Büyük düşüş: Plakların ikinci baharı sona mı eriyor?

Genç nesiller, plaklardan müzik dinlemenin çok havalı bir şey olduğunu düşündüğü için beklenmedik şekilde artan plak satışları, yıllar sonra düşüşe geçmiş durumda. Peki bunun sebebi ne?

Büyük düşüş: Plakların ikinci baharı sona mı eriyor?

Yıllardır plakların ve pikapların satışlarının artış yaşadığı bir dönem yaşıyoruz. Ama bu süreç hep böyle devam edecek gibi görünmüyor.

Aslında 80'li yıllarda kasetlerin hayatımıza girmesiyle hızla piyasadan çekilen vinil plaklar, ardından gelen CD'ler, DVD'ler, Napster, iTunes, Spotify gibi platformlara rağmen bugün gençlerin büyük tutkuyla satın aldıkları müzik ürünleri durumundalar. Ancak Billboard'dan gelen yeni veriler, bu tutkunun sona erebileceğini gösteriyor. 2023 ile 2024 yılları arasında ABD'deki plak satışları %33,3 düştü. Bu, CD satışlarında yaşanan %19,5 düşüş veya dijital albümlerde yaşanan %8,3 düşüşten çok daha büyük bir düşüş. Bu arada sadece akış servislerin satışlarında %7,2'lik bir artış göründü.

Bu düşüşün sebebi ne?

Öyle anlaşılıyor ki, dünyayı etkisi altına alan enflasyon nedeniyle ABD'de gelir seviyesi düşen gençler ve müzik severler ilk olarak plak tutkusundan vazgeçmiş durumdalar. Çünkü bu özel müzik ürünleri son derece yüksek fiyatlara satılıyor.

Yeni plakların fiyatları 30 dolardan başlıyor. Eğer albümde birden fazla plak varsa fiyatlar katlanarak artıyor. Örneğin Green Day'in 8LP American Idiot albümümün yeniden basımı için 199 dolar isteniyor. U2'nun "Super Deluxe Collector" 8LP How To Dismantle an Atomic Bomb yeniden basımı içinse 299 dolar isteniyor.

Dolayısıyla artık ABD'li gençlerin plaklara verecek parası kalmamış gibi görünüyor ve sonuç olarak plak satışları bu yıl %33 oranında düşüş yaşadı. Müzik endüstrisi fiyatları indirmeye razı olmazsa daha da fazla düşüş yaşanacak gibi görünüyor.