20 sene önceki eski bilgisayarlarınızı ve cihazlarınızı yâdetmek güzel bir duygu olabilir. Peki artık antika haline gelen bu cihazlar, sizce silah veya ulaşım sistemleri gibi ciddi bir iş için kullanılabilir mi? Hayır diyorsanız yanılıyorsunuz.
Bugün, 25 senelik OS/2'nin kullanıldığı yerler hâlâ var. Son zamanlarda gerçekleştirilen federal bir araştırma ise ABD Gizli Servisi'nin 1980'lerden kalan bir bilgisayar sistemi kullandığını ortaya çıkardı.
Delikli kartlarla muhasabe
Texas'da bulunan Sparkler Filters, kimyasal işlem filtrelemede dünyanın en iyilerinden biri olmakla övünüyor. Ancak şirketten bir otomatik emme filtresi satın aldığınızda, parasal işlemleriniz 1948'den kalan bir "bilgisayar" ile gerçekleştiriliyor. Sparkler'ın kullandığı IBM 402, geleneksel bir bilgisayardan ziyade, değerleri 80 sütunluk kartlara basabilen bir otomatik elektromekanik tablo çizici.
Bozulmayan bilgisayarlar, Apple IIe deposu
Bozulmayan bilgisayarlar
Pakistan ve Afganistan'da insansız uçaklar uçuran ABD ordusunun tüm silahlarının modern olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak örneğin ABD'nin bazı radar sistemleri ve İngiltere'deki Atomic Weapons Establishment, 1970'lerde Digital Equipment Corporation (DEC) tarafından üretilen PDP mini-bilgisayarlarını kullanıyor. Fransız uçak üreticisi Airbus da PDP kullanan diğer kuruluşlardan.
PDP, sadece bir buzdolabı kadar yer kaplıyordu ve bir odayı dolduran anabilgisayarlara göre önemli bir gelişmeydi.
Apple IIe deposu
Apple IIe, 1983'de piyasaya sürüldüğünde sunduğu donanım ve yazılım desteği, güvenilirliği, genişleme slotları ile büyük ilgi toplamıştı ve kullanıcıları kendisine aşık etmeyi başarmıştı. Kuzey Carolina'da Huffman Industrial Warehouse'u işleten Kevin Huffman'a göre bu sevgi hiçbir zaman bitmedi. Huffman'ın firması, firmanın depo alanını kiralayan şirketler için birtakım hizmetler sunuyor. Huffman, Apple IIe'sini evnanter ve muhasebe işleri için düzenli olarak kullanıyor.
Huffman'ın Apple IIe'si 128KB RAM, 1MHz 6502 işlemci ve AppleSoft BASIC ROM'a sahip.
Renkli bilgisayar programlama yardımcısı
Renkli bilgisayar programlama yardımcısı
1986'da ortaya çıkan Tandy Color Computer 3, Atari veya Commodore kadar çok satılmasa da kullanıcıları arasında güçlü bir bağlılık meydana getirdi. Hayranları tarafından CoCo 3 olarak adlandırılan bilgisayar, bugün hala oyun veya iş için kullanılıyor. Eski konsol oyunu geliştiricisi John Kowalski, CoCo 3'ü değişilmez bir araç olarak değerlendiriyor.
Kowalski, CoCo 3'ü şöyle anlatıyor: "Onu açıyorum ve yapmam gereken bir iş için kısa bir program yazıyorum. Ardından sonuçları almak için onu çalıştırıyorum." "Onu kişisel yardımcım olarak düşünüyorum. Bazen tekrarlı işleri yapması için onu programlıyorum ve o arkamda çalışırken ben işime devam ediyorum."