Boeing'in sorunlu Starliner uzay aracı Dünya'ya yalnız dönecek

Boeing'in Uluslararası Uzay İstasyonu'nda "mahsur kalan" Starliner uzay aracı Dünya'ya geri dönmeye hazırlanıyor. Ama beraberinde istasyona getirdiği iki astronotu geride bırakarak...

Boeing'in sorunlu Starliner uzay aracı Dünya'ya yalnız dönecek

Boeing’in sorunlu Starliner uzay aracı, yaklaşık bir hafta sonra Dünya’ya dönmeye hazırlanıyor. Yetkililerin Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (UUİ) ayrılmak için 6 Eylü’'den daha erken olmamak üzere bir tarih belirlediği ve New Mexico’daki White Sands’e inmek için 7 Eylül’ü hedeflediği açıklandı.

Ancak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda "mahsur kaldığı" şeklinde haberlere konu olan Starliner mürettebatı uzay aracıyla geri dönmeyecek ve istasyonda bir süre daha çalışmalarına devam edecek. Starliner ile Uzay İstasyonu’na giden iki astronot, Crew-9 görevine katılacak ve SpaceX'in Crew-9 kapsülü UUİ’ye ulaştıktan sonra, Şubat 2025 civarında Dünya’ya dönecek.

Starliner mürettebatı Butch Wilmore ve Suni Williams’ın Starliner’ın istasyondan ayrılması ve Crew-9’un istasyona ulaşması arasında geçecek süre boyunca kullanabileceği tek acil durum kaçış sistemi, Mart ayından beri UUİ’ye yanaşmış olan Crew-8 kapsülünün basınçlı kargo bölümü olacak. Ayrıca, bir acil durum durumunda Uzay İstasyonu’ndaki mürettebatın tamamı için yeterli sayıda basınçlı giysi de bulunmuyor. Boeing ve SpaceX uzay araçlarının giysileri birbirleri ile uyumlu değil.

SpaceX’in Falcon 9’u bu haftanın başlarında yaşanan bir güçlendirici iniş kazasının ardından uçuş yasağı almış olsa da, şirketin nispeten kısa bir süre içinde fırlatmalara devam etmesine izin verilecek. Crew-9 uzay aracı yalnızca iki astronot, iki yedek koltuk ve Wilmore ve Williams için ekstra teçhizatla istasyona gönderilecek.

Başlangıçta, Boeing’in Starliner’ının mürettebatıyla geri dönmesi planlanıyordu. Mürettebatsız, otonom bir dönüş, Starliner’ın Dünya’ya kendi yolunu bulmasını sağlamak için uzay aracının sistemlerinde bazı değişiklikler gerektirdi ve yer ekipleri, gerekirse ayrılma ve yeniden giriş sırasında uzay aracına uzaktan komuta etmek için hazır bekleyecek.

Daha sonra Starliner kapsülü, sabitlenip fabrikaya geri gönderilmeden önce paraşütle hava yastığı destekli bir iniş gerçekleştirecek. Uzay aracında mürettebat taşıma riskini almama kararında önemli bir rol oynayan iticilerin ise uzay aracının servis modülüyle birlikte atmosferde yanmasına izin verilecek.