Boyu sadece 12 milimetre, ama bir jet uçağı kadar ses çıkartabiliyor

Sadece 12 milimetre uzunluğundaki küçücük bir balık türü, bir jet uçağı kadar yüksek ses çıkartabiliyor. Peki bunu nasıl başarıyor? Dahası, insanlar bu sesi neden vızıltı gibi duyuyor?

Boyu sadece 12 milimetre, ama bir jet uçağı kadar ses çıkartabiliyor

Vahşi hayvanların çıkardığı en yüksek sesleri düşündüğünüzde aklınıza ilk gelen örneklerin arasında bir aslanın kükremesi ya da bir filin bağırışı olabilir. Ve muhtemelen, Myanmar’ın sığ sularına özgü küçük, yarı saydam bir balığın çıkardığı ses aklınızın ucundan bile geçmez.

Ancak yeni araştırmalar, bu balıkların bir jet motorunun kalkışıyla karşılaştırılabilecek kadar yüksek bir ses çıkarabildiklerini buldu.

Danionella cerebrum, toplam vücut uzunluğu 1,2 santimetreyi geçmeyen minik bir balık türü. Ama bir konser veya matkap sesiyle karşılaştırılabilecek düzeyde, 140 desibelin üzerinde bir ses çıkartabiliyor. Dünya üzerinde şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sesin, 160 kilometre uzakta bile kulak zarlarını parçalayabilen 172 desibellik Krakatoa patlaması olduğu biliniyor.

Dresden’deki Senckenberg Doğa Tarihi Koleksiyonu’ndan Dr. Ralf Britz, yaptığı açıklamada “Bu minik balık, 10 ila 12 milimetre mesafede 140 desibelin üzerinde ses üretebiliyor ve bu, bir insanın 100 metre mesafeden kalkış sırasında bir uçaktan duyduğu gürültüyle karşılaştırılabilir. Bu kadar küçük boyutlu bir hayvan için oldukça sıra dışı bir durum” dedi.

Ekip, bu kadar küçük bir balığın nasıl bu kadar büyük bir ses çıkarabildiğini anlamak için, gen ifadesi incelemesine ve yüksek hızlı video kayıtlarına yöneldi. Bu incelemede, Danionella cerebrum’un erkeklerinin, özel bir kaburga kemiği, davul kıkırdağı ve yorulmaya dayanıklı güçlü kaslar dahil olmak üzere benzersiz bir ses üreten bir seri özelliğe sahip olduğu keşfedildi.

Araştırmacılar, sesin, kasların kasılması sırasında yapıların yüzme kesesine çarpmasına neden olan titreşimler tarafından oluşturulduğunu buldu. Ses çıkarmak için benzer bir yöntem kullanan diğer balıklardan farklı olarak Danionella cerebrum, başka hiçbir balıkta görülmemiş şekilde vücudun bir tarafında tekrarlanan kas kasılmalarını kullanabiliyor. Kısacası bu balık, kendi organlarını adeta bir davul gibi kullanarak muazzam bir ses çıkartabiliyor.

Peki insanlar, bu sesleri neden vızıltı olarak duyuyor? Çünkü çıkan sesin çok önemli bir kısmı suya geri yansıyor. Bu da insanların sesi vızıltı olarak duymaları ile sonuçlanıyor.

Bu balıklar, vahşi doğada, Myanmar'ın yakınlardaki diğer balık türlerini görmeyi zorlaştıran bir şekilde genellikle bulanık olan sığ sularında bulunuyor. Araştırmacılar bu nedenle balığın bu alternatif iletişim yöntemini geliştirdiğini düşünüyor.

Makale PNAS dergisinde yayınlandı.