Canon basın fotoğraf yarışmasının 1.'si!

Canon Dünya Basın Fotoğrafı Yarışması birincisini kutluyor. İşte yarışmadan detaylar...

Canon yarışmasının 1.'si!

1992 yılından beri Yılın Basın Fotoğrafı Yarışması'nın sponsoru olan Canon, bu yılın kazananı İtalyan fotoğrafçı Pietro Masturzo'yu kutluyor. Toplam 101,960 fotoğraf arasından seçilen Pietro'nun çalışması, Tahran'da bir apartmanın çatısında protesto için bağıran kadınları resmediyor. .

Fotoğraf gazeteciliği konusunda dünyanın en başta gelen yarışması olan Dünya Basın Fotoğrafı Yarışması 53. yılında da ses getirmeye devam ediyor. 1992 yılından beri Canon'un sponsorluğunda gerçekleştirilen yarışmaya 128 ülkeden 5,847 profesyonel fotoğrafçı ile geçen yıla göre %6 artış gösteren rekor düzeyinde katılım gerçekleştirildi.

Canon Europe Görüntüleme Grubu Pazarlama Müdürü Nigel Taylor, konuşmasında şu yorumlarda bulundu: "Gazetecilerin öyküleri anlatma biçimleri geliştikçe, görüntünün gücü şimdiye kadar olmadığı kadar büyük önem kazanıyor. Canon'un insanlara öykülerini anlatma yeteneğini aşılaması ve Dünya Basın Fotoğrafı Yarışması ile olan ilişkisinin paralelliği, tutkulu birçok öykünün yaratılmasına neden oluyor. Bu yıl kazananlardan her biri, kendilerinin ve diğerlerinin öykülerini anlatmada benzersiz ve inanılmaz bir coşku gösterdiler ve biz hepsini tüm kalbimizle tebrik ediyoruz."

Resim editörlerinden, fotoğrafçılardan ve basın ajansları temsilcilerinden oluşan ve Reuters'in Başkan Yardımcısı Ayperi Karabuda Ecer başkanlığında toplanan uluslararası jüri, kazananları seçmek için iki hafta çalışarak 23 ülkeden 63 fotoğrafçıya 10 temalı kategoriden ödüller dağıttı. Bunlardan bir tanesi 2009 yılının Basın Fotoğrafı seçildi.

İlk kez üç ayrı kategori üzerinde odaklanılan yarışmada spor, doğa ve portre temaları ön plana çıktı. Bu kategorilere özgü jürilerin yaratıldığı yarışmanın son karar aşamasında ise her kategoriden bir eksper davet edildi.

Ödül Canon EOS Digital SLR

Ödül Canon EOS Digital SLR

Kazanan görüntü, 2009 Haziran ayında İran'daki başkanlık seçimlerinin ardından, bir Canon EOS Digital SLR fotoğraf makinesi ile çekilmişti. Pietro Masturzo, 2 Mayıs'ta Amsterdam'da yapılacak ödül töreninde, Dünya Basın Fotoğrafı Kuruluşu'ndan 10.000 Avro'luk para ödülü alacak. Buna ek olarak, Canon Europe kendisine bir adet Canon EOS Digital SLR kamera ve lens seti armağan edecek.

Dünya Basın FotoğrafıYarışması'nda ödül kazanan görüntüler 23 Nisan Cuma günü ile 20 Haziran 2010 arasında, Amsterdam'daki Oude Kerk'de sergilenecek, ardından 45 ülke ve 100 şehirde gösterilmek üzere, tura çıkacak.

Dünya Basın Fotoğrafı Yarışması'nın sponsorluğunu dünya çapında Canon'un yanında Dutch Postcode Lottery ve TNT yapmaktadır .

Dünya Basın Fotoğrafı Yarışması hakkında daha fazla bilgi için www.worldpressphoto.org web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ödül kazanan görüntülerden basmak istediklerinizi, AP, AFP, EPA ve Reuters'in uluslararası kablolu servislerinden bulabilir veya Dünya Basın Fotoğrafı Yarışmasının kurumsal sitesinden indirebilirsiniz.

Basın bülteninden derlenmiştir

Okuyucu Yorumları