Microsoft'un bugün düzenlediği Build 2015 etkinliğinde Windows 10'la ilgili heyecan verici haberler ortaya çıkıyor.
Microsoft'un Android uygulamalarını Windows 10'da çalıştırmanın yollarını araştırdığını birçok kez, gayri resmi yollardan duymuştuk. Bugünkü etkinlikte bu söylentiler, gerçeğe dönüştü. Ancak hemen söyleyelim - Android uygulamalarını Windows 10'lu cihazlara taşımak mümkün olacak olsa da, bu iş için geliştiricilerin devreye girmesi gerekecek. Geliştiriciler, Java ve C++ ile yazılmış mevcut uygulamalarını çok az bir emek harcayarak Windows 10'a port edebilecekler (uyarlayabilecekler). Windows 10'lu telefonlar, Android kodlarının büyük bölümünü çalıştırabilen bir Android alt sistemine sahip olacak ve geliştiriciler, mevcut kod içerisine Windows API'larını kullanarak canlı kutucuklar ve Windows'a özel diğer özelliklerden faydalanabilecekler.
Hepsi bu kadar değil. Microsoft, Objective C geliştiricilerinin mevcut iOS kodlarını Windows'a port etmelerini de kolaylaştıracak bir yol sunacağını söylüyor. Yani iPhone uygulamaları da Windows 10'a zahmetsizce uyarlanabilecek.
Project Spartan'ın yeni adı ve Spotlight!
Project Spartan'ın yeni adı, Microsoft Edge
İlk olarak Ocak ayında resmi olarak tanıştığımız Project Spartan'ın adı, Windows 10'un final sürümünde Microsoft Edge olacak. Spartan'ın kullandığı web motorunun adı EdgeHTML olduğundan bu isim, pek şaşırtıcı değil. Edge, Internet Explorer'ın yerine geçecek ancak Microsoft, kurumsal müşterilerini düşünerek IE'yi tamamen ortadan kaldırmayacak. Edge ise gelecek göz önünde bulundurularak tasarlanmış, minimalist bir web tarayıcısı ve okuma listesi, Cortana gibi işlevlerle geliyor. Edge, Windows 10'un varsayılan web tarayıcısı olacak.
Üç senede 1 milyar cihaz
Microsoft, Windows 10'un şimdiye kadarki en başarılı işletim sistemi olacağından şüphe duymuyor. Yönetici Terry Myerson, etkinlikte Windows 10'un yayınlandıktan iki veya üç sene sonra 1 milyar kullanıcıya ulaşmasını istediklerini söyledi. Firma, Windows kullanıcılarına sunulacak ücretsiz güncellemelerin, yeni cihazların ve iş kullanıcılarına yönelik yeni planların bu hedefi tutturmaya yardımcı olacağına gönülden inanıyor.
Yeni görsel işlevler
Microsoft, etkinlikte Windows 10'un yeni saydam görümünü de ortaya çıkardı. İşletim sistemi grubu başkan yardımcısı Joe Belfiore, Aero Glass hissinin bir bölümünü geri getirmek istediklerini söylüyor. Bunun yanında geri dönen bir başka işlev, sıçrama listeleri olacak. Windows 10, yeni Spotlight işlevi sayesinde kullanıcılara kilit ekranlarında ilginç görseller gösterecek. İstendiğinde kilit ekranından uygulama yüklemeniz mümkün olacak (bu özellik kapatılabilecek). Bu, aslında temel olarak kilit ekranında reklam göreceğimiz anlamına geliyor. Spotlight, kullanıcıların mağazayla daha çok ilgilenmesini sağlayacak ilginç bir işlev olacak gibi görünüyor.
Telefonu masaüstüne dönüştürebileceğiz
Windows 10'a eklenen "Continuum" işlevi, telefonları ve küçük tabletleri kablosuz klavye ve ekranlara bağlayarak "üretkenlik moduna" geçmenize izin verecek. Masaüstünü taklit eden bu modda alıştığınız klavye kısayollarını kullanabileceksiniz. Bu sırada telefonunuz kullanım dışı olmayacak ve mevcut işlevlerini sunmaya devam edecek.
Bu fikir yeni olmasa da, daha önceki girişimlerin başarılı olduğunu söylemek zor. Microsoft'un evrensel uygulamalarının farklı cihazlarda kullanılabilecek şekilde tasarlandığını dikkate alırsak, firmanın Continuum ile başarıya ulaşma ihtimali bizce var.
Windows 10'la birlikte geliştiriciler, Win32 veya .NET uygulamalarını da mağazaya yükleyebilecekler. Bu uygulamalar, güvenliği sağlamak için sandbox içerisinde çalışacaklar. Bu önemli haberler, geleneksel uygulama geliştiricilerini yakından ilgilendiriyor. Üstelik Adobe, Adobe Photoshop Elements ve Adobe Premiere Elements'i Windows Store'a taşıyacağının müjdesini verdi bile.