Akıllı telefonlar, son birkaç senedir dikdörtgen şekilli cam tasarımlarında karar kılmış durumdalar. Üreticiler ise rekabeti teknik özelliklerde devam ettiriyorlar. Ekran teknolojilerindeki rekabet ise telefonların ekranlarını hiçbir yerde göremeyeceğimiz kadar net ve keskin bir hale getirdi.
Son birkaç senede her yeni nesil telefonun ekran çözünürlüğünün bir kademe arttığını görüyoruz. HTC One X, 720p ekranla geliyordu. Galaxy S4 ve HTC One, çözünürlüğü 1080p'ye taşıdılar. Bu seneki LG G3 ile 2K ekranları görmeye başladık. Yani gidişat, bir veya iki nesil sonraki telefonların 4K ekranlarla gelebileceğini gösteriyor.
Peki LG G3'ün QHD ekranından fazlasına ihtiyacımız var mı?
Full HD çözünürlük, dikey piksellerin sayısının en az 1080 olması anlamına geliyor. HD'nin üzerinde birkaç seviye bulunuyor. 2K'nın yatay olarak 2.000 piksel (Full HD genellikle 1980 yatay piksele sahip), QHD'nin (Quad HD) ise yatay olarak 2.560 piksele sahip olması gerekiyor. Yani Quad HD'deki toplam piksel sayısı, 1080p'ye kıyasla dört kat fazla.
Ancak en üst düzey çözünürlüklerin başında 4K geliyor ve 4K, 3840x2160 çözünürlük sunuyor. Üst düzey TV'lere girmeye başlayan 4K, bilgisayar monitörlerinde de kendisine yer bulmaya başladı. YouTube ise 4K video desteği çalmaya izin veriyor.
Kaç PPI'a kadar fark edebiliyoruz?
Daha çok piksel, teoride daha keskin ve daha temiz görüntüler elde etmeniz anlamına geliyor. İnç başına düşen piksel sayısını (PPI) artırarak net görüntüler sunma trendini iPhone 4'ün Retina ekranıyla Apple başlatmıştı. Ancak PPI'ı bir noktadan ileriye götürmek, işe yaramayabilir.
Apple'a göre 326 PPI'ın ötesi insan gözü tarafından algılanamıyor. Burada elbette telefonunuzu gözünüzden ne kadar uzakta tuttuğunuz önemli. DisplayMate uzmanı Raymond Soniera ise bu rakamı biraz daha yukarıya taşıyor: Soniera'ya göre iyi bir görüş, pikselleri 600PPI'a kadar ayırt edebiliyor.
4K ekran ise hem 300 PPI'ı, hem de 600 PPI'ı alt üst ediyor. Standart, 4.7 inç'lik bir telefon ekranında 4K çözünürlük, 941 PPI'a denk geliyor. Bu ölçüme göre 4K telefon ekranlarını 2K'dan (ve belki de Full HD ekranlardan) ayırt etmek imkansız.
Yüksek çözünürlüklü ekranların maliyeti dışında bir başka dezavantajı var. Telefonunuzun üretmesi gereken piksel sayısı ne kadar çoksa, işlemcisinin o kadar çok çalışması gerekiyor. Bu ise daha sıcak, daha yavaş ve pil ömrü daha kısa bir telefon anlamına gelebilir.
4K nerde işe yarayabilir? Ona ilgi azalıyor mu?
Bununla birlikte 4K'nın işe yarayabileceği birkaç yer olabilir. Bunlardan ilki, son yıllarda yükselen phablet'ler. Phablet'ler, ortalama akıllı telefonlardan büyük ekranlara sahip olduklarından, 4K çözünürlükten faydalanabilirler.
Bunun yanında belki de daha önemlisi, biz her ne kadar farkı göremesek de, yüksek çözünürlüğün firmalar tarafından bir satış malzemesi olarak kullanılması.
Küçük ekranlarda 4K çözünürlüğün tamamen işe yaramaz olduğunu söylemiyoruz. Oculus Rift gibi cihazlar, ekranları gözümüzün çok yakınına taşıyorlar. Bu ise çok yüksek bir çözünürlüğe olan ihtiyacı kaçınılmaz kılıyor.
Çözünürlüğe olan ilgi azalıyor mu?
Telefon meraklısı tüketiciler, sonunda piksel takıntısından kurtulmaya başlamış olabilirler. Google'ın herhangi bir konunun internette ne kadar popüler olduğunu ölçmenizi sağlayan aracı Google Trends, "piksel yoğunluğu" sözcüklerine olan ilginin son birkaç senede sıçrama yaptığını, ancak şu sıralarda iPhone 4 öncesindeki dönemdeki durumuna gerilediğini gösteriyor.
4K cepler, muhtemelen birkaç sene içinde gerçek olacaklar, ancak bizi bu özellikleriyle etkileyip, etkilemeyecekleri, şu an için bir soru işareti.