Büyük skandal: Dalağı yerine yanlışlıkla karaciğerini aldılar

Tıbbi hatalar, tüm dünyada insanları korkutuyor. ABD'de yaşanan yanlış bir ameliyat şimdi ülkenin gündeminde, çünkü cerrahlar bir hastanın dalağını alacakken yanlışlıkla karaciğerini aldılar ve bunun dönüşü de yok.

Büyük skandal: Dalağı yerine yanlışlıkla karaciğerini aldılar

Alabama'da ikamet eden 70 yaşındaki William Bryan'ın ailesi, feci ve trajik bir tıbbi uygulama hatası vakası yaşandığını iddia ediyor.

Yakın zamanda açılan bir davada, Bryan'ın cerrahı Floridalı Thomas Shaknovsky'nin planlandığı gibi Bryan'ın dalağı yerine yanlışlıkla karaciğerini alarak ölümüne neden olduğu iddia ediliyor. Bu karışıklık, Shaknovsky'nin iki yıl içinde ikinci kez bir hastada yanlış vücut parçasını kesmekle suçlanması gibi görünüyor.

Bryan'ın ailesini temsil eden kişisel yaralanma hukuku firması Zarzaur Law, geçen ayın sonlarında Shaknovsky'ye karşı yasal işlem başlattığını açıkladı. Davaya göre, Bryan ve eşi Beverly Florida'daki evlerini ziyaret ederken Bryan sol tarafında ağrı hissetmeye başladı. Walton County'deki Ascension Sacred Heart Emerald Coast Hastanesi'ne gitti ve dalağında bir sorun olduğu şüphesiyle hastaneye yatırıldı. Shaknovsky ve hastanenin başhekimi Christopher Bacani'nin aileyi Bryan'ın hastanede ameliyat edilmesi gerektiğine ikna ettikleri ve acilen tedavi edilmezse ciddi sorunlar yaşayabileceği konusunda uyardıkları bildirildi.

Dalakla karaciğeri karıştıran cerrah?

21 Ağustos 2024'te Shaknovsky ve ekibi planlanan laparoskopik splenektomiyi gerçekleştirdi ancak iddialara göre işler ters gitti. Davaya göre Shaknovsky sadece Bryan'ın karaciğerini yanlışlıkla almakla kalmadı, aynı zamanda organın ana kan kaynağını da keserek büyük ve nihayetinde ölümcül kan kaybına yol açtı.

İnsan karaciğeri tipik olarak vücudun sağ tarafında ve sol taraftaki dalaktan çok daha büyük bir organ. Bir cerrahın iki organı karıştırması ise imkansız. Ancak Shaknovsky'nin çıkardığı vücut parçasını dalak olarak etiketlediği ve aileye hastalık nedeniyle dalağın bu kadar büyüdüğünü söylediği iddia ediliyor. Organın gerçek kimliği ancak Bryan'ın ölümünden sonraki otopside doğrulandı ve aileye ameliyatta dokunulmamış sağlam dalağının üzerinde küçük bir kist olduğu söylendi.

Aile şimdi bu ölüm üzerine doktora ve hastaneye dava açmış durumda. Ancak iddialarını mahkemede kabul ettirebilirse bu basit bir tazminat davasından öte, ölüme sebebiyet veren çok ciddi bir ihmal olarak daha da büyüyecek bir dava gibi görünüyor.