Normalde bilim-kurgu kısa filmleri yapan bir "etkileşim tasarımcısı", son üç yılını "dünyanın ilk "Braille (görme engellilerin kullandığı alfabe) eklentili akıllı telefonu" olarak adlandırdığı bir proje üzerinde geçirdi. Ayrıca testlerin başarılı geçmesi durumunda bu yılın sonunda onları raflarda görebileceğimizi söylüyor.
Hindistanlı tasarımcı Sumit Dagar, Rolex'in sağladığı ödül parasının da yardımıyla, "Delhi Teknoloji Enstitüsü" ve "L V Prasad Göz Enstitüsü" ile beraber bir "ilk örnek" geliştirdi. Bu akıllı telefon, aldığı içeriği dokunmatik ekrana aktararak, bilgiyi dokunabilir desenlere dönüştürüyor. En temel hali ile bu telefon, tam bir "şekil-değiştirici".
Dagar'ın "2011 Ted Talk"ta yaptığı gösterime göre, görme engelli kullanıcıların da ekrana dokunarak, görsel konuşma yaptıklarını kişinin mimiklerini "görmeleri" mümkün. Ayrıca, bu telefonun yardımı ile, kullanıcılar haritaları okuyabilecek ve oyun oynayabilecekler.
Donanımı yer değiştirebilen iğnelerden oluşan karmaşık bir yapıya sahip olan bu telefon, en son kullandığı şekli aklında tutabilme yeteneği sayesinde kendisini büyültebilme veya küçültebilme yeteneği de sunuyor. "Teknoloji, herkese süper güçler veriyor. Ancak görme engelli pek çok insan bu güzel hediyeleri kullanamamakta ve teknoloji onların olduklarından daha engelli durumda gösteriyor" diyen Dagar, Rolex'in röportajına "Bu sebepler yüzünden, görme engellilere ulaşabilecek bir tasarım geliştirmeye karar verdim" diyerek konuşmasına devam etti.
Telefonun fiyatının ne kadar olabileceği hakkında ise henüz bir bilgi bulunmuyor.