Bomba İmha Robotları Göreve Hazır!

Garip görüntüsüne aldanmayın; bu robotlar teröristlerin yeni korkulu rüyası olmak için görev başında!

Teröristlerin yeni kabusu hazır

Bomba imha uzmanları, uzaktan kontrol edebilecekleri bir cihaz ile işlerini tamamlayabiliyor olsalardı, her patlayıcı şüphesinde hayatlarını riske atmak zorunda kalmazlardı. Ama bu durum şimdi değişiyor olabilir: Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, İngiliz ordusunun bu yeteneklere sahip olan dört adet son teknoloji ile donatılmış robotu envanterine kattığını açıkladı.

Diğer bomba imha robotlarına kıyasla bu dört özel robotun büyük bir artısı var: Gelişmiş haptik geri bildirim. Akıllı telefonlarda da yıllardır kullanılan bu teknoloji, İngiliz ordusunun yeni bomba imha robotlarının operatörlerine operasyonlarda büyük kolaylık sağlayacak.

Gelişmiş haptik bildirim sayesinde bomba imha etmek gibi üstün el becerisi gerektiren bir iş, operatörlerin robotların dokunduğu nesneleri eş zamanlı olarak kumandalarında hissedebilmeleri sayesinde hiçbir insan riske atılmadan halledilebilecek. Bu, son zamanlarda teröristlerin bombanın imha edilmesi ihtimaline karşı patlayıcılara tuzak düzenekleri yerleştirme yöntemine başvuruyor olmaları göz önüne alındığında bomba imha uzmanlarının tam da ihtiyaç duyduğu şey.

Söz konusu dört özel robot, Birleşik Krallık ordusunun askeri anlaşma yaptığı Harris firmasına verilen siparişin çok küçük bir kısmı. Haptik geri bildirimin yanı sıra Harris'e ait bir diğer robot olan T7, HD kameralar ve tüm arazi şartlarına uygun paletlerle geliyor.

İngiliz ordusu, robotları ABD ve Birleşik Krallık topraklarında yapılan sekiz haftalık ağır bir test sürecinin ardından teslim aldı. Zorlu askeri testlerin arasında operasyon görevleri, ağırlık kaldırma ve objelerle etkileşim becerisi gibi özellikleri sınanan robotlar, testlerden başarı ile geçti. Savunma Bakanlığı Patlayıcı Uzman Ekip Lideri Albay Zac Scott, gelişmeyi şu cümlelerle yorumladı: "Harris T7, son teknoloji donanımında EOD operatörlerinin yanı sıra daha önce hiç görülmemiş mobilite ve becerileri de bulunduruyor. Bu robotlar, servis personelimizin kapasitesinde büyük bir değişimi getirecek ve hayat kurtaracak."

Albay Scott ve ekibi, 55 milyon pound değerindeki askeri anlaşma ile 52 adet daha makineyi envanterine ekleyecek.

Okuyucu Yorumları