Intel ürünlerine olan talep şimdiye kadarki en düşük seviyeye ulaşırken, şirketin zor günler geçirdiği bir sır değil. Intel, pazar payında keskin bir düşüş ve hayal kırıklığı yaratan gelir raporlarıyla ciddi zorluklarla karşılaşırken, bunun sonucu olarak da hisse senedi fiyatında on yıldır görülen en büyük düşüş yaşandı. Kısa süre önce de, Qualcomm'un Intel'i satın almak istediğine dair haberler gelmişti. Ancak bildirilene göre Intel, satışla ilgilenmiyor. Qualcomm hakkında henüz açıklama yapılmasa da, diğer bir dev olan Arm Holdings’in yaptığı ürün bölümünü satın alma teklifi, bu bölümün satılık olmadığı söylenerek reddedildi.
Intel, maliyet düşürme ve yeniden yapılandırma çabalarının bir parçası olarak 15.000 çalışanı işten çıkarıyor, fabrika genişletmelerini azaltıyor ve uzun süredir devam eden temettüsünü askıya alıyor. TSMC, Nvidia ve AMD gibi şirketlerin son yıllarda giderek artan etkili rekabeti, Intel'in yarı iletken sektöründeki hakimiyetini önemli ölçüde azalttı.
Intel’in şirket yapısında, ürün ve üretim olmak üzere iki ana iş birimi bulunuyor. Ürün bölümü, temel olarak kişisel bilgisayarlar, sunucular ve Core ve Xeon ürün hatları gibi ağ ekipmanları için çip satmaya odaklanıyor. Üretim bölümü ise, Intel’in ürünlerini üretmesine yardımcı olan kendi çip tesislerini, yani fabrikalarını işletiyor. Intel fabrikalarında diğer müşterilerin çipleri de üretilebiliyor olsa da, TSMC gibi rakipleriyle karşılaştığında üretim süreçlerinde bazı gecikmeler şirketin geriye düşmesine sebep oldu.
Intel, bu yeniden yapılanma sürecinin bir parçası olarak ürün ve üretim bölümlerini daha net bir şekilde ayırmayı planlıyor. Bu yeni ayrımla beraber ürün grubu, TSMC gibi harici dökümhanelerle ortaklık kurarak çipleri daha hızlı bir oranda üretebilen bağımsız bir iş birimi olarak hareket edebilir olacak.
Yukarıda da söylediğimiz gibi, Intel’i satın almakla ilgilenen tek şirket Arm değil. Qualcomm da kısa bir süre önce Intel’in ürün bölümünü satın almakla ilgilendiğini belirtmişti. Arm tabanlı çipler tasarlamakta uzmanlaşmış olan Qualcomm, programlanabilir mantık cihazı üretim şirketi Altera ve hatta dökümhane işi gibi Intel’in işinin diğer bölümlerine de ilgi duyduğunu belirtti. Apollo Global Management da Intel’e yatırım yapmaya ilgi gösterdi ve bildirildiğine göre 5 milyar dolara kadar teklifte bulundu.