Verilerin yedeklenmesi ve saklanması bilgisayar kullanıcıları için her zaman öncelikli bir işi olmuştur. Ancak zaman geçtikçe, verilerin yedeklenme şekli de değişiklik göstermeye başlamıştır.
Geçtiğimiz günlerde incelediğimiz 25 farklı internet dosya sunucusu da bu anlamda aslında iyi bir örnek; zira kullanıcılar artık çoğunlukla hiçbir masrafa girmeden ve her yerden kolayca ulaşabilecekleri bu sunuculara verilerini göndermektedir.
Ancak günümüzde internet, verilerin saklanması ve paylaşılması konusunda yoğun bir şekilde kullanılıyor olsa da, bu asla CD veya DVD'lerin ömrünün sonuna gelindiği anlamına gelmiyor elbette. Bugün oldukça makul fiyatlara bulunabilen CD ve DVD medyaları, verilerin yedeklenmesi konusunda her zaman işlevsel bir özelliğe sahip olmuştur. 700MB'a varan kapasitesiyle bir dönemin vazgeçilmezi olan CD'ler, artık yerini tek katmanlı 4.5GB'lık DVD'lere bırakmış durumda.
Bunun yanında iki katmanı hesap edildiğinde kapasitesi 50GB'ı bulan Blu-ray medyalarını da göz ardı edemeyiz elbette.
Bu makalemizde CD/DVD ve Blu-ray medyalarına başarılı bir şekilde yazma işlemini gerçekleştiren en iyi 5 uygulamayı masaya yatırıyoruz.
InfraRecorder
InfraRecorder, açık kaynaklı bir CD/DVD yazma uygulamasıdır. Windows işletim sistemi için geliştirilen ve şimdilik Linux ya da Mac desteği bulunmayan InfraRecorder, bir CD ya da DVD yazma programlarından bekleyeceğiniz hemen her işlevi tek başına yerine getirebiliyor.
Disk imajlarını yazmaktan, disk kopyalamaya, müzik CD'leri oluşturmaktan video DVD'leri yazmaya kadar birçok ana işleve sahip olan InfraRecorder, aynı zamanda çok fazla yer kaplamadığından(yaklaşık 3MB) USB aygıtınızla taşıyabileceğiniz ve her bilgisayarda kullanabileceğiniz başarılı bir yazma aracı.
Download: InfraRecorder 0.46.2
ImgBurn
ImgBurn, Windows'un yanında Linux işletim sistemi altında da çalışabilen ücretsiz bir CD/DVD yazma uygulamasıdır. Birçok formatta yazma işlemini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilen ImgBurn, bir CD/DVD yazma aracından beklediğiniz her şeyi içerisinde barındırıyor.
Müzik CD'lerinden ISO dosyalarına, video DVD'lerinden HD DVD'ye kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan ImgBurn, aynı zamanda Blu-ray medyalara da yazma işlemini gerçekleştirebiliyor.
Bunun yanında ImgBurn, imaj dosyası oluşturmak suretiyle dosyalarınızı kolayca CD ya da DVD'ye aktarabiliyor. Oldukça hızlı ve kullanışlı olan ImageBurn'un en önemli özelliği, profesyonel bir yazma aracında olması gereken birçok özelliğe sahip olmasına rağmen herhangi bir ücrete tabi olmaması denilebilir.
Download: ImgBurn
K3b
K3b, adından da anlaşılacağı üzere sadece Linux platformu altında çalışabilen bir yazma aracıdır. Aynı zamanda açık kaynaklı da olan K3b, veri ve müzik CD'lerini kolayca yazabilmesinin dışında disk imajı oluşturmaktan disk kopyalamaya kadar daha geniş fonksiyonları da içerisinde barındırıyor.
Bunun yanında DVD'leri kolayca rip'leyebilen K3b ile DivX ya da Xvid formatlarıyla çalışabilme şansınız var. Linux işletim sistemine sahipseniz, K3b bir yazma aracından beklediğiniz birçok işleve sahip olduğundan sisteminizde mutlak suretle bulundurmanız gereken uygulamaların başında yer alıyor.
Download: K3b
CDBurnerXP
Kullanıcılardan herhangi bir ücret talebinde bulunmayan başarılı yazma araçlarından biri de CDBurnerXP. Ancak ismi sizi yanıltmasın; zira CDBurnerXP, sadece CD medyalarına yazabilen bir uygulama değil. Bunun yanında CDBurnerXP ile DVD, HD ve hatta Blu-ray formatındaki medyalara bile yazma işlemini gerçekleştirebilmeniz mümkün.
Veri disklerinden müzik CD'lerine, ISO formatındaki dosyalardan video CD/DVD'lere kadar ana yazma işlevlerine ev sahipliği yapan CDBurnerXP'nin sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için .NET Framework 3.5'in de sisteminizde kurulu olması gerekiyor.
CDBurnerXP, Windows Vista, 2000, 2003 Server ve XP altında çalışabiliyor.
Download: CDBurnerXP
Nero 9
Yazma araçlarının en ünlülerinden biri olan ve milyonlarca kullanıcıya sahip olduğu tahmin edilen Nero, 9. Sürümüyle kullanıcılarından büyük ilgi görüyor.
Bir shareware olan Nero 9, kullanıcı dostu arabirimiyle CD/DVD yazma işlemlerini de oldukça basite indirgiyor. Yaklaşık 370MB'lık bir kurulum dosyasına sahip olan Nero 9'u bilgisayara kurmak için en az 2GB'lık boş HDD alanına ihtiyaç duyulduğunu da söylemeliyiz.
Download: Nero 9 (Deneme Sürümü)