Günümüzde halen en yaygın dosya gönderme yöntemleri MSN veya ICQ gibi paylaşım programlarını kullanmak ya da CD/DVD yazarak elden iletimle gerçekleşmekte. Disk alanı ve bant genişliği gibi sebeplerden ötürü e-posta sunucuları da mesajlarınıza yapacağınız dosya eklentilerine 5 - 10 MB gibi bir sınır getirmek zorunda kalıyorlar.
Saatler sürüyor
Aslına bakarsanız birkaç megabyte'lık dosyaların gönderilmesi konusunda en efektif yol paylaşım programları veya e-posta kullanımı. Ancak her geçen gün değişen ve artan ihtiyaçlar doğrultusunda büyük videolar, resimler, grafik çalışmalar ve benzeri içeriğin diskinizde kapladığı alan, yani dosya boyları da arttı. Dolayısıyla MSN veya e-posta üzerinden 50 MB gibi bir dosyayı göndermeye çalışmak Türkiye'deki bağlantı hızını da hesaba kattığımızda saatler sürebilir.
CD/DVD yazmak
Genellikle işyerleri büyük dosyalarını çalışma arkadaşları veya farklı yerlere göndermek istediklerinde CD/DVD yazma yoluna giderler ya da internette kendi sayfaları üzerinde bir yere yükleyip ilgili adresi karşı tarafa iletirler. Ancak ev kullanıcılarının çok büyük bir kesiminin böyle bir seçeneği bile yoktur. CD veya DVD yakındaki bir komşuya gidiyorsa problem yok. Ama ya Amerika'daki bir arkadaşınıza göndermeniz gerekiyorsa?
İnternetteki dosya gönderim hizmetleri
İnternetteki dosya gönderim hizmetleri
Tüm bu sıkıntılardan sizi kurtarmak için internette ücretsiz veya çok düşük ücretlere yeterli web alanını sağlayarak hizmet veren şirketler bulmak mümkün. Pek çok seçenek sunan bu sitelerde işinize yarayacak en uygun yolu bulmanız için yapmanız gereken tek şey ilgili açıklamaları okumak.
Pando hem paralı hem de bedava dosya transferine izin veren sitelerden birisi. Hem Windows hem de Macintosh dosyalarını destekleyen paylaşım sitesinde gigabyte seviyesinde dosyaları gönderip alabiliyorsunuz veya paylaşıma açabiliyorsunuz. Daha büyük boydaki dosya gönderimi için ise aylık 5$ gibi bir ücretlendirme söz konusu.
En bilinen sitelerden birisi de You Send It. 100 MB'a kadar dosyaların ücretsiz olarak gönderilebildiği sitede gigabyte seviyesinde gönderiler için yine 5$'lık bir ücret söz konusu.
Bir de RapidShare vardı, ona ne oldu?
Hiç şüphesiz en bilinen paylaşım alanları da RapidShare veya Imageshack. Hatta bu sitelerin yapı olarak bire bir Türkçe kopyalarına da rastlamak mümkün. Ancak fazla popüler olmak bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor.
Gün içerisinde belirli kotayı aşan miktarlar için Premium üyelik ve ekstra para ödemesi yapmak veya binbir reklamla baş etmek zorunda kalıyorsunuz. Yoğun trafik yüzünden yavaşlayan sunucular da ayrı bir sıkıntı. Yine de RapidShare halen kullanılan en popüler alanlardan birisi denilebilir.
Ücretsiz dosya alanları
Xdrive, iBackup ve FilesAnywhere gibi diğer ücretsiz veya çok düşük ücretli dosya depolama yerleri de paylaşım yapmanıza olanak sağlayan siteler arasında yer alıyor. Kullanıcılara sunulan hizmetler ise aşağı yukarı aynı temellere dayanıyor.
Eğer yüksek boyda dosyaları iletme konusunda sıkıntılarınız varsa yapmanız gereken iş basit. İnternet üzerinde online bir depolama alanına sahip oluyorsunuz ve arkadaşlarınız istedikleri zaman girip bu dosyaları bilgisayarlarına indirebiliyorlar. Verdiğimiz adresleri inceleyip hangi alanı seçeceğinize karar vermek ise size düşüyor.