Elektronik cihazlarımızın arkasında genellikle anlam veremediğimiz bir dizi işaretler ve kısaltmalar yer alıyor. Bu kısaltmaların uluslararası ticarette çok önemli bir yeri bulunuyor. İşte her bir işaretin anlamı.
UL: Underwriters Laboratories, bağımsız, kâr amacı gütmeyen bir "güvenlik bilim şirketi" ve ABD'de, Kanada'da, Meksika'da satılan birçok ürünü federal ve eyalet güvenlik kurallarına karşı test ediyor.
CSA: Diğer bir bağımzsız test ve sertifikalandırma şirketi olan CSA International tüketici ve endüstriyel ürünleri sınıyor.
FCC: Federal Communications Commission, kullandığımız elektronik cihazların kablosuz frekanslarının birbirleriyle çakışmadığından emin olmak üzere testler gerçekleştiriyor. ABD'de satılan ürünlerin belirli FCC kurallarına uyması gerekiyor.
CE: Avrupa Birliği'nde satılan her ürünün CE (Conformité Européenne, Avrupa Uyumluluğu) işaretini taşıması gerekiyor. CE, tek başına ürünün kalitesiyle ilgili bir şey söylemese de üye 27 ülke için uyulması gereken kuralları bir araya getirerek işleri kolaylaştırıyor.
Ünlem, WEEE, GS, CCC
Ünlem sembolü: Resmi ismi CE R&TTE Directive olan ünlem işareti, cihazın bir veya birden fazla üye ülkenin kablosuz kurallarını çiğnediğini gösteriyor. Örneğin iPhone, 2.4GHz ve 2.454GHz frekanslarında çalıştığından dışarıda Fransa'daki kuralları çiğnemiş oluyor.
WEEE sembolü: Çöp kutusu şeklindek sembol, ürünün AB tarafından getirilen güvenli elden çıkarma gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını gösteriyor. Bu ürünü çöpe atmak yerine uygun bir biçimde elden çıkarmanız gerekiyor.
GS işareti: "GS Mark with TUVdotCOM" veya "TÜV Rheinland GS Mark", ürünün bağımsız bir şirket olan TÜV Rheinland tarafından test edildiğini ve Almanya'nın sıkı güvenlik yönetmeliklerine uyduğunu gösteriyor.
China Compulsory Certificate (CCC): Çin'in iki sertifikalandırma sistemlerini bir araya getiren işaret, temel tüketici ürünü güvenliğini simgeliyor. Çin'de satılan neredeyse tüm tüketici ürünlerinin, bu işareti taşıması gerekiyor.