Windows'lu PC'nizdeki dosyaları ağ üzerinden diğer cihazlarla paylaşmak oldukça kolay. Anack iş, dosyaları bir cihazdan direkt olarak diğerine göndermeye geldiğinde her şey o kadar da kolay olmayabiliyor. Dosyaları göndermek için eposta, NFC gibi teknolojileri kullanabilirsiniz ancak eposta her zaman çok pratik olmadığı gibi NFC de, çoğu bilgisayarda desteklenmiyor.
Windows'la gelen iki dosya gönderme seçeneğinin kullanımı ise başta zor olabilir. Ancak WiFi Direct ve Bluetooth'u nasıl kullanacağınızı öğrendiğinizde, dosya gönderme işleriniz için başka yardımcı aramanıza kalmayacak.
Windows 8.1'de Bluetooth ile dosya aktarımı
Dosyayı bir cihaza veya bilgisayara göndermeden önce, iki cihazı eşleştirdiğinizden emin olmalısınız. Çoğu cihazda takip etmeniz gereken yöntem, aynıdır. Öncelikle iki cihazı "bulunabilir" hale getirmeli, ardından kodun iki cihazda da aynı olduğunu doğrulamalısınız.
Windows 8'de Bluetooth işlevine ulaşmak için Charms menüsünü açın ve Ayarlar > Bilgisayar ayarlarını değiştir > Bilgisayar ve Cihazlar > Cihazlar yolunu izleyin. Windows 8.1'de Cihazlar yerine BlueTooth'u açın.
Bluetooth'u etkinleştirdikten ve cihazlarınızı eşleştirdikten sonra, uyarı alanında Bluetooth simgesini bulun. Bu simgeye sağ tıklayın ve "Dosya Gönder" seçeneğine tıklayın. Windows sizden hedef cihazı seçmenizi isteyecek. Seçimi yaptıktan sonra dosyayı alacak olan cihazda işlemi onaylayın. İlerleme çubuğu sona geldiğinde, aktarım tamamlanmış olacak.
WiFi Direct ile dosya aktarımı
WiFi Direct'e giriş
Aktaracağınız dosyanın veya dosyaların boyutu büyükse WiFi Direct'i tercih etmeniz daha yerinde olacaktır. Bununla birlikte bazı kısıtlamalar, WiFi Direct'i her cihazda kullanmanıza izin vermeyebiliyor. WiFi Direct'i kullanabildiğiniz sürece Windows 8.1 ve diğer cihazlar arasında çok hızlı veri aktarımının keyfini çıkarabilirsiniz.
Windows 8.1'de WiFi Direct ile veri aktarımı
WiFi Direct ile dosya göndermek, hemen hemen Bluetooth üzerinden dosya göndermek kadar kolay. Ancak öncelikle cihazınızın WiFi Direct'i destekleyip desteklemediğini öğrenmelisiniz. Bunun için Win+R'ye basıp CMD yazarak Komut Satırı'nı açın ve ipconfig /all komutunu verin. Wi-Fi Direct işlevine sahipseniz, yukarıda gördüğünüz gibi bir girdiye rastlayacaksınız.
WiFi Direct protokolü henüz gelişim aşamasında olduğundan dosya transferlerini üçüncü parti bir araçtan yardım almadan tamamlayamıyorsunuz. Windows 8.1'de kullanabileceğiniz birkaç araç var. Bunlardan bir tanesi, masaüstünde, Windows 8 uygulaması olarak, Android, iOS ve Windows Phone'de çalışan, ücretsiz olarak sunulan Feem.
Feem'i yüklediğiniz her iki cihazın kablosuz ağa bağlı olduğundan emin olun ve Feem'i çalıştırın. Dosya göndermek için önce Browse düğmesine tıklamanız gerekiyor. Göndereceğiniz dosyayı seçtikten sonra OK düğmesine tıklayın. Dosyanın saniyeler içinde ikinci cihazınıza ulaştığını göreceksiniz.
WiFi Direct, kablolu aktarımdan hızlı olmasa da 1,5GB'lık dosyayı 10 dakikada aktarabiliyor. Aynı boyuttaki veriyi Bluetooth üzerinden aktarmanız ise neredeyse 125 dakika sürüyor.