Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey'den Twitter'a yeni rakip: Bluesky geliyor

Twitter'ın kurucusu ve eski CEO'su olan Jack Dorsey, Bluesky ismini verdiği yeni bir sosyal medya platformu ile sahalara geri dönüyor.

Twitter'ın kurucusundan Twitter'a rakip: Bluesky geliyor

Eski Twitter CEO'su ve kurucusu Jack Dorsey, Elon Musk'ın geçtiğimiz yılın Ekim ayında Twitter'ı 44 milyar dolara satın almasının ardından Bluesky’a odaklanacağını açıklamıştı. Ve şimdi Twitter’dan ümidini kesen kullanıcılar, Apple'ın uygulama mağazasında Beta testini başlatan yeni sosyal medya uygulaması Bluesky'ı denemeye başlayabilir.

Bluesky başlangıçta Twitter'ın bir uzantısı olarak, “merkezi olmayan bir sosyal ağ” tanımlamasıyla 2019 yılında kavramsallaştırıldı. Ancak daha sonra ayrı bir platform haline gelmesi için planlar değişti. Şirket, geçtiğimiz yılın başlarında bir Twitter gönderisinde yazarak yoluna ayrı bir şekilde devam edeceğini duyurdu ve “Hem Twitter hem de Bluesky, bağımsızlığımızın projenin başarısı için önemli olduğunu anladı, bu nedenle mümkün olan en geniş çıkarlara hizmet ettiğimizden emin olmak için bağımsız bir şirket kurduk” açıklamasında bulundu.

Beta uygulaması, App Store'dan yalnızca davetle indirilebiliyor ve katılmak isteyen kullanıcılar, bekleme listesine alınmak üzere e-posta adreslerini gönderebiliyor.

TechCrunch'ın bildirdiğine göre Bluesky'nin arayüzü, birkaç küçük farklılık dışında Twitter'a benziyor ancak fotoğraf ekleme seçeneğiyle ve 256 karakterlik mesajlar için bir artı düğmesi gibi eklerle paylaşma sürecini basitleştiriyor. Ayrıca, kullanıcıların ana sayfa zaman çizelgesindeki güncellemeleri gönderilere veya gönderilere ve yanıtlara bölünmüş bir şekilde görüntülemesine de olanak sağlayacağı bildiriliyor.

Twitter’a bu kadar benzerken kullanıcıların neden Bluesky’ı kullanmak isteyebileceğini düşünebilirsiniz. Dorsey, cevabı 2021'de eski Başkan Donald Trump'ın Twitter yasağının ortasında Bluesky fikrini yaymaya başladığında vermişti. Dorsey, bu yasağın doğru hamle olup olmadığını sorguladı. Gönderdiği bir tweet'te, platformun hizmetlerinin dikkat dağıtmaya ve zarar vermeye nasıl teşvik edebileceğini sorgulaması gerektiğini ve denetim operasyonlarında daha fazla şeffaflığa ihtiyaç duyduğunu, ancak bu şeylerin “özgür ve açık bir küresel interneti aşındıramayacağını” söyledi.

Dorsey, 2021'de Twitter'da “Sosyal medya için açık, merkezi olmayan bir standart etrafında bir girişimi finanse ederek üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz” diye yazmıştı ve eklemişti: “Amacımız, internetin halka açık konuşma katmanı için bu standardın müşterisi olmak. Biz buna Bluesky diyoruz.