Bu sene gerçekleştirilen Dell Technologies Forum'da neler yaşandı? CHIP olarak baştan sona tüm detayları paylaşıyoruz!

İstanbul'da düzenlenen Dell Technologies Forum, 21 Kasım 2023'te Wyndham Grand İstanbul Levent'te gerçekleşti. Peki, CHIP ekibi olarak bizim de katıldığımız bu seneki etkinlikte neler paylaşıldı? İşte tüm detaylarıyla Dell Technologies Forum 2023...

Bu sene gerçekleştirilen Dell Technologies Forum'da neler yaşandı?

Geleceğe yön vermesi beklenen teknolojilerin paylaşıldığı, birçok konuşmacı ve ilgi çekici panellerin yer aldığı Dell Technologies Forum 2023, 21 Kasım 2023 tarihinde Wyndham Grand İstanbul Levent'te gerçekleşti.

CHIP ekibi olarak bizim de katıldığımız ve çoğu teknoloji tutkunu tarafından merakla beklenen etkinlik, en yeni trendlere, teknolojilere, uzman konuşmacılara ve daha fazlasına ev sahipliği yaptı. Bu yılki Dell Technologies Forum'un konu başlıkları arasında yapay zeka, IoT (Nesnelerin İnterneti), bulut bilişim, siber güvenlik ve diğer birçok alanda en son teknoloji çözümleri ve geleceğin teknolojileri yer aldı. Katılımcılar ayrıca kendi deneyimlerine uygun teknik oturumlara katılma ve Dell Technologies uzmanlarıyla bir araya gelme imkanı yakaladı.

Sabahın erken saatlerinde çeşitli gösteriler ve ikramlarla başlayan etkinlik, ana salonda sektörün önde gelen isimlerinin konuşmalarıyla devam etti.

Dell Technologies Türkiye ve eCIS Ülke Müdürü Işıl Hasdemir’in konuşmasıyla başlayan ana oturumda ilk konu başlığı “İnovasyonun Bugünü ve Geleceği” oldu. Dell’in, inovasyon ve iş birliği yoluyla Türkiye’nin dijital dönüşümünü güçlendirmede çok önemli bir rol oynadığını belirten Hasdemir, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Fikirleri, dünyayı değiştirebilecek inovasyona dönüştürmek için her zamankinden daha fazla güce sahibiniz. Ancak bazı inovasyonlar çok başarılı olurken bazıları hayatın tozlu raflarına karışır. İşte bu yüzden, inovasyonu neyin başarılı yaptığını ve inovasyonda başarılı olanların neleri farklı yaptığını merak ettik ve bu nedenle Türkiye’nin de içinde bulunduğu 45 ülkede IT yöneticileri ve inovasyon liderleriyle bir araya gelerek Küresel İnovasyon Endeksi’ni oluşturduk.”

Hasdemir’in açıkladığı Küresel İnovasyon Endeksi’ne göre; Türkiye’de araştırmaya katılanların yüzde 80’i kurumlarına inovatif veya çok inovatif olarak bakıyor. Bununla birlikte küreselde bu oran yüzde 70. Ancak sorulara cevap veren kişilerin neredeyse yarısı kendi inovasyonlarına güvenmeyerek, 3 veya 5 sene içinde bunun yeterli olmayacağını dile getiriyor.

Diğer taraftan, endekse katılan kuruluşların toplam 5 kategoride gruplanarak bir inovasyon eğrisi oluşturulduğu dile getirildi. Hasdemir, Türkiye’nin ve küresel eğrinin birbirine simetrik dursa da Türkiye’nin inovasyon alanında çok daha ileride olduğunu söyledi. Özellikle benimseyiciler ve öncülere bakıldığında Türkiye verisinin toplamının yüzde 45, küreselde ise yüzde 18 olduğu görülüyor. Buna ek olarak Hasdemir, “Bu anlamda çok ilerideyiz diyebiliriz, ancak eğrinin ortasına ve sonuna baktığımızda hala gidilecek çok yol var,” dedi.

Ana oturumun devamında ise Dell Technologies Veri Merkezi Çözümleri EMEA Kıdemli Başkanı Said Akar, fikirlerden inovasyona geçişin nasıl hızlandırılabileceği hakkında katılımcılara önemli ipuçları verdi. Hız kesemeden devam eden oturumun bir sonraki konuğu ise Evrim Kuran Danışmanlık Kurucusu ve Universum Türkiye Lideri Evrim Kuran oldu. Kuran, gerçekleştirdiği “AI’ın İnsan Yanı” konulu konuşmasında; yapay zekanın ve üretken yapay zekanın hayatımızı nasıl kolaylaştırabileceği ve insanları nasıl daha verimli bireylere nasıl dönüştürebileceği hakkında paylaşımlarda bulundu.

Son olarak ana sahnede moderatörlüğünü CXO Medya Kurucusu Murat Yıldız’ın yaptığı bir panel gerçekleştirildi. Doğuş Teknoloji, Dell Technologies, LC Waikiki ve IST Systems gibi şirketlerin yöneticilerinin katıldığı panelde konu, her zamanki gibi üretken yapay zeka oldu. Panelde, her konuşmacı kendi sektörlerinde üretken yapay zeka tarafında neler yaptıklarını anlattı.

Öğlen saatlerinde ana oturumun sona ermesiyle beraber, Dell’in en yeni çözümlerinin deneyimlendiği ve sponsorların standlarının bulunduğu fuar alanı ziyaretçilere açıldı. Expo alanında aynı zamanda birçok paralel oturum gerçekleştirildi.

Paralel oturumlar; Çoklu Bulut, Modern Veri Yapısı ve Edge, Geleceğin İş Gücü, Güvenlik ve Etkileşim olmak üzere 4 ayrı sahnede yapıldı. Katılımcılar ilgi alanlarına göre istediği oturuma kulaklıklarını takarak katılım sağlama imkanı buldu.

Fuar alanında bizim en çok dikkatimizi çeken ise Dell’in Concept Luna yaklaşımı oldu. Concept Luna, adından da anlaşılacağı üzere henüz sadece bir konsept. Görselden bunun sadece bilgisayarlar için olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu konsept dahilinde adı netleşmeyen daha birçok ürün var. Dell’in sürdürülebilirlik hedefleri kapsamına dahil olan bu ürünler, tamiri ve geri dönüşümü kolaylaştıran parçalar içeriyor. Bununla beraber eğer hayata geçirilebilirse, kullanılan cihazlardaki parçalar kolayca sökülebilecek ve uyumlu başka cihazlara da takılıp kullanılabilecek.

Bunların dışında ziyaretçiler, Dell’in dizüstü oyun bilgisayarlarını ve aksesuarlarını test etme fırsatı buldu. Fuar alanına kurulan 2 adet oyun deneyim alanında, Dell’in Alienware serisinin en yeni dizüstü bilgisayarları ve oyuncu aksesuarları yer aldı.

Öte yandan etkinlikte ziyaretçilere birçok hediye kazanma fırsatı sunuldu. İlk olarak, X platformunda #DellTechForum hashtag’inde en çok paylaşım yapan 3 kişiye Dell Alienware Gaming Klavye hediye edildi. Bunun yanı sıra paralel oturumlarda soruları doğru cevaplayan misafirlere çeşitli hediyeler verildi. Son olaraksa Expo alanındaki stantlardan en az 12 tanesini ziyaret eden misafirler farklı teknolojik ödüllerin verildiği büyük çekilişe katılmaya hak kazandı. Paralel oturumların bitmesiyle beraber gerçekleştirilen büyük çekilişin ardından bu seneki Dell Technologies Forum sona erdi.

Yapay zekanın her geçen gün daha da ilerlemesiyle birlikte, gelecek sene nelerle karışılacağımız kestirmek artık çok zor. Dolayısıyla CHIP ekibi olarak, gelecek seneki etkinliği heyecanla bekliyoruz.

Etkinlikle ilgili daha fazla görsele ulaşmak isterseniz sizin için aşağıya bırakıyoruz.