Bu hava yastığının görevi çok farklı!

Geliştirilen yeni bir hava yastığı teknolojisinin görevi trafik kazalarında hayat kurtarmak değil.

Giyilebilen hava yastığı

Trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı ülkemizde, neredeyse her gün bu kazalardan dolayı bir insanımızı yitiriyoruz. Hal böyle olunca araçların güvenilirliği de sürücüler için ayrı bir önem taşıyor. Neyse ki artık her araçta hava yastığına rastlamak mümkün.

Japonya'da geliştirilen yeni bir sistem de hava yastıkları üzerine kurulmuş. Ancak bu kez sistemin amacı araç içi güvenliği değil, dış güvenliği sağlamak.

Özellikle yaşlılar için geliştirilen bu yeni teknolojinin çalışma prensibi ise şöyle: Bilinen airbag'lerin aksine, Prop Station isimli bu yeni ürün, bir çeşit giysi şeklinde tasarlanmış. Her hangi bir insan, bu giysiyi giymek suretiyle hava yastığından yararlanabiliyor.

Prop Station isimli bu giysi giyildikten sonra, kişi dengesini kaybettiği anda patlayıp yastık görevi görerek vücudu olası darbelere karşı koruyabiliyor. Korunan bölgeler ise bel, sırt, kafanın arkası ve boyun.

Bu yeni teknolojinin en önemli özelliği ise tehlikeyi sezdiği anda devreye girebilmesi. Neredeyse 0.1 saniyede açılan Prop Station, bazı hayati nedenlerden dolayı vücudun ön kısmını koruyamıyor.

Prop Station, daha önce de dile getirdiğimiz gibi özellikle yaşlı kesim için geliştirildi; ancak bu yeni teknolojinin pazarının dar bir kesime hitap ettiği düşünülmemeli; zira Japonya'da yaşlı kesimin nüfusu neredeyse 30 milyonu buluyor.

Okuyucu Yorumları