Artık genel olarak daha az masaüstü bilgisayar satıldığı bir gerçek. Almanya'da 2005 yılında yaklaşık 1,6 milyon satış gerçekleşirken, bu rakam 2022 yılına gelindiğinde yarı yarıya azalarak 764.000 adede düştü. Şimdiyse Windows'un kullanıcı sayısının azalmaya devam ettiği görülüyor.
Statista'nın rakamlarına göre, Windows'un tüm işletim sistemleri arasındaki pazar payı Temmuz 2023 tarihinde yüzde 68,41'di. Ancak Ocak 2009'a bakıldığında, Microsoft'un pazarın yüzde 95'inden fazlasına sahip olduğu görülüyor.
Windows'un kullanıcı sayısındaki düşüşün en büyük nedenlerinden biri rekabet. Apple, MacOS ile Ocak 2009'da yüzde 3,68 olan pazar payını Temmuz 2023'te yüzde 20'nin üzerine çıkararak istikrarlı büyümesini sürdürmeye devam ediyor. Ayrıca Chrome OS ve birçok Linux alternatifi de büyümeye devam ediyor. Dolayısıyla Windows'un pazar payı gittikçe düşüyor.
Pazar payının düşmesinin bir başka nedeni de kullanıcıların Windows'ta yapılan değişikliklerin çoğunu, sistemin kullanıcıların yararına olacak şekilde gerçek anlamda optimize edilmesinden ziyade "iyileştirmeler" olarak görmesi.
Örneğin, klasik başlat menüsü kaldırıldı, ardından Cortana gibi istenmeyen asistanlar eklendi veya kullanıcılar kullanım davranışlarının analiz edilmesine zorlandı. Tüm bu sorunlar için üçüncü parti yazılım çözümleri olsa da kimse bunlarla uğraşmak istemiyor.
İnternetteki çoğu kullanıcı, Windows'un yenilenen sürümlerinin bir başarısızlık olduğunu düşünüyor. Örneğin XP çoğu kişi tarafından kutlanırken, Vista tam bir fiyaskoydu. Windows 7 bugün hala birçok kullanıcı tarafından kullanılırken, ardından Windows 8 geldi. Ardından pek çok kişinin unutmayı tercih ettiği Windows 8 geldi. Windows 10 ise yine sevilen sürümlerdendi ancak halefi Windows 11 beklentilerin altında kaldı.
Ancak şu an Microsoft Windows 11 ile pek çok şeyi doğru yapıyor. Şirket şu anda yapay zekaya büyük yatırım yapıyor ve bu kez oyunda önde gidiyor.