Son zamanlarda gündemden düşmeyen sanal gerçeklik konusu, elbette buna ilişkin birbiri ardına tanıtılan ve piyasaya çıkan ürünlerle popülerliğini koruyor. HTC Vive bu ayın başlarında İngiltere'de pazara sunulmaya başlanırken, Oculus Rift de dağıtılmaya başlanmıştı. Samsung, Gear VR'ıyla kullanıcıya fiyat/performans anlamında sanal gerçeklik avantajı sağlarken PlayStation VR'ın da bir kenardan PS4 sahiplerini heyecanlandırması söz konusu. VR teknolojilerine son olarak AMD ve Huawei de katıldı.
Sanal gerçeklik başlıklarının yanında bir diğer nokta ise kuşkusuz arttırılmış gerçeklik. Orada da Microsoft, Hololens ile bu konuda çalışmalarına devam ediyor. Peki, bu teknoloji nereye gidiyor? IDC yayınladığı raporda bu sorunun cevabını vermiş.
IDC'nin açıkladığı rapora göre, 2015 içinde çoğunluğunu geliştirici kitlerin oluşturduğu 350 bin adet sanal gerçeklik gözlüğü bulunuyordu. Ancak bu rakam, artık gözlüklerin kullanıcılarla buluşmaya başlamasıyla beraber 2016'nın sonuna kadar tam 9.6 milyon üniteyi bulacak. Bu artışa bağlı olarak tahminlerini 2020'ye oranlayan IDC, 2020 yılında satış oranların yüzde 183.8 artış göstereceğini öngörüyor. IDC'nin tahminlerine göre 2020 yılında toplamda 64.8 milyon ünite VR gözlük satılmış olacak.
VR gözlükleri ise arttırılmış gerçeklik (Augmented Reality) takip edecek. Önümüzdeki birkaç yıl içinde hazır olup kullanıcılarla buluşması noktasında 2020 yılına kadar 45.6 milyon ünitenin kullanımda olacağı tahmin ediliyor. Bu rakam şu an geliştirici kitlerle birlikte 400 bin civarında. Arttırılmış gerçeklik teknolojisindeki büyümenin ise 2016 ila 2020 yılları arasında yüzde 189.8 oranında büyümesi öngörülüyor. Buna göre 2020 yılında AR, VR'ı geride bırakmış olacak.