Michigan Üniversitesi'ndeki bilim adamları, bugüne dek pek çok uçan mikro alet geliştirildiğini ancak bunların hiçbirisinin böceklerin aerodinamik performansına ve manevra kabiliyetine yaklaşamadığını söylüyor. Bu yüzden yeni planları, gerçek böcekleri teknoloji ile donatmak! Bu sayede yarı makine – yarı böcekler, yani roboböcekler, özellikle afet bölgelerinde ulaşılamayan bölgelere ulaşabilecek. Aynı şekilde, patlayıcı aramalarında da bu roboböceklerden faydalanılabilecek.
Ancak böceklere kontrol mekanizmaları takılması için aşılması gereken önemli bir engel var: Bunları çalıştıracak enerjiyi bulmak... İlk olarak mini güneş panelleri önerilse de, roboböceklerin ışık bulunmayan ortamlarda da çalışması gerekeceğidüşünülmüş ve bu ihtimal ortadan kadırılmış.
Hürriyet'in BBC'den derlediği habere göre, bilim adamları öncelikle gereken enerjiyi böceklerden bulma konusunda yoğunlaşıyorlar. Bu kapsamda, geliştirdikleri titreşim enerjisi toplama cihazını, böceklerin kanatlarına yakın bir yere bağlamayı deniyorlar.
Bu cihaz üç katmanlı, helezon şeklinde bir jeneratör. Dıştaki iki katman PZT-5H denen bir maddeden yapılmış. Bu, mekanik baskı uygulandığında elektrik enerjisi üreten bir tür seramik. İçteki katman ise jeneratöre dayanıklılık katan pirinç bir levha.
En güçlü enerji kaynağı olan kanatlar cihazın yerleştirilemeyeceği kadar ince olduğundan ve bu, uçuş kapasitelerine zarar vereceğinden, kanada yakın olan göğüs kafesi seçilmiş. Her biri 0,2 gramdan az ağırlıkta olan iki cihaz buraya bağlanıyor ve 45 mikrovat enerji elde edilebiliyor.