Buna çok şaşıracaksınız: Bu şehirlerde ölmek resmi olarak yasak

Dünyada bazı bölgelerde ölümün yasa dışı ilan edildiği ve ölmenin yasaklandığı gibi bir bilgiye inanmak güç olabilir. Ama bu kötü şaka değil; bu şehirlerde ölmeniz resmi olarak yasa dışı...

Buna çok şaşıracaksınız: Bu şehirlerde ölmek resmi olarak yasak

Norveç'in Svalbard şehrinde ölmenin yasak olduğuna dair bir şehir efsanesi duymuş olabilirsiniz. Bu yasağın sebebi olaraksa, bu bölgede toprağın donmuş olması gösteriliyor. Son derece zor kazılan mezarlara koyulan cesetler ise çürümedikleri için binlerce yıl boyunca ilk günkü gibi kalabiliyor. Dolayısıyla şehirde ölmenin yasak olduğu söylenir. Ancak bu söylenti doğru değil. Svalbard'da normal şekilde ölüp gömülebilirsiniz.

Svalbard için geçerli olmasa da, ölmenin yasak olduğu şehirler miti aslında şaka değil. Gerçekten de dünya üzerinde ölmenin yasaklandığı yerler var. Bunlardan biri, İtalya'da Sellia belediyesi, vatandaşların şehirde ölmelerini yasakladı ve ölenler için 10 Euro'luk bir para cezası var. 2015 yılında alınan bu karar şaka değil, gerçek...

Çıkartılan yasanın amacı ise, bölgedeki yaşlı halka yaşam motivasyonu vermek ve onları daha sağlıklı yaşamak için motive etmek. Düzenli sağlık kontrollerine gitmeyen, kan şekerini ölçtürmeyen, tedavilerini aksatan halka belediyeden düzenli olarak uyarılar gidiyor ve yaşlı halkın hayata tutunacak şekilde daha sağlıklı olması isteniyor. Yine de yasa yasadır. Bu şehirde ölmek yasak ve cezası da var.

Ölmeyi yasaklayan tek şehir Sellia da değil. 2000 ve 2008 yıllarında Fransa'da da iki küçük şehrin belediye başkanları, yaşlı halkı sağlıklı yaşamaya ikna etmek için ölmeyi yasaklayan bir yasa çıkardılar. Görünüşe göre Avrupalılar ironiyi çok seven bir halk. Ayrıca Brezilya'da da bir şehirde benzer bir yasa çıkarıldı.

Yunan tarihinden örnek mi alıyorlar?

Aslında bu alışkanlık Avrupalılara tarihten kalan bir gelenek de olabilir. Çünkü MÖ 6. yüzyılda Atinalı lider Peisistratus, kutsal sayılan bir adada yaşayan halka, adada ölmeyi, hatta doğum yapmayı yasaklamıştı. Zira adanın kutsallığının insanların doğum ve ölüm törenleri gibi detaylarla bozulmasını istemiyordu. Dolayısıyla, ölenler ve doğum yapacak olanlar, adadan uzaklaştırılıyordu.

Benzer şekilde Japon tarihinde de, kutsal kabul edilen bir mekanı ziyaret edenler için ölmenin veya doğum yapmanın yasak olduğu biliniyor. Eski insanlar için ölümün veya doğumun kutsallığı kirleten bir imajı olduğunu düşünmek yanlış olmayabilir.

Ne kadar mantık dışı görünse de, dünyada ölmenin bile yasak olduğu yerler olduğunu duyduğunuzda artık şaşırmamanızı tavsiye ederiz. Çünkü dünya garip bir yer. Biraz daha kurcalasanız daha da garip alışkanlıklar çıkacağını hepimiz biliyoruz.