Boeing'in Starliner uzay aracı uzayda "mahsur kaldı", Dünya'ya geri dönemiyor

Boeing'in fırlatılma aşamasında bile sayısız sorunla uğraşmak zorunda kalan uzay aracı Starliner, bu sefer de Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kaldı ve bir türlü evine geri dönemiyor.

Boeing'in Starliner uzay aracı, uzayda "mahsur kaldı"

Boeing’in Starliner’ının tüm zorluklara rağmen uzaya ulaşmasının üzerinden neredeyse iki hafta geçti. NASA, yaşanan bazı helyum sızıntılarına rağmen fırlatmayı onayladı ve Boeing’in uzay aracıyla iki astronotu uzaya gönderdi. Uzay aracı, yaşadığı birkaç motor sorununun ardından UUİ’ye başarılı bir şekilde yanaştı ve herhangi bir sorun gözükmüyordu. Ancak eve dönmek için hazırlanan Starliner, bunu bir türlü başaramıyor. Helyum sızıntıları sebebiyle, artık en az 2 Temmuz’a kadar ve muhtemelen daha uzun bir süre UUİ’de kalacak.

Starliner’ın uçuşları her zaman sorun yaşıyordu. Öyle ki, yaşanan son sorunların ardından NASA’nın Starliner’dan vazgeçmesi pek şaşırtıcı olmaz. Şu anda Starliner, uzayda NASA ve Boeing’in yaşanan sorunları incelemesini bekliyor. Uzay ajansı ve şirket, Starliner sorunlarının kaynağını bularak gelecek uçuşlarda yaşanmamasını da sağlayabilir.

Ancak bu helyum sızıntısı sorunu yeni bir durum değil ve Starliner uzaya giderken de oradaydı. Şu anda uzay aracında astronotları Dünya’ya geri getirmeye yetecek kadar helyum bulunuyor olsa da, her geçen gün daha fazla helyumun sızmasıyla astronotların Starliner ile geri getirilme ihtimali azalıyor.

Neyse ki astronotlar, en kötü ihtimalle bir sonraki SpaceX Dragon ile Dünya’ya geri dönebilecekler. Ancak bu, ailelerinin yanına dönmek için daha da uzun süre beklemeleri anlamına gelebilir. Sızıntıların onları istasyonda beklediklerinden çok daha uzun süre çalışmak zorunda bıraktığı düşünülürse, bunun ideal bir durum olmadığı rahatlıkla söylenebilir.

Ancak astronotlar uzay istasyonunda tehlike altında değiller. NASA ve Boeing, uzay aracının astronotlar için herhangi tehlike oluşturmadığını söylüyor. Yine de uzaydaki her şeyde olduğu gibi, atmosferden geçmek her zaman endişelenecek bazı öngörülemeyen tehlikeleri beraberinde getirecektir. Helyum uzay aracının yönlendirilmesi açısından önemli role sahip olduğu için, Starliner sızıntılarının bu kontrolleri tehdit etmeyeceğinden emin olmak hayati önem taşıyor.