Bir tablette el yazısı ile not almadaki en büyük zorluk, pek çok tabletin, yazı yazma ya da çizim yapma konusunda parmak dokunuşlarına göre optimize olmamaları. Örneğin iPad'ler oldukça iyi tabletler olarak karşımıza çıkarken, el ile yazmayı veya çizmeyi tercih edenler için o kadar da iyi bir seçenek değiller. Piyasada çok sayıda "küt uçlu" ekran kalemleri var ama bu kalemlerin sunduğu imkan, parmağınızın sunduğundan çok farklı olmuyor.
Ancak bu iş için özel olarak tasarlanmış kalemlere ve ekranlara sahip bazı tablet modelleri de bulunmakta. Samsung'un S-Pen'li Note modelleri ile başlayan bu akım, bugün diğer tablet üreticilerinin de dikkatini çekmiş durumda. Özel kalemlerle gelen tabletler sayesinde el ile not almak, PDF'lere not düşmek, belgeleri imzalamak veya işaretlemek, diyagram ve çizelge çizmek, hatta resim yapmak çok kolay bir hale gelebiliyor.
Bu yazımızda sizlere, özel kaleme ve bu kalemle uyumlu ekrana sahip en iyi 5 cihazı tanıtacağız.
Surface Pen'li Microsoft Surface Pro 3
Microsoft'un üçüncü nesil profesyonel tableti Surface Pro 3, 12 inç'lik 2.160 x 1.440 çözünürlüklü 3:2 oranlı ekranı ile standardın dışına çıkıyor. Bu yeni oran, Surface Pro'nun 16:9 oranlı ekranı ile karşılaştırıldığında, Surface Pro 3'ün dergileri, kitapları veya PDF belgelerini portre halinde iken daha doğal bir şekilde görüntülemesini sağlıyor. Ayrıca eklenen yüzey alanı da not almayı kolaylaştırırken, tam boyutlu bir kağıda yazıyormuş hissini yaratıyor.
Microsoft'un yeni Surface Pen'e geçişi ise not almanın kolaylaşmasını sağlıyor. Kalem üzerindeki bir tuşa basarak, anında OneNote'u başlatabiliyor ve ister çizerek ister yazarak not alabiliyorsunuz. Ayrıca 256 basınç seviyesini algılayan Surface Pro 3'te bir de "el reddi" teknolojisi bulunmakta ve bu teknoloji sayesinde gerçek bir kağıda yazar gibi, elinizin ekrana değmesini umursamadan notunuzu alabiliyorsunuz.
Dijital bir kalem ile yazmanın en büyük dezavantajı, cam üzerine yazı yazmanın çok daha kaygan olması ve kağıtta hissedilen sürtünmenin bulunmaması yüzünden gerçeği gibi bir his yaratamaması. Bu durum, Surface Pro 3 de dahil olmak üzere bütün tabletler için geçerli.
OneNote ile gelen el yazısından metine dönüşüm özelliği sayesinde, notlarınızı daha sonra tekrardan "tuşlamanız" gerekmiyor. Tercihe bağlı harici klavyenin tablete takılması ise, ürünü oldukça güçlü bir Ultrabook'a dönüştürerek, çok yönlü bir hale getiriyor.
S Pen'li Samsung Galaxy Note Pro 12.2
Eğer Windows yerine Android'i tercih ediyorsanız Galaxy Note Pro 12.2 mükemmel bir tablet olarak karşınıza çıkıyor. Samsung'un ünlü S Pen'i ile gelen Galaxy Note Pro 12.2, oldukça isabetli bir şekilde el yazımını ve dijital artistler için değişen fırça boyutlarını algılayabilmekte. Surface Pro 3'te de olduğu gibi zeki "el reddi" teknolojisi Note Pro 12.2'de de bulunmakta.
Samsung'un S Note yazılımı, OneNote için oldukça iyi bir alternatif. Bu yazılım sayesinde fotoğraflarla, matematik formülleri ve diyagramlarla çalışmanız son derece kolay. Ayrıca, elinizle not alırken ses kaydı yapabiliyorsunuz ve S Note, el yazınızı metne çevirebiliyor.
Eğer notlarınızı elle yazmaktansa tuş takımı kullanmayı tercih ediyorsanız da, Galaxy Note Pro 12.2'ye Bluetooth klavye ve fare bağlama imkanınız var...
HP Pro Slate 12
Rakipleri sizden cam üzerine yazmanızı isterken, HP, iş çantasını andıran, daha farklı bir yaklaşıma sahip. HP Pro Slate 12, analog bir bloknot ile eşleşerek, siz kağıt üzerine ultrasonic bir kalem ile yazarken, sizin yazınızı tablete aktarıyor.
Bu yaklaşım sayesinde analog ve dijital dünyaların en iyi özelliklerini bir arada kullanmanız mümkün oluyor. Kağıt üzerine yazmak daha doğal ve daha rahat bir his uyandırırken, yazı ve çizimlerinizin anında dijital araca aktarılması, bu notları daha sonra tarama ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Bu Android tabletin en büyük sorunu ise 850gr ağırlığında olması ve eğer geniş bir çalışma alanına sahip değilseniz çanta formunda tabletin sıradan bir kağıt yanında durması, bazıları için çok fazla yer kullanımı anlamına gelebilir.
AnyPen ile Lenovo Yoga Tablet 2
Bu yılın CSE fuarında tanıtılan Yoga Tablet 2, 8 inç'lik ekrana sahip ve Windows işletim sistemi ile çalışıyor. Asıl özelliği ise, tabii ki AnyPen teknolojisi.
Cebinizde dijital bir kalemi korumak için özel bir koruyucu ile gezmektense, AnyPen teknolojisi sayesinde etrafınızda bulunan herhangi bir cisim ile ekrana yazabilmeniz mümkün. Bu cisimler ise bir tükenmez kalem, kurşun kalem, anahtar ve hatta bıçak bile olabilir.
Bu teknolojinin avantajı ise şu: Neredeyse her zaman yakınınızda sıradan bir kalem bulabilir ve istediğiniz notu alabilirsiniz. Kötü yan ise, eğer yanlış bir cismi kalem olarak kullanırsanız, camı çizme riskinizin yüksek oluşu.
Eğer tabletlerinizin daha büyük bir ekrana sahip olmasını istiyorsanız, Lenovo'nun AnyPen teknolojisini ThinkPad Yoga 12, 14 ve 15 modellerinde de kullanabileceğinizi aklınızın bir köşesinde tutabilirsiniz...
Samsung Galaxy Note 4
Beşinci ve son cihazımız bir tablet değil; phablet... Özellikle arazide çalışan veya taşınabilirliği çalışma alanı büyüklüğüne tercih eden kişiler için, Galaxy Note 4 oldukça güzel bir seçenek. Kendisi her ne kadar bir tablet olarak satılmasa da, sahip olduğu nispeten büyük boyut sayesinde küçük formattaki veri girişleri için oldukça iyi bir seçenek olduğu kesin.
5.7 inç'lik ürün, Galaxy Note Pro 12.2'yi mükemmel bir not alma cihazı yapan tüm özellikleri içerisinde barındırıyor. Örneğin, S Pen sayesinde Galaxy Note 4 çok yönlü bir cihaz haline dönüşebiliyor. Bu kalem sayesinde Galaxy Note 4, rahatlıkla dijital bir not defteri görevini üstlenebiliyor.
S Pen'in oldukça ince bir yazım aracı olmasına rağmen, Galaxy Note 4'ün küçük ekranı yüzünde aldığınız notlar, bir defterden ziyade dijital bir post-it'e yazılmış hissi yaratıyor. Fazla yazı yazan veya büyük bir çizim alanı isteyen kişiler, tabii ki tabletlere yönelmeli. Ama cebinde dijital bir not defteri isteyenler için Galaxy Note 4 bir numaralı alternatif olacaktır...