Bitcoin'in gizemli mucidinin maskesi, nihayet düşüyor mu?

HBO’da sadece birkaç gün sonra yayınlanacak olan Money Electric: The Bitcoin Mystery isimli belgesel, Bitcoin’in gizemli mucidi Satoshi Nakamoto’nun kim olduğunu ortaya çıkarttığını iddia ediyor. Peki, Satoshi Nakamoto hakkında şimdiye kadar neler biliyorduk?

Bitcoin'in gizemli mucidinin maskesi, nihayet düşüyor mu?

Dünya, çok uzun bir zamandır Bitcoin'i kimin icat ettiği bilmecesini çözmek için uğraşıyor. 2008 yılında, bu dijital varlığın ortaya çıkışı yaygın olarak “Satoshi Nakamoto” olarak bilinen takma bir isme atfedildi. Yine de kimse Satoshi'nin kim olduğunu ya da tek bir kişi olup olmadığını bilmiyor. Şimdi, HBO'nun yeni bir belgeseli, sözde kripto dehasının uzun süredir gizli olan kimliğini deşifre etmeyi vaat ediyor.

Money Electric: The Bitcoin Mystery

Money Electric: The Bitcoin Mystery, Q: Enter the Storm'da QAnon tarikatının arkasındaki gizemli kişilik olan Q’yu ele alan Cullen Hoback tarafından yönetiliyor. QAnon bilmecesini çözdüğünü iddia eden Hoback, bu kez bir başka gizemin peşine düşmüş durumda: Satoshi Nakamoto'nun kimliği… Filmin yeni yayınlanan fragmanı pek bir şey anlatmıyor ama yine ilginç bir yolculuk vaat ediyor.

Hoback, Into the Storm'da Q'nun kimliği konusunda ikna edici bir tez ortaya atmış, ancak kim olduğunu hiçbir zaman tam olarak bulamadı.

Bitcoin'i CIA mı icat etti?

Hoback'ın uzun zamandır yaygın olan bir teoriyi doğrulayıp doğrulamadığını görmek ilginç olacak. Bitcoin’in bir birey tarafından değil, bir devlet kurumu, yani CIA tarafından yaratıldığına inanan çok sayıda kişi var. Bu inanılabilir bir hipotez ancak çok az kanıt içeriyor. “Bitcoin'i CIA icat etti” teorisinin savunucuları, Satoshi Nakamoto'nun Japonca'da “merkezi” ve “istihbarat” anlamına geldiği argümanına büyük ölçüde bel bağlamış durumda.

Bazıları ise, Ulusal Güvenlik Ajansı'nın, yani NSA’nın Bitcoin'in arkasında olduğunu iddia ediyor ve açıkçası, bu tahmin çok daha mantıklı. Ne de olsa kripto, kriptografi yoluyla yaratılıyor ve gezegendeki diğer tüm kuruluşlardan daha fazla matematikçi istihdam eden NSA, dünyanın önde gelen kriptografi kuruluşu olarak biliniyor.

Dolar varken neden Bitcoin?

Peki ama Amerika'nın kendi kurumları, neden dolarla rekabet etmek için sanal bir internet parası yaratmak istesin? Eğer Rus devlet medyasını dinlerseniz, size bu paranın Amerika'nın denizaşırı gizli operasyonlarına kaynak yaratmak için icat edildiğini söyleyeceklerdir ki bu da kötü bir teori sayılmaz.

Anlayacağınız, yıllardır Bitcoin’i kim icat etti sorusuna kesin bir cevap verebilen yok. Ama teoriler ortalıkta cirit atmaya devam ediyor. Bakalım Money Electric: The Bitcoin Mystery, 8 Ekim'de yayınlandığında bu bilmece en sonunda çözülecek mi?