Formik asitten hidrojen oluşturma teknolojisi, cep telefonlarında ve birçok elektronik eşyada kullandığımız lityum pillerin yerini alabilir.
Oxford Üniversitesi Kimya Bölümünden Edman Tsang ve iş arkadaşları, herhangi bir çözücü veya katkıya ihtiyaç duymadan oda ısısında hidrojen üretebilen yeni bir katalizör geliştiriyorlar. Nature Nanotechnology'de yer alan rapordaki ilk sonuçlara göre cebimizde taşıyacağımız hidrojen yakıt hücreleri çok uzakta olmayabilir.
Yeni yaklaşım, gümüş nanoparçacıklar üzerine tek katman palladyum atomlarını yerleştirmeyi öngörüyor. Katalizörler, çıkartılabilir bir kartuşta depolanan yakıtı kullanarak hidrojen üretebiliyor ve formik asit gibi organik likitlerin depolanması ve taşınması, hidrojeni depolamaktan daha kolay ve güvenilir.
Yeni teknolojinin diğer bir avantajı ise reaksiyon ile oluşturulan gaz akımının hidrojen ve karbon dioksitten oluşması, ancak katalizör zehirleyici karbon monoksitten yoksun olması. Bu sayede yakıt hücrelerini temizleme ihtiyacı ortadan kalkıyor ve hücrelerin ömrü uzuyor.