Bu kez davayı dosya paylaşımcıları açtı!

Bugüne kadar torrent sitelerine açılan davalardan bahsettik; ama şimdi durum tersine döndü...

En iyi savunma hücumdur!

The Pirate Bay davasının ve Fransa'da yeni kabul edilen telif yasasının anıları hala son derece taze. Bu ve bunlara benzer pek çok örnek son zamanlarda dosya paylaşımcılarının üstünde giderek artan baskıların bir sonucu. Neredeyse her hafta bir ülkede, dosya paylaşanlara karşı bir dava açılıyor. Bu hafta da bir dava açıldı ama bu kez senaryo biraz farklı, çünkü davayı açanlar bu kez paylaşımcılar oldu.

Hollanda'da yayın yapan FTD.nu web sitesi, telif hakları savunucularının Hollanda'da da faaliyet gösteren BREIN adlı organizasyonlarına dava açtı. Davanın sebebi ise özetle, BREIN'in FTD.nu'ya karşı bitmek bilmeyen yasal tehditleri.

Dava nasıl sonuçlanabilir?

Dava nasıl sonuçlanabilir?

Dosya paylaşımı konusunda Hollanda'da uygulama dünyanın pek çok ülkesinden farklı. Hollanda'da telif hakları korunan herhangi bir ürünü internetten indirmek yasak değil. Yasak olan bu içerikleri internete yüklemek. BREIN'a göre FTD.nu sitesinin suçu ise bu içeriklerin internet üzerinde hangi adreslerde bulanabilineceğinin serbestçe tartışıldığı forum bölümü. FTD.nu, sonu gelmeyen dava tehditlerinden sıkılınca BREIN'e dava açmaya karar verdi ve hiçbir yasa dışı içerik bulunmayan sitelerinin sürekli rahatsız edilmesini önlemek için yasal önlem alınmasını istedi.

Davanın 12 ila 18 ay süreceği tahmin ediliyor, konuyla ilgili yorum yapan Hollanda'lı hukukçular ise FTD.nu sitesinin davayı kazanmasının neredeyse kesin olduğu görüşünde birleşmiş durumdalar.

Okuyucu Yorumları