Boeing'e bir büyük darbe daha: Yeni bir güvenlik ihlali iddiası daha ortaya atıldı

Yaşanan sorunlar ve kazalar nedeniyle zor günler geçiren uçak üreticisi Boeing için bir güvenlik ihlali iddiası daha ortaya çıktı.

Boeing'e bir büyük darbe daha

Görünene göre Boeing muhbirleri yakın bir zamanda sonlanmayacak. Avukatları tarafından deneyimli bir tamirci olarak tanımlanan ve 40 yıldır havayolu sektöründe çalıştığı belirtilen Richard Cuevas, Boeing’in ana parça tedarikçisi olan Spirit’in yüklenicisi Strom için çalışıyordu. Cuevas, şirkette çalıştığı süre boyunca üzerinde çalıştığı 787 Dreamliner uçaklarının bazılarında “kritik delme ve sızdırmazlık sorunları” gördüğünü söyledi.

Cuevas özellikle, bir uçağın farklı parçalarının birbirine kenetlenmesine yardımcı olan, uçağın ileri basınç duvarı bölmesinde bulunan bağlantı elemanı delikleri adı verilenler gibi deliklerin doğru spesifikasyona göre açılmadığını ve olması gerekenden biraz daha büyük olduğunu söyledi. Bu sorunların potansiyel olarak “uçaklarda güç ve hava basıncından ödün verilmesi” de dahil olmak üzere “yıkıcı sonuçlara” yol açabileceğini belirtti.

Cuevas, ABD Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) etik departmanına şikayette bulunup güvenlik sorunlarını üstlerine ilettikten kısa bir süre sonra işten çıkarıldı. Şimdi, Cuevas ve avukatları FAA’nın yanı sıra Mesleki Sağlık ve Güvenlik İdaresi’ne (OSHA) de şikayette bulunarak hükümeti Dreamliner ileri basınç duvarı bölmeleri hakkında soruşturma başlatmaya çağırdı ve Cuevas’ın “yasadışı misillemeye” maruz kaldığını iddia etti.

Cuevas’ın avukatları, “Müvekkilimiz, birden fazla uçaktaki ileri basınç duvarı bölmesi tertibatında Boeing’in spesifikasyonlarından sapan kritik sorunlara tanık oldu” dedi ve devam etti: “Standartların altındaki çalışmayı fark etti ve güvenlik kaygılarıyla ilgili endişelerini dile getirdi, ancak Spirit ve Boeing hatalı üretim süreçlerini durdurmayı başaramadı. Bay Cuevas, müdürü bir çalışanın bu sorunlardan şikayetçi olduğunu öğrendiğinde kovuldu.

Boeing, CNN ile yaptığı görüşmede “Daha önce bir alt yüklenicinin çalışanı endişelerini bize bildirdi ve güvenlikle ilgili her türlü konuyu ciddiye aldığımız için bu endişeleri kapsamlı bir şekilde araştırdık” dedi ve ekledi: “Mühendislik analizi, ortaya çıkan sorunların bir güvenlik endişesi yaratmadığını ve ele alındığını belirledi.

Boeing, Ocak ayında uçaklarından birinin gövdesinin bir kısmını kaybettiği kötü uçuştan bu yana giderek artan incelemelerle karşı karşıya kaldı. Şirket, yaşanan olaydan beri basında saygınlığını kaybederken, çok sayıda federal soruşturmayla karşı karşıya kaldı. Adalet Bakanlığı avukatları, geçtiğimiz günlerde şirketin güvenlik sorunlarının, 737 Max kazalarıyla ilgili 2021 ertelenmiş kovuşturma anlaşmasının geçerliliğini yitirdiğini temsil ettiğini ve bunun şirketi cezai kovuşturmaya açabileceğini söyledi. Bu haftanın başlarında Reuters, ABD savcılarının üst düzey Adalet Bakanlığı yetkililerine Boeing’e karşı suç duyurusunda bulunulması yönünde tavsiyede bulunduğunu bildirdi.