Resimlerin üzerine yazılmış alıntıların gerçekten de söylenmiş olduğunu düşünerek sosyal ağlarda paylaşmayı çoğumuz seviyoruz. Peki internette doğru olmayan sözlerle karşılaşabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte gerçek olmadığını söylemeden geçemeyeceğimiz 7 ünlü alıntı.
1. "İcat edilebilecek her şey, icat edilmiştir." - Charles H. Duell
Bu cümle, devrimizin en popüler "başarısız tahminlerinden" bir tanesi. Ancak küçük bir sorun var: Bu söz, tamamen uydurma. Duell'in bu cümleyi söylediğine dair herhangi bir kanıt olmadığı gibi, onun doğru olmadığını söyleyen kitaplara rastlamak da mümkün.
2. "Teknolojinin insan etkileşimini geçeceği günden korkuyorum. Dünya, geri zekalı bir nesille dolacaktır." - Albert Einstein
İnsanlar Einstein'ın söylediklerini paylaşmayı seviyorlar. Çünkü Einstein bir şey demişse onu mutlak gerçek olarak kabul ediyoruz. Ancak bu kelimelerin Einstein tarafından söylendiğine dair hiçbir kanıt yok. Dahası bu cümle, 1995'te yayınlanan Powder filminden değiştirilerek alınmış olabilir.
3. "640K herkes için yeterlidir." - 1981'de Bill Gates
Bu cümleyi sarf etmediğini sadece Gates söylemiyor. 640K depolama alanının herkese yeteceğinin Gates'in ağzından döküldüğünü doğrulayacak tek bir bağımsız kaynak bile yok. Gates, 1997'de "Bazı aptalca şeyler ve bazı yanlış şeyler yazdım, ancak bunu değil" demiş ve şunları eklemişti: "Bilgisayarlarla ilgilenen hiç kimse, belirli bir bellek kapasitesinin her zaman yeterli olacağını söylemez."
"Çevrimiçi/uzaktan alışveriş başarısız olacak"
4. "Uzaktan alışveriş yapmak tamamen mümkün olsa da, başarısız olacak" - 1966'da Time Magazine
Aptalca görünen bir tahmin üretmek hiç de zor değil. Burada ise tutucu bir dergi, alışverişte yapılacak yenilikleri öngörememiş gibi gösteriliyor.
Alıntı Time'ın 25 Şubat 1966'da yayınlanan bir sayısından alınmış, ancak makaledeki hali oldukça farklı.
5. "Bilgisayar teknolojisiyle erişilmesi mümkün olan noktaya gelmiş ve limitlere ulaşmış görünüyoruz." - 1949'da John von Neumann
Önemli bir matematikçi ve bilişim tarihinde önde gelen isimlerden olan John von Neumann, böyle bir şeyi gerçekten söylemiş olabilir mi? Hayır, çünkü cümlenin aslı, aşağıdaki gibi:
"Bilgisayar teknolojisiyle erişilmesi mümkün olan noktaya gelmiş ve limitlere ulaşmış gibi görünüyor olabiliriz, ancak bu tür açıklamalar yaparken dikkat etmelisiniz, çünkü 5 sene sonra kulağa aptalca gelebiliyorlar."
6. "Belki beş bilgisayar için pazar bulabilirsiniz." - 1943'te IBM'in başkanı Thomas Watson tarafından
Bu sözü Watson'un söylediğine dair herhangi bir kanıt şimdiye kadar ortaya çıkmadı. PowerPoint slaytlarında gelecekten bahsederken kullanılması dışında, bu alıntının gerçek olduğunu gösteren sağlam bir kanıt yok.
7. "İnsanların evlerinde bir bilgisayara sahip olmak istemeleri için hiçbir neden yok." - 1977'de Digital Equipment Corporation kurucusu Ken Olsen
İddialara göre Olsen, bu sözleri 1977'de bir World Future Society konferansında söylemişti. Ancak Snopes'in de açıkladığı gibi Olsen, kişisel bilgisayarlardan değil, tüm evinizi kaplayabilecek devasa bilgisayarlardan bahsediyordu.