Bu bombalar çok yakında patlayacak!

Dünyanın en büyük elektronik şovu CES perşembe günü kapılarını dünyaya açıyor! İşte fuarın bombaları

Dev şovun dev bombaları!

Sandy Bridge çipiyle güçlendirilmiş laptoplar, iPad'in tahtına göz dikmeye hazır Android tabletler, 3 boyutlu televizyonlar ve kameralar... 6 Ocak'ta başlayacak olan Consumers Electronics Show (CES)'de öne çıkan yepyeni teknolojiler onlar olacak. Windows 8'in bir sürpriz olarak fuarda ilk kez ortaya çıkması da muhtemel.

Her yıl Ocak ayında Las Vegas'ta düzenlenen tüketici elektroniği fuarı CES, Perşembe sabahına kadar resmi olarak açılmayacak ancak en önemli duyuruların bir çoğu basın konferanslarıyla bugün yapılacak.

CES'de neler olup ne bitecek, hangi yeni ürünler ve teknolojilerle tanışacağız? CHIP Online olarak sizin için araştırdık. İşte ana ürün kategorilerinde CES'den beklediklerimiz.

Laptop'lar ve masaüstü bilgisayarlar

Laptop'lar ve masaüstü bilgisayarlar
Sandy Bridge çipi laptop'larda yeni bir dönemin kapısını açacak

Bu konudaki tüm haberler Intel'in yeni işlemci mimarisi Sandy Bridge'le ilgili. Bu yeni mimari, bağımsız bir ekran kartı kullanmaksızın video görüntülemeye, oyun grafiklerini önemli derecede geliştirmeye ve başarımı artırmaya yönelik tasarlanmış.

Sandy Bridge işlemcileriyle yapılan testler, çok yakın bir zamanda yayınlanacak. Ancak Intel'in tanıtımlarına baktığımızda bu çipe sahip laptop'ların performansı oldukça etkileyici olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin tanıtımda önceki jenerasyon çiplere göre video kodlaması çok daha kısa sürüyor.

Intel'in açıklamalarına göre Sandy Bridge çipi diğerlerine göre daha kolay overclock edilebiliyor ve daha az güç harcıyor. Sandy Bridge, diğer çiplerin tersine ilk çıktığında orta seviye bir fiyata sahip olacak ve kullanıcılar teknolojiyi hemen deneme fırsatı bulacaklar.

Laptop'larda görünüş olarak bir değişiklik beklememlisiniz, ancak masaüstü bilgisayarlarda 'hepsi bir arada' sistemlerin yetenekleri daha üst bir seviyeye taşınacak.

Tabletler: Lenovo ve Rim

Tabletler: Lenovo ve Rim
Lenovo, geçtiğimiz sene çıkışını ertelediği LePad'i CES 2011'de tanıtabilir

Tabletler

Fuarda neredeyse tüm akıllı telefon ve PC üreticilerinin Android'li tabletlerini tanıtması bekleniyor. Galaxy Tab ve Android 2.2 Froyo çalıştıran tabletlerin tersine, bu cihazlar Google'ın Honeycomb işletim sistemiyle uyumlu olacak. Video sohbet desteği ve uygulamalar için çift taraflı görünüm özelliği ile tablet işlevleri geliştirilen Honeycomb sayesinde tabletinizi 'yanlış tutmanız' tarihe karışacak.

Lenovo, Toshiba ve Vizio yeni tableriyle fuarda yerini alacak. Lenovo iki tabletini ilk kez fuarda tanıtacak. Bunlardan birinin geçtiğimiz sene tanıtılan ancak bazı nedenlerden dolayı çıkışı ertelenen LePad olacağı söyleniyor.

Bununla beraber Google'ın işletim sistemi, tabletlerdeki tek işletim sistemi olmayacak. RIM'in tanıtımını yaptığı Blackbery Playbook'u hakkında da yeni haberler almamız olası. WebOS ile çalışan HP tabletlerin tanıtılması da söylentiler arasında. Bu arada bazı üreticiler Windows 7 işletim sistemini kullanan tabletlerle de karşımıza çıkabilir.

Tabletler: Toshiba ve Vizio

Tabletler: Toshiba ve Vizio
Toshiba'nın yeni tableti

Toshiba ise yeni 10.1 inçlik tabletiyle karşımıza çıkacak. Honeycomb işletim sistemini çalıştırması beklenen tablet, 2MP en ve arka yüz kamerası, 1280x800 ekran çözünürlüğü, ivmeölçer ve iPad'deki gibi ortam ışıklandırma sensörüne sahip olacak.

Tablet, USB, HDMI, mini USB ve SD kart slotlarını üzerinde barındıracak ve aletin arka bölümünün açılarak pilinin değiştirilmesine izin veren "EasyGrip" ile gelecek. Toshiba'nın tableti NVIDIA'nın çift çekirdekli Tegra 2 mobil işlemcisini ilk kez kullanacak.

Vizio ise 8 inç ekran, Wi-Fi, ön yüz kamerası ve üç hoparlöre sahip Via Tablet ile tablet arenasına çıkarken ilk telefonu olan Via Phone'u da ilk kez tanıtacak. Vizio'nun yeni telefonu 4 inç ekrana ve iki kameraya sahip olacak.

3 boyutlu HDTV'ler ve LCD TV'ler

3 boyutlu HDTV'ler ve LCD TV'ler
Daha iyi ve hafif 3 boyutlu polarize gözlükler tanıtılacak

HDTV'ler

3 boyutlu HDTV'ler geçen sene CES'in ana temalarından biriyidi, ancak aradan geçen 12 ay içinde kullanıcılar bu TV'leri pek benimsemediler. Bunun biçok nedeni vardı. Örneğin 3 boyutlu içeriğin sayısı oldukça azdı ve sunulan 3 boyutlu efektler heyecanlandırıcı olmaktan çok sinir bozucuydu. 3 boyutlu TV'lerin ağır ve nispeten pahalı active shutter gözlüklere muhtaç duyması da önemli bir etkendi.

3 boyutlu gözlüğün kullanılmadığı teknolojiler halen oldukça pahalı. Bu nedenle TV üreticileri muhtemelen sinema salonlarında kullanılan polarize gözlüklerin yeni modelleri ile karşımıza çıkacaklar. Bu TV'ler başlangıçta pahalı olabilir ancak gözlüklerin fiyatı çok daha ekonomik olacak.

LCD TV'lerdeki yeni teknolojiler hakkında yapılacak duyurular da fuarda beklenenler arasında. Üreticiler, bazı LCD ekranlarda karanlık bir nesnenin aydınlık arka planda hareket ettiğinde meydana gelen arka ışık sorununu çözen bazı yeni cihazlar sunabilirler.

Akıllı telefonlar

Akıllı telefonlar
NVIDIA Tegra işlemcisi akıllı telefonlara girecek

Akıllı telefonlar

2010'da mobil sağlayıcılar Sprint, Verizon ve T-Mobile 4G hakkında açıklamalar yapmışlardı. 4G destekli değerli birkaç telefon da mevcuttu. Bunun CES'de değişmesini bekleyebilirsiniz. Fuarda Verizon LTE ağında çalışan Android telefonlar, Sprint'in WiMAX ağını kullanan telefonlara yapılan güncellemeler ve T-Mobile'ın HSPA+ teknolojisini destekleyen daha fazla cep kendini gösterecek.

Android 2.3'ün çift kamerayı desteklemesiyle beraber birçok üretici video aramasına izin veren kameralarını duyuracak.

Oyunlarda eğerek ve sallayarak kontrol sağlamanıza izin veren denge çarkının daha fazla telefona girmesiyle birlikte Android telefonlarda oyunlar daha iyi bir hale gelecek. Nvidia Tegra çipinin de cihazlarla buluşmasıyla beraber daha akıcı 3 boyutlu grafiklere sahip olacak telefonlar, 2011'in en iyi taşınabilir eğlence makineleri olacaklar.

Fotoğraf makineleri

Fotoğraf makineleri
Bazı fotoğraf makineleri cep telefonlarına benzeyecek

Fotoğraf makineleri

Bu sene CES'de 3 boyutlu teknolojiler sadece TV'lere özgü olmayacak. 3 boyutlu çekim özelliği çoğunlukla en pahalı kameralarda bulunacak ancak sene içerisinde fiyatları nispeten gerileyecek.

Birçok kamera üreticisi, gerçek rakiplerinin diğer kameralar değil giderek daha gelişmiş entegre kameralara sahip olan akıllı telefonlar olduğunun ve birçok kullanıcının sıradan bir kameraya sahip olmak istemeyeceğinin farkına varmış durumdalar. Bu nedenle bazı kameralar telefonlara daha benzer bir hale gelecekler.

Yeni kameralar, fotoğraf paylaşmayı kolaylaştıran Wi-Fi'ın da ötesine geçerek Wi-Fi Direct, 4G ve çeşitli kendine özgü teknolojilerle gelecekler. Giderek artan dokunmatik ekranlı kameralar sayesinde üreticilerin kameralarına özgü bir uygulama mağazası açması da beklenenler arasında.

Depolama birimleri

Depolama birimleri
Altta: Intel'in yeni SSD 310 serisi sabit diski

Depolama birimleri

10 kat hızlı aktarım kapasitesi sunan USB 3.0 çıkalı yaklaşık bir sene oldu. Şu an hali hazırda USB 3.0 destekli sabit disklerin sayısı oldukça çok olsa da teknolojinin kullanım alanı nispeten kısıtlı.

Bunun nedeni ise birçok kullanıcının USB 3.0 portuna sahip olmaması. Ancak bu seneki CES ile USB 3.0'a geçiş hızlanacak.

Intel'in Sandy Bridge çipine sahip anakartlar genellikle USB 3.0 portlarına sahipler. Bu durumda kullanıcıların yüksek hıza terfi etmek için tüm ihtiyacı olan şey uyumlu bir kablo olacak.

Fuarda daha küçük ve ucuz SSD sürücüleri de sahne olacak. Intel, geçtiğimiz hafta 80GB'lık depolama alanına sahip ancak öncek X25M SSD serisinden sekiz kat daha küçük boyutlu SSD 310 serisi sabit disklerini tanıtmıştı.

Okuyucu Yorumları