Bitcoin'in 21 milyon birimlik bir arz limiti olduğunu biliyor muydunuz? Başka bir deyişle, toplamda 21 milyon Bitcoin var. Bitcoin'in mucidi Satoshi Nakamoto'nun Bitcoin arzını sınırlama nedenleri hakkında pek çok spekülasyon söz konusu. Ancak çoğu kişi, asıl sebebin enflasyonsuz net bir elektronik para birimi yaratma yaklaşımı olduğuna inanıyor.
Bitcoin en azından birkaç yönden altına benzetilebilir. Kaynak kodunda, sınırlı bir kaynağa sahip olması gerektiğine dair bir şart bulunuyor. Bu, hem Bitcoin hem de altının sınırlı kaynaklar olduğu anlamına gelir. Bu nedenle dolaşımda sadece 21 milyon Bitcoin olabilir.
Ayrıca, tıpkı altın gibi, Bitcoin de aniden ortaya çıkartılamaz. Çıkarmak için biraz çalışmak gerekiyor. Tabii ki aradaki fark, Bitcoin'lerin fiziksel olarak topraktan çıkarılmak yerine hesaplamalı yöntemlerle çıkarılmasıdır.
Bitcoin madenciliği, tek kullanım için özel olarak tasarlanmış inanılmaz derecede güçlü donanım gerektirir. ASIC madencileri, sunulan problemleri çözerek bir Bitcoin blok ödülü alır.
Her ne kadar madenciler her bir Bitcoin'i çıkarttıklarında yeni bir Bitcoin “yaratıyor” gibi gözükseler de, aslında durum böyle değildir. Zaten mevcut olan Bitcoin'i ortaya çıkartırlar.
Bir madencinin asıl rolü, ağı güvenli hale getirmek ve Bitcoin işlemlerini gerçekleştirmektir. Başarılı bir madenci, her 10 dakikada bir kriptografik bir bulmacayı çözerek yeni bir blok keşfeder ve bunun Bitcoin blok zincirine eklemesine izin verilir. Bloklar kayıt defterleri gibi çalışır ve işlenmeyi bekleyen Bitcoin işlemleriyle doludur. Bu hizmet için, madencilere otomatik olarak yeni Bitcoin'ler ve işlem ücretleri şeklinde ödeme yapılır.
Bitcoin V.0.1'in yayın duyurusunda Satoshi Nakamoto, anlaşmasını yerine getirmek isteyen herkese bunları dağıtma konusunda tek taraflı bir teklifte bulundu. Madenciler, ağın güvenliğini sağlamada ve Bitcoin işlemlerini gerçekleştirmede Bitcoin kurallarına göre oynadıkça, Bitcoin ve işlem ücretleri şeklinde ödüllendirileceklerdi.
Bitcoin tanıtım belgesi, madencilerin çalışmaları için Bitcoin ile ödüllendirileceği oranı belirledi ve söz konusu oranın, tüm Bitcoin'ler çıkarılana kadar her dört yılda bir yarıya indirileceğini belirtti. Bitcoin'in arzı bittiğinde, ödül sisteminin işlem ücretleri ile değiştirilebileceği sonucuna vardı.
Bitcoin piyasaya sürüldüğünde, madenciler yeni keşfedilen her blok için 50 Bitcoin ödül alıyordu. Bu, 2012'de 25 Bitcoin'e ve 2016'da 12,5 Bitcoin'e olmak üzere yarıya indirilerek devam etti.
2021 itibariyle madenciler her yeni blok için 6,25 Bitcoin kazanıyor. Ancak 2024'te Bitcoin madenciliği ödülü, çıkarılan blok başına 3.125 Bitcoin'e düşecek. Bu hızla (her 210.000 bloktan sonra azalan Bitcoin blok ödülü ile) son Bitcoin 2140 yılına kadar çıkarılmayacaktır.
Bitcoin'in 21 milyonluk sınırlı arzı, ağın çalışması için madencilere bağlı olmasıyla birleştiğinde, çoğu Bitcoin kullanıcısını ve meraklısını endişelendiriyor. Bunun başlıca nedeni, madencilerin doğrulama düğümleri olarak işlev görme konusundaki ana teşvikinin Bitcoin ödülleri olması.
Satoshi, Bitcoin'in tanıtım sürümünde bu soruna zaten bir çözüm önerdi. Bahsedildiği gibi, Bitcoin arzı bittiğinde ödül sistemi sadece işlem ücretlerini kullanacak. Şu anda Bitcoin madencileri, herhangi bir Bitcoin blok madenciliği ödülüne ek olarak Bitcoin'in popülaritesine katkıda bulunan işlem ücretleri alıyor. Ayrıca bu, Bitcoin ağını güvenli tutmaya yardımcı oluyor.
21 milyon Bitcoin'in tamamı çıkartıldığında ne olacak?
21 milyon Bitcoin'in tamamı çıkarıldığında, Bitcoin madencileri, blok ödülünün sonunda kaybedilen kazançların bir kısmını hesaba katmak için işlem ücretlerini artırmaya karar verebilir. Bununla birlikte, bu yaklaşım, o zamana kadar Bitcoin blok ödülünün çok azalmış olacağını hesaba katmıyor. Bitcoin mevcut yarılanma hızında devam ederse, 2032 yarılanması bu sayıyı 0,78125'e düşürecek ve 2036'da 0,390625'e düşecek.
Bu nedenle, Bitcoin'in fiyatı artmadığı sürece (pek çok kişi, yeni çıkarılan Bitcoin'in artan kıtlığı nedeniyle artmasını bekliyor), Bitcoin blok ödülünün parasal değeri önemli ölçüde azalacaktır.
Bitcoin'in arzı sınırlı olsa bile, madenciler, arzı sona erdikten çok sonra bile ağı desteklemeye devam etmeye teşvik edilecektir. Yukarıda da söylediğimiz gibi, Madenciler, Bitcoin'lerin yanı sıra işlem ücretleri şeklinde de ek ödül alıyor.
Şu anda, işlem ücretleri bir madencinin gelirinin yalnızca yaklaşık %6'sını oluşturuyor. Bununla birlikte, işlem ücreti gelirlerinin, Bitcoin'in ağı arz sınırına ulaşmadan önce katlanarak artması bekleniyor. Madencinin ağı destekleme teşviki, büyük olasılıkla, son Bitcoin çıkarılmadan önce yavaş bir şekilde işlem ücretlerine dönüşecektir.
Ne yazık ki, 2140 yılı çoğumuz için çok uzak bir gelecekte, bu yüzden son Bitcoin çıkarıldığında ne olacağını şu an kesin olarak bilmemiz mümkün değil. Bununla birlikte, proaktif ve tutkulu Bitcoin topluluğu göz önüne alındığında, büyük olasılıkla yukarıdaki gibi revize edilmiş bir işlem ücreti süreci şeklinde güçlü bir değişimin halihazırda yürürlükte olacağını tahmin etmek çok zor değil.
Şimdilik, son Bitcoin blok ödülünün zamanlaması hakkında endişelenmemiz gerekmiyor. Son Bitcoin’e ulaşmadan çok önce Bitcoin'de, Bitcoin ağında ve daha geniş kripto dünyasında değişiklikler olacağı rahatlıkla tahmin edilebilir..