Renk körlüğü nedeniyle bazı renkleri seçemeyen çok sayıda insan var. Dünya çapında yaklaşık 12 erkekten biri ve 200 kadından biri renk körlüğü olarak bilinen sorunu yaşıyor. Ama çok daha nadir görülen bir durum ise tam tersi olan tetrakromasi. Yani normal insanların göremediği renkleri seçebilmek.
Ortalama bir insan bir milyon renk tonunu algılama potansiyeline sahipken, tetrakromatik kişilerin 100 milyona kadar farklı renk tonunu seçebildikleri keşfedilmiş durumda. Ancak bu durumla ilgili araştırmalar hala erken aşamalarda, zira üzerinde deney yapılacak insanlara 100 milyon adet farklı renk tonunu gösterip tepkilerini ölçmek imkansız bir yöntem. Deneyler örnekleme yoluyla, farklı renk skalalarından alınan renklerle gerçekleştiriliyor.
Peki tetrakromatinin sebebi nedir? Bilim insanları bunun bir tür gen mutasyonu olduğunu düşünüyor ve bu mutasyona sahip kişilerin normal bir insana oranla 10 veya daha fazla kat sayıda rengi seçebildiği düşünülüyor.
Renk körleri ve tetrakromatlar arasındaki fark
Çoğu insan, renk spektrumundaki farklı tonları ayırt etmemize yardımcı olan her gözünde üç koni ile doğar. Renk körü doğanlarda iki, tetrakromatik olanlarda ise dört koni vardır. Bilim insanlarına göre tetrakromatlar turuncu benzeri renklere karşı daha fazla duyarlılığa sahip.
Yani, eğer çevrenizde sizin gördüğünüz renkleri seçemediğini fark ettiğiniz insanlar varsa, onların renk körü olduğunu düşünmeden önce kendinizin tetrakromat olduğunuzu düşünmeniz de gerekebilir.