Bu tartışmada kim haklı?

Google'ın Çin'den çekilmesini yanlış bulan Microsoft'a kimden ve neden tepki geldi?

Bu tartışmada kim haklı?

Daha önceki haberimizde Google ve Microsoft'un arasındaki gerginlikten bahsetmiştik.

Google'ın Çin'den çekilmesinden ve Microsoft'un Çin'i haklı görmesinin ardından bir çok konuşma olmuştu. Bir BM kongre panelinde de Google'ın kararı yüceltilirken Microsoft'un kararı tepki aldı.

Senator Byron Dorgan; "Çin, ürün piyasasının içinde olmak istiyor ama fikir piyasasını ülkesinin dışında tutuyor. Çin ne zaman insan haklarına saygılı olur ve özgür fikir akışını desteklerse ancak o zaman ulusal topluluğun bir parçası gibi muamele görebilir" dedi.

Temsilci Chris Smith de Google'ı yüceltirken; "Dikkat çekici, tarihi ve hoş karşılanan bir hareket" sözlerini kullandı. Smith ayrıca Microsoft için; "Şu anda yaptıkları gibi zorbalığın yanında olmaktansa insan haklarının tarafına geçmeliler" dedi.

Microsoft ne diyor?

Microsoft ne diyor?
Microsoft iş düşünüyor, politika değil

Microsoft ise doğru olanı yaptığına ve kurallara uyduğu konusunda ısrarlı. MS'den yapılan bir açıklama da"Bazı şirketler kendi görüşleri ve bakış açıları dolayısıyla değişik kararlar verebilirler. Biz Microsoft olarak kendimizi, çalıştığımız 100'ün üzerinde ülkenin yasalarına da uyarak özgür düşünceyi geliştirmeye adadık."

Microsoft Çin'in sansürlerine karşı olduğunu belirtse de ülkeyle çalışmasını sürdüyor. Belki de Google'ın da gitmesiyle 400 milyon internet kullanıcısını yakalama fırsatının tadını çıkarıyordur.

Kongre'de bekleyen iki taraflı yeni bir yasa insiyatifi; The Global Online Freedom Act(Küresel İnternet Özgürlüğü Hareketi), BM firmalarının yabancı ülkelerde neleri sansürlediklerini açığa vurmalarına zorlayabilir.

Okuyucu Yorumları