Bir zamanlar Ay'ın yüzeyini dev bir lav okyanusu mu kaplıyordu?

Chandrayaan-3 görevi, bir zamanlar Ay'ın yüzeyini tamamen kaplayan, dev bir lav okyanusunun var olabileceği ortaya çıkardı.

Bir zamanlar Ay'ın yüzeyini dev bir lav okyanusu mu kaplıyordu?

Hindistan’ın Chandrayaan-3 görevinde elde edilen en son veriler, bir zamanlar Ay’ın yüzeyinde bir lav okyanusu olabileceğini öneriyor. Veriler, Nature dergisinde yayınlanan ve The Conversation'da yer alan yeni bir makalede kapsamlı bir şekilde anlatılıyor.

Chandrayaan-3 görevi, 23 Ağustos 2023’te Ay yüzeyine indi ve Ay’ın daha önce iniş yapılıp incelenmeyen bir bölgesine dair bir yeni bakış açıları sağladı.

Hindistan’ın Vikram iniş aracı Ay’ın o bölgesine yeni bir bakış sağlarken, Pragyan keşif aracı ise Ay toprağında bulunan kimyasal element karışımının ölçümlerini geri ileterek bölge hakkında önemli bilgiler verdi. Bu veriler, bir zamanlar Ay’ın yüzeyini kaplayan bir magma okyanusu olabileceği teorilerini destekliyor gibi gözüküyor.

Geçmişte Ay yüzeyinde bütün bir lav okyanusunun bulunması fikri, aynı kimyasal karışımının Ay’ın çeşitli yerlerinde keşfedilmiş olmasıyla daha da destekleniyor. Bu veriler coğrafi olarak birbirinden uzak yerlerden geldiği için, bilim insanları okyanusun tarihinin başlarında tüm Ay yüzeyine yayılmış olabileceğini söylüyor.

Ay’ın kökenlerini hala kesin olarak bilmediğimizden dolayı, gezegenimizin uydusu hakkında öğrendiğimiz herhangi bir veri, tam olarak nereden geldiğine dair daha fazla bilgiye ulaşmamıza yardımcı olabilir. NASA sürekli olarak Ay’ın oluşumu ve dönüşümünü anlamaya çalışıyor ve uydumuzun tarihini çözebilmemiz, bu alanda çok önemli bir adım olacaktır.

Ayrıca, Artemis görevlerinin insanları Ay yüzeyinin benzer bölgelerine götürmesi planlanmasından dolayı, Chandrayaan-3 göreviyle bulunan kimyasal karışımın yakın gelecekte daha da detaylı olarak inceleneceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Onlarca yıldır Ay’ın yörüngesinden toplanan veriler, Ay’ın yüzeyinin en azından birkaç kilometre boyunca çok benzer bir kimyasal bileşime sahip olduğunu gösteriyor. Başka bir deyişle, lav okyanusu Ay’ın tamamını kaplamasa bile, muhtemelen bir zamanlar Ay yüzeyinde en azından bir magma gölü vardı ve zaman içerisinde soğuyarak bugün bildiğimiz yüzeyin bir parçası haline geldi.