Bilgi ve içerik artık herkes için çok önemli kavramlar. Durum böyle olunca bize eşlik eden akıllı cihazlarımızı yanımızdan ayıramıyoruz. Ne yaptığınızı bilen, hangi arkadaşınızla buluşacağınızı, trafikte olup olmadığınızı anlayan, hatta ve hatta yakınınızda olan tanıdığınız kişileri bile size söyleyen akıllı cihazlardan bahsediyoruz.
Akıllı telefonlar, tabletler, giyilebilir cihazlar her geçen gün sizi daha iyi tanıyor ve sizin kişisel asistanınız olma yolunda emin adımlarla yürüyor.
Davranışların uyarlanması
Elecrical and Electronics Engineers (IEE) Kıdemli Üyesi Kevin Curaan "Kullanıcıların davranışlarını, ilgi alanlarını ve görüşlerini anlamak akıllı cihazların en büyük yeteneği" diyor. Zaten akıllı cihazların bugün geldikleri nokta da tam olarak bu.
Bilginin tam olarak ne olduğundan bahsetmek gerekirse eğer kullanıcının konumu, çevresinde neler olduğu, ruh hali, tarih ve zaman gibi verilerden bahsedebiliriz. Akıllı cihazlar bu bilgileri değerlendirip size istediğiniz bilgiyi sunuyor.
Gelecekteki akıllı telefonunuz
Akıllı cihazınızla olan ilişkiniz, yeni nesil akıllı cihazlarla daha da samimileşecek. Bunun nedeni ise, yeni cihazların kazanacağı yetenekler. Akıllı cihazlar yeni algoritmalar ve sensörlerle birlikte sizin ne istediğinizi tam olarak algılayacak.
Curran, "Kullanıcıların istedikleri oteli bulmak için internete girmesine gerek yok; akıllı cihazlar kullanıcıların konumlarından otele ihtiyacı olup olmadığını, ne tip bir otel istediklerini eskiden konakladığı otelden anlayıp en iyi sonucu çıkarabilir" diyor.
Eğer her zaman yüzme havuzlu veya spor salonlu otelde kalıyorsanız, akıllı cihazınız bunu kaydediyor ve gelecekteki tavsiyelerinde bu kriterleri göz önünde bulunduruyor. Akıllı cihazınız, nerede olduğunuzu anlayıp ona göre davranıyor. Örnek vermek gerekirse trendeyseniz akıllı cihazınız en sevdiğiniz müzikleri kulağınıza getirip size koltuğunuzda keyifli yolculuklar diliyor.
Bilgiyi değerlendirmek
Hali hazırda zaten mevcut olan bir kaç uygulama, sizinle ilgili verileri tartıyor, ölçüyor biçiyor ve size tavsiyelerde bulunabiliyor. Bunlardan bir tanesi CallWho. Uygulama, arama geçmişinizi inceleyip size aramak isteyebileceğiniz potansiyeldeki kişileri ana ekranda gösteriyor. Bu da zamandan tasarruf etmenizi sağlıyor.
Sickweather ise Facebook durum güncellemelerini konum servisleriyle birleştirip size o bölgede görülen hastalıkları listeliyor.
Bahsettiğimiz uygulamalardan en gelişmişi ise Agent. Bu uygulama akıllı cihazınızın GPS, jiroskop, hız ölçer, Bluetooth, sıcaklık ve Wifi değişkenlerini kullanıyor. Bu değişkenlerden elde ettiği bilgileri harmanlayan uygulama, sizin yerinize pek çok görevi yerine getirebiliyor.
Uygulama uyuyakaldığınızı tahmin edip akıllı cihazınızı otomatik olarak sessiz moda alabiliyor. Ya da cihazınızın GPS ve Bluetooth modüllerini kullanarak arabada olduğunuzu düşünüp gelen mesajları sesli bir şekilde okuyabiliyor.
Uygulama sahibi Kulveer Taggar'in ileride yapmak istediği şey ise çok etkileyici. Taggar, akıllı cihazınızın mikrofonunu kullanarak konser veya parti gibi yüksek sesli ortamlarda olduğunu anlayıp kendini otomatik olarak titreşim moduna almasını istiyor. Agent uygulamasının şu anda sadece Android sürümü bulunuyor, iOS uygulamasının ise eli kulağında.
Alışveriş zamanı
Apple'ın iBeacon teknolojisiyle birlikte kapalı alanda konumunuzu tam olarak tespit etmek mümkün oluyor. Bunu yapmak için küçük radyo alıcılarını kullanan teknoloji Bluetooth 4.0 tabanlı olduğu için çok düşük bir pil kullanımına sahip. iBeacon ile kocaman alışveriş merkezlerinde ve mağazalarda kaybolmayacaksınız. Hatta ve hatta akıllı cihazınızdan daha önce internetten araştırdığınız bir ürünün vitrininin yanına gittiğinizde size uyarabilecek.
iBeacon teknolojisini aynı zamanda evinizde de yaratıcı fikirler için kullanabilirsiniz; Placed uygulaması otomatik olarak istediğiniz uygulamanın cihazınızda açılmasını sağlıyor. Örnek vermek gerekirse televizyon koltuğuna oturduğunuz zaman akıllı telefonunuzda televizyonda neler olduğunu görmek istemez misiniz? Placed'i evinizden başka, daha bir çok yerde kullanabilirsiniz ama su an için kurulumu biraz karışık ve donanımı pahalı.
Karar verebilen sistemler yakın...
Cover uygulaması, kilit ekranında gözüken uygulamaları belirlemekte size yardımcı oluyor. Konumunuza göre ekranda gözüken uygulamaları değiştiren Cover aynı zamanda size hava durumuyla ilgili tavsiyelerde bulunabiliyor. Yani bir nevi, sizin yerinize bazı kararları kendisi veriyor.
Curran gelecekte bu sistemlerin insanları ikna edici şekilde doğru bilgiler verebileceğini ve uygulamaların kendi başlarına daha önemli kararlar verebileceğini iddia ediyor. Ama şimdilik geldiğimiz nokta, kişisel asistanlara çıkıyor. Microsoft'un yeni kişisel asistanı Cortana telefonunuzu sessize alabilir, rotanız üzerindeki güncel trafik durumunu size aktarabilir hatta elektronik biniş kartınızı hava alanına geldiğiniz zaman hazırlayabilir. Cortana, Windows Phone 8.1 ile gelen bir teknoloji ve dolayısıyla sadece Windows Phone'larda kullanılabiliyor. Gelecekte Apple'ın Siri'sini bile gölgede bırakması muhtemel...
Rahatlayın
Akıllı cihazların sizin yerinize düşünmesinden, karar verme aşamasına kadar gidebilmesinden korkmanıza gerek yok; istediğiniz zaman sizi yalnız bırakmalarını da sağlayabilirsiniz nasıl olsa... Bu sistemler insan hayatındaki alışılmış rutin işleri yaparak size zaman kazandırıyor. Sizin aklınızdan çıkan şeyleri hatırlatıyor ve daha düzenli bir hayat yaşamınızı hedefliyor.