Bu deneysel otomobil farları komik görünse de güven veriyor

Yeni bir çalışma, resimde gördüğünüz komik farlara sahip araçların yayalar tarafından daha güvenilir bulunduğunu ortaya koydu.

Komik görünse de güven veriyor

Otonom araçların yollardaki sayısı arttıkça, herkesin aklına bu araçların yola çıkan yayalara nasıl tepki vereceği sorusu geliyor. İnsan sürücüler için bir sorun yok, ancak aracı süren kimse yoksa ve kendi kendine hareket ediyorsa ne olacak? Bir bilgisayar sisteminin sizi fark edip etmediğini nereden bileceksiniz.

Japonya’dan araştırmacılar bu konuya bir çözüm bulduklarına inanıyor. Buldukları çözüm, araçlara devasa, çizgi filmlerden fırlamış gibi görünen farlar takmak. Bu farlar, bir gözbebeği gibi hareket ederek insanların o otomobil tarafından fark edildiğini anlamasını sağlıyor. Bu da, yayaların karşıdan karşıya geçerken kendilerini daha rahat hissetmelerine neden oluyor.

Konsept oldukça basit, ancak insanların kendi kendini süren otomobillere daha da alışmasına yardımcı olabilecek gerekli bir güvenlik özelliği olabilir.

Araştırmacılar bu yeni konsepti test etmek için golf arabalarına söz konusu farları taktılar ve ön camını tamamen kaplayarak onu kimsenin kullanmadığı izlenimini verdiler. Dokuz erkek ve dokuz kadından, araç yolda gelirken karşıdan karşıya geçmeleri istendi. Bazı araçlarda bu gözlerden vardı, bazılarında yoktu. Göz takılmış araçlar söz konusu olduğunda insanların kendilerini karşıdan karşıya geçerken daha rahat hissettikleri tespit edildi.

Ancak verilen tepki, cinsiyete göre farklılık içeriyordu. Erkekler bunu bir tehlike sinyali olarak algılayıp karşıdan karşıya geçmekten vaz geçerken, kadınlar bunu bir güven sinyali olarak algıladılar ve karşıdan karşıya geçmenin güvenli olduğunu düşündüler.

Araştırma henüz hakemli bir kurul tarafından değerlendirilmedi ve oldukça sınırlı olduğu görülüyor. Yine de, yayalara bir tehlikenin olduğuna dair sinyal verecek teknolojilerin geliştirilmesi için faydalı bilgiler içeriyor. Kim bilir, belki de bu araştırma, bir sonraki Tesla modelinin komik farlarla üretilmesine neden olabilir.