsil edilecek. Fuarın odak noktası olacak ana stand CeBIT pro sektöründe olup, partner ülke Türkiye hakkında çeşitli bilgiler sunacak. CeBIT pro bölümününde, bilişim ve iletişim konularında ve bankacılık & finans konularına birer stand yer alacak. Bir diğer stand ise CeBIT lab'da açılması planlanmaktadır. 1 Mart 2011 tarihinde gerçekleşecek Türk-Alman Bilişim ve İletişim zirvesi, partner ülke programının en gözde konusu olacak.
20 yılı aşkın süredir
Türk bilişim ve iletişim kuruluşları 20 yılı aşkın süredir Hannover'deki CeBIT fuarına katılıyor. 1989 yılında Türkiye'nin ilk standları iki şirketin katılımıyla kurulmuş. "Partner Ülke Yılı" 2011 için ise neredeyse 100 şirketin yaklaşık 3.000 metre karelik bir alanda yerlerini alması bekleniyor.
Artık dünyanın en güçlü ulusal ekonomisine sahip ülkeleri arasında yer alan Türkiye, Yakındoğu ile Ortadoğu ülkeleri arasındaki köprü olarak görülüyor. Deutsche Messe AG Türk şirketleri ile uzun yıllardır işbirliği içerisinde. Deutsche Messe AG 14 sene önce İstanbul'da Hannover-Messe International Istanbul adında kendi şubesini açmıştır. 2000 yılından itibren ortağı Interpro ile birlikte, her yıl Avrasya bölgesi için en önemli bilişim ve iletişim fuarı olan CeBIT Bilişim Eurosia'yı başarıyla organize etmektedir. Bu gelenek hala güçlü bir şekilde devam ediyor. 2010 yılının en güncel etkinliği, 10 Ekim tarihine kadar İstanbul TUYAP fuar alanında devam edecek.
İspanya (2010), Kaliforniya (2009), Fransa (2008) ve Rusya (2007) CeBIT'in geçmiş Ortak Ülkeleriydi.
Basın bülteninden derlenmiştir