Bunu da kimseye kaptırmadık: YKS sınavında yapay zeka yardımıyla kopya çeken öğrenci tutuklandı

Bunu da kimseye kaptırmadık... YKS sınavında (Yükseköğretim Kurumları Sınav) kopya çekmek için ev yapımı bir yapay zeka cihazı kullanan Türk öğrenci, hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Peki bu cihaz nasıl bir şeye benziyor, nasıl çalışıyor?

Ev yapımı yapay zeka cihazı, YKS'de kopya çekmek için kullanıldı

Türkiye'de bir öğrenci, YKS sınavında kopya çekmek için ev yapımı bir yapay zeka cihazı kullandığı için hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Öğrenci, sınava girdiği Isparta'daki bir okulda yakalandı.

Elbette bu, yapay zekanın sınavlarda kopya çekmek için ilk kez kullanılışı değil. Geçtiğimiz birkaç yılda, popüler yapay zeka sohbet robotu ChatGPT de dahil olmak üzere, yapay zekanın ev ödevlerinde, testlerde ve diğer çalışmalarda kopya çekmek için kullanılmasıyla ilgili pek çok sorunla karşılaştık.

Ancak bu seferki olay, ev yapımı yapay zeka cihazını kullanan kişinin gerçekten tutuklanmış olması nedeniyle önem arz ediyor. Dolayısıyla bu olay, kullanıcının yaptıklarından dolayı bir tür adli ceza aldığını gördüğümüz ilk olaylardan biri.

Tutuklamayla ilgili polisin aktardığına göre, ev yapımı cihaz aslında biraz karmaşık. Yapay zeka sisteminin testteki sorulara bakmak için kullanabileceği bir düğme kamerası bulunuyor. Bu görüntüler kullanıcının telefonundaki ses aracısına aktarılıyor ve buradan da öğrencinin taktığı kulaklığa iletiliyor.

Raporlara göre, ev yapımı yapay zeka cihazı, öğrencinin ayakkabısında bulunan küçük bir modem veya yönlendirici tarafından çalıştırılıyor. Ek olarak kopya olayıyla ilgili olarak bir başka öğrenci de tutuklandı, ancak bu öğrencinin olaya tam olarak nasıl karıştığı ya da ne tür bir ceza alacağı henüz kamuoyuyla paylaşılmadı.

Polis, öğrencinin sadece şüpheli davrandığı için yakalandığını belirtiyor. Bu nedenle öğrenci gözaltına alınıp arandıktan sonra ev yapımı cihaz ve çeşitli bileşenleri ele geçirildi. ChatGPT'nin hukuk ve işletme fakültesi sınavlarını geçebildiği düşünüldüğünde, birilerinin YKS sınavında öne geçmeye çalışmak için bunu kullandığını görmek artık o kadar da şaşırtıcı değil.