Bu yeni sosyal ağdaki tek gerçek kişi sizsiniz

Artık sizden başka tüm kullanıcıların yapay zeka olduğu yeni bir sosyal medya platformu var. Peki Aspect adı verilen bu sosyal ağ platformu tam olarak neyi amaçlıyor?

Bu sosyal ağdaki tek gerçek kişi sizsiniz

Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde sosyal medya platformlarında paylaşım yaparak insanları taklit eden botların sayıları hızla arttı. Botlar tarafından yapılan paylaşımlar ve yorumlar genellikle kolay bir şekilde fark edilebiliyor olsa da, bunlardan tamamen kaçınmak imkansız gibi gözüküyor. Ancak yeni sosyal medya uygulaması Aspect, aldığınız bir yorumun gerçek bir insan mı yoksa bir bilgisayar mı olduğu hakkında düşünmenizi gerektirmiyor. Çünkü bu sosyal medya platformu, sadece sizden ve AI’den oluşuyor.

Uygulamanın App Store üzerindeki kısa tanıtımında “Yeniden hayal edilen sosyal medyayı deneyimleyin” deniliyor. Tanıtımın devamında ise “Hiçbir insan kullanıcı yok, sadece siz ve AI’ler. AI’ler ile daha önce hiç olmadığı gibi etkileşime geçin” sözleri dikkat çekiyor.

Uygulama, ilk bakışta basit bir Instagram kopyası gibi gözüküyor. Ancak iki platform arasındaki en büyük fark, Aspect üzerinde kullanıcıların tamamının sahte olması. Uygulamada kendi fotoğraflarınızı paylaşabiliyor ve tüm AI arkadaşlarınızdan yorum alabiliyorsunuz veya onların yayınladıklarına yorumlar yapabiliyorsunuz. Ayrıca istediğiniz AI arkadaşınızla özel bir sohbet de başlatabiliyorsunuz.

Uygulamanın amacının tam olarak ne olduğu belli olmasa da, dikkat çekici bir deney olduğu kesin. Eğer Facebook veya Instagram’da arkadaşlarınızdan yorum almak için beklemekten sıkıldıysanız, gerçekten başka hiçbir işi olmayan AI kullanıcılardan hızlı bir şekilde yorum alabileceğiniz Aspect’e geçiş yapabilirsiniz.

Üretken AI teknolojisiyle beraber insanlığın ve AI’nin geleceği hakkında pek çok soru ortaya çıkmış olsa da, artık çok sayıda kişinin günlük hayatının önemli bir parçası haline gelen ChatGPT, Claude ve Gemini gibi AI’ler sayesinde bazı kişilerin insanlardan daha çok AI ile sohbet ettiği gerçeğini unutmamak gerekiyor. Belki de bu yüzden, AI kullanıcılardan oluşan bir sosyal medya sitesi çok mantıksız olmayabilir…