NASA, bir Mars kraterindeki sıra dışı şekillerin gizemini çözmeye çalışıyor

NASA bilim insanları, bir Mars kraterinde yer alan esrarengiz oluşumların gizemini çözmek için çalışıyor.

NASA, bir Mars kraterindeki sıra dışı şekillerin gizemini çözmeye çalışıyor

Mars’ta halen çözülmeyi bekleyen pek çok farklı gizem bulunuyor. Geçmişinde mikrobiyal yaşama ev sahipliği yapıp yapmadığı, kutuplarının altında gizli “göllerin” olup olmadığı gibi bol sayıda bilinmeyen ve merak edilen soru var. Bunlardan biri de Mars'ın kuzeyindeki Arabia Terra bölgesinde bulunuyor. Buradaki bir dizi kraterin içinde olup bitenler, son derece gizemli görünüyor.

NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter (Mars Gözlem Yörünge Aracı), HiRise kamerasını kullanarak Arabia Terra'daki kraterlerin bazı görüntülerini yukarıdan yakaladı. HiRise ekip üyesi Paul Geissler bu hafta, söz konusu kraterlerin “gizemli şekiller ve dağılıma sahip ilginç birikintiler içerdiğini” yazdı. HiRise, Arizona Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından çalıştırılıyor.

Kraterin gizemi pek çok parçadan oluşuyor. Geissler, “Birikintiler, katmanlar veya teraslar gibi gözüken yatay laminasyonlara sahip" diye yazıyor. Ayrıca yayılan parlak sırtlar da görülüyor.

Bu belirgin şekiller biraz kafa karıştırıcı, ancak Mars'taki buzlu maddenin süblimleşmesiyle (süblimleşme - bir katının doğrudan gaza dönüşme süreci) bağlantılı olası bir açıklama bulunuyor. Geissler, "Teraslar farklı süblimleşme dönemlerini temsil edebilir" diye yazıyor ve devam ediyor: "Belki daha büyük kraterler, yüzeyin 45 ila 60 metre altındaki bir su tablasına girmişti ve oluşumdan sonra sular altında kalmıştı."

Mars’ta süblimasyon önemli bir yere sahip. Mükemmel bir örnek, gezegenin soğuk güney kutup bölgesinde bulunan bir krater olan “Mutlu Yüz Krateri”nde görülebilir. Süblimleşen don, kraterin görünümünü ve ortaya çıkmış olan gülen yüzü zamanla değiştirdi.