Biz meyveleri 1 hafta bile taze tutamazken, bu meyveler 250 yıldır sapasağlam duruyor

ABD'nin kurucularından George Washington'ın mahzeninde, mükemmel şekilde korunmuş 250 yıllık meyveler bulundu. İşte herkesi şaşırtmayı başaran beklenmedik keşfin hikayesi.

Bu meyveler, 250 yıldır nasıl sapasağlam durabildi?

Amerika'nın kurucularından George Washington’un eski ikametgahı olan Mount Vernon’un duvarları muhtemelen bilmemiz mümkün olmayacak pek çok farklı tarihi sırrı saklıyor ve görünene göre döşeme tahtalarının altında da saklanan pek çok şey bulunuyor. Bunların en son örneklerinden biri, yaklaşık 30 cam şişe “mükemmel şekilde korunmuş” kiraz ve orman meyvelerinden oluşuyor.

İlginç gelişmeler bu yılın mayıs ayında, tarihi yapıyı koruma amacını üstlenen Mansion Revitalization Project (Konağı Yenileme Projesi) kapsamında çalışan arkeologların, konağın mahzeninde sıvı, kiraz ve çekirdek içeren, 18. yüzyıldan kalma iki sağlam şişe keşfetmesiyle başladı. Sonrasında ekip, mahzenin depolama çukurlarında 35 cam şişe daha buldu. Yaklaşık 250 yaşında oldukları düşünülüyor ve dikkat çekici bir şekilde, 29 tanesinin içindeki meyveler korunmuş, sağlam bir şekilde bulundu. Analiz edilebilmeleri için şişelerin çıkarılması süreci ise oldukça yavaş gerçekleşti.

Mount Vernon Başkanı ve CEO'su Doug Bradburn yaptığı açıklamada, “Bu eserler muhtemelen Amerikan Devrimi’nden bu yana gün ışığını görmedi, belki de George Washington Kıta Ordusu’nun komutasını almak için Mount Vernon’dan ayrıldığından beri unutuldu” dedi ve devam etti: “Bu, şişelerin son derece kırılgan olduğu ve azami özen gerektirdiği anlamına geliyor.

Mount Vernon'daki ekip, şişelerin içeriği hakkında daha fazla bilgi edinmek için Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’nın Tarımsal Araştırma Servisi ile işbirliği yaptı. Çalışmalar henüz başlangıç ​​aşamasında olsa da, şu ana kadar 54 kiraz çekirdeği, 23 sap ve muhtemelen korunmalarına yardımcı olmak için daha asidik bir tür kiraz posası ortaya çıkarıldı. Ayrıca şişede bektaşi üzümü veya kuş üzümü olduğuna inanılan meyveler de bulunuyordu. DNA analizinin tam olarak hangi kiraz türlerinin bulunduğunu ortaya çıkaracağı ve içindeki çekirdekler kullanılarak kirazların hayata döndürülebileceği umuluyor.