Robot yapmak zor bir iş. Bu iddia bize değil, Carnegie Mellon Üniversitesi'nde robotbilim profesör asistanı Steilan Coros'a ait.
"Bugün robot sistemleri oluşturmak herkesin bildiği gibi oldukça zor, zaman alıcı ve kaynak gerektiren bir iş. Ancak robotlar, çok uzak olmayan bir gelecekte günlük hayatın bir parçası olacaklar ve sadece robotbilimciler değil, daha fazla kişi onları kişiselleştirmek isteyecek."
Coros'un laboratuvarı bunun için etkileşimli bir tasarım aracı oluşturdu. Bu araç, hem yeni başlayanların, hem de uzmanların, 3 boyutlu olarak bastırılmış parçalardan bacaklı veya tekerlekli robotlar geliştirmelerine izin veriyor. Kullanımı fazlasıyla basit olan araçta bir bileşen kütüphanesi bulunuyor. Bu kütüphane içerisindeki bileşenleri tasarıma sürüklemeniz yeterli oluyor. Araç, hangi bileşenlerin birbiriyle uyumlu olduğunu söylüyor ve yapısal bileşenleri otomatik olarak oluşturup, aktüatörlerin nerede durması gerektiği konusunda tavsiyede bulunuyor.
Coros'un takımından doktora öğrencisi Ruta Desai ve master öğrenimi gören Ye Yuan, sistemi test etmek için birkaç robot tasarladı ve bunlardan iki tanesini üretti. Robotlardan bir tanesi tekerlekleri üzerinde gidiyor ve koluyla bir kalemi tutabiliyor. Diğer robot ise dört ayaklı bir "köpek" robot.
Desai'ye göre sistem, "farklı gövde ebatları ve motor yapılandırmalarını denemeyi kolaylaştırıyor. Değişikliklerin robotun yeteneklerini nasıl etkileyeceğini görebiliyorsunuz."
"Örneğin ilk tasarımlarımızdan birinde köpeğin sadece ileriye doğru yürüyebildiğini, yana doğru yürüyemediğini fark ettik. Bunu final tasarımda düzelttik. Ürettiğimiz robotun hareketleri, simülasyondaki hareketleri oldukça iyi biçimde karşıladı."
Takımın nihai amacı, robot geliştirme araçlarını herkesin daha erişebileceği bir hale getirmek ve görünüşe bakılırsa bu amaç için önemli bir adım atılmış durumda.